X

Mișcarea tradiționalistă nu trebuie sa aibă o forma organizata cu un șef în frunte

de Saccsiv
Foto: romania-actualitati.ro

Iata comentariul fratelui mircea.v postat la articolul [VIDEO] Niciun cuvânt anticip la Sinaxa de la Botoșani, dar un atac împotriva portalului OrtodoxINFO căci și-a permis să ceară un astfel de mesaj…

De cand sant si eu pe aici, de prin 2010, sustin ca nu e buna organizarea, ci dezorganizarea, nimic coagulat ci totul difuz, totul la modul „guerrilla”. Existenta de guerrilla, Biserica de guerrilla – adica de catacombe.
Si am mai zis ca faptul ca romanii sant entropici, centrifugi, dezorganizati asta va fi un avantaj; pentru sistem nu e comod cu astfel de oameni, sistemul vrea ordine si disciplina ca sa-si poata indeplini agenda.

Nu am inteles sensul acestor sinaxe inca de la inceput; in aceste conditii de dupa Creta. Si drept urmare nu am mai urmarit nimic pe tema asta.

Acum e vremea lucrurilor simple. Explicatii simple, criterii simple de evaluare a unor situatii, viata simpla. Adevarul se explica simplu.
Mihai -Silviu – Chirila explica ca aiurelile din Creta nu sant bune, dar scria foarte mult si complicat. Asta m-a facut sa nici nu mai citesc ce zice, si sa-mi ridice un semn de intrebare inca de la inceput. Prea complicat. De atata complicare s-a facut „pretin” cu pr Matei Vulcanescu.

Parerea mea ca preotul nepomenitor care e preot, ar trebui sa se delimiteze foarte clar de un Matei Vulcanescu, Zisis si de cei care ii sustin pe acestia. Nu e de joaca cu smintirea poporului. Acte biometrice se elibereaza in fiecare zi de vreo 9-10 ani, in fiecare zi se amprenteaza oameni, si, deci, in fiecare zi ar trebui sa se vorbeasca impotriva lor. Ei lucreaza in fiecare zi. Noi nu. Ba mai mult, se gasesc niste ametiti sa-i contrazica pe Sfantul Paisie, pe Parintele Justin, Arsenie Papacioc, Adrian Fageteanu, pe Staretul Antonie, pe Parintele Novikov, pe Parintele Elpidie. Si se mai gasesc si unii care stau la discutii cu ametitii.

Ecumenism, biometrie, cipuri, acte electronice, vaccinare, Sfintii Inchisorilor, ML toate merg mana in mana. Ok, nu esti roman, atunci ecumenism, cipuri…., vaccinare. Fara astea cu „si” intre ele, nu avem ce discuta.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Si au mai zis si alti frati sau surori cam aidoma.

In comentariul de mai sus se vorbeste mult despre MSC, voi dezvolta insa inceputul sau intr-un cadru mai larg.

Asadar, si eu revin la parerea ca, cel putin pentru Romania, formele organizate si cu sef in frunte nu sunt bune. Am spus revin, pentru ca ideea nu e noua. Cititi va rog ce scriam (e drept, cam neglijent formulat) in 2010:

De ce nu este bine sa avem un lider, ci doar stalpi ai ORTODOXIEI…

Din pacate, intre timp m-a furat peisajul si am cam uitat de idée.

Sigur, nu ma refer (si cred ca nici ceilalti cititori) la conducatorii bravi ai Romaniei, ci la miscarea de rezistenta. Rezistenta impotriva cotropitorilor, caci suntem un neam cotropit. O rezistenta nonarmata impotriva unor inamici ce ne-au cucerit fara o invazie militara. Si ne-au cucerit cam cum scrie aici:

Asta in ceea ce priveste neamul si toate ale sale: credinta, tara, etc.

Insa, in primul rand, rezistenta trebuie sa fie impotriva a toate ce se implementeaza in asteptarea antihristului.

O rezistenta ce nu va duce insa la castigarea razboiului, caci antihristul trebuie sa vina:

Dar o rezistenta obligatorie, caci, dupa cum spunea si Parintele Nicolae Steinhardt:

Biruința nu-i obligatorie. Obligatorie e lupta.”

Iar despre cum trebuie dusa aceasta lupta, ne-a invatat Parintele Justin Parvu in celebrul său mesaj „Solutii omenesti nu sunt”, din 2009:

„De aceea, va rog sa nu mai cau­tati solu­tii. Solu­tii omen­esti nu sunt, dragii mei! Solu­tia este moartea pen­tru Hris­tos.”

„Sin­gurele noas­tre arme sunt numai cele duhovnicesti: rugaci­unea, smere­nia, dragostea, dar si mar­tur­isirea. Nu se poate dragoste fara mar­tur­isire. Dragostea este jert­fi­toare, iar noi daca ne temem sa mar­tur­isim ade­varul, ce jertfa mai avem? Sau daca nu ne pasa de aproapele nos­tru care este in nesti­inta si noi nu il infor­mam si il lasam sa cada prada aces­tui sis­tem, ce dragoste mai avem? Cei care se mai lupta astazi sa trezeasca pe fratele lor, care nu au ramas nepasatori fata de viitorul unei natii si al unei Bis­erici, aceia sunt fii ai dragostei lui Dumnezeu, care isi pun viata pen­tru fratii lor.”

„Nu este sufi­cient sa mar­turis­esti un ade­var numai celui de sub epi­trahilul tau, ci tre­buie sa il propo­vaduiesti in auzul tuturor, avem dato­ria sa scoatem ade­varul la lumina. Te mai poti retrage din strate­gie, dar cat dureaza aceasta strate­gie, mai? Sufera poporul asta de atata strate­gie si nu mai facem nimic.”

Si totusi, de ce miscarea traditionalista nu trebuie sa aiba o forma organizata cu un sef in frunte?

“E vremea lui scapa cine poate”, ne avertiza parintele Adrian Fageteanu.

Iar in Romania oricum nu este buna, din cauza (sau datorita?) specificului romanesc, despre care ne-a explicat acelasi mare duhovnic:

Eu am studiat foarte multe. Homer şi toţi istoricii antici care au vorbit despre geţi şi daci, în scrierile lor. Şi toţi istoricii spun cam aşa: dacă geţii sau dacii ar fi fost uniţi, niciun Alexandru Macedon, niciun Cezar, niciun împărat persan nu ar fi putut să-i biruiască. Şi eu cu asta dovedesc că suntem descendenţii lor, că nici românii nu se pot uni trei sau patru pentru credinţă sau pentru autohtonie sau pentru o idee românească sau creştină. Nu-i cea mai bună dovadă că suntem descendenţii lor?

Cititi va rog mai multe la: Parintele Adrian Fageteanu – ”Viata mea. Marturia mea”

Sigur, numarul “trei sau patru” l-a folosit mai mult metaforic, insa ideea ramane: prea multi nu ne putem uni pentru ceva bun. A nu se intelege ca suntem doar o mana de oameni care vrem ceva bun, ci, ca, atatia cati suntem, nu ne putem uni. Asta e firea noastra.

Dar romanii cu mintea stramba, oare se pot uni? Pai, ma uit la #rezist (aiurea denumire) sau la cei ce au boicotat referendumul din toamna lui 2018 si ma ingrozesc…

Revenind la romanii cu mintea oleaca mai sanatoasa, daca totusi se incearca o unire sau se forteaza o unire, iese la iveala o alta hiba: sefia. Astfel, intr-un grup astfel format, cu cat este cineva mai putin capabil de a-l conduce, cu atat mai mult va vrea sa fie sef. Iar restul au un talent aproape desavarsit in a-si alege sef pe cel ce rareori rateaza gasirea celei mai nefericite solutii. Nu stiu sa explic motivul, insa este o constatare. Ultima exemplificare ar fi taberele nepomenitorilor, fiecare cu conducatori mult prea mici pentru un razboi atat de mare.

Mai sus, evident, am exclus organizatiile special create de oamenii sistemului, ca “alternative” la sistem.

Si mai e o hiba: tradarea. In acest sens, il citez tot pe marele duhovnic Adrian Fageteanu, vorbind despre Andrei Scrima:

“Şi a mai făcut ceva. I-a scris într-un ziar pe toţi cei de la Rugul Aprins, numele şi prenumele şi strada şi numărul, aşa că securiştii, după ziarul acela, ne-au luat pe toţi şi ne-au arestat. Mă iertaţi, a trebuit să vă spun adevărul. Eu nu spun că a fost cu rea intenţie la el, dar naivitatea înaintea lui Dumnezeu e îngăduită numai copilaşilor. Ceilalţi se cheamă că vând şi pârăsc. Aşa spune aici, în carte: că „vă vor vinde…””

Cititi va rog mai multe la: Prima parte din cartea „Parintele Adrian Fageteanu – Viata mea. Marturia mea”

Treaba cu neunirea este un specific romanesc. Celelalte doua (sefia si tradarea) le au si alte neamuri. In ce proportie in fiecare neam, decideti voi.

De aceea zic ca miscarea traditionalista nu e bine sa fie organizata si cu un sef in frunte. Adica nu e bine sa fie un monolit ai carui membrii sa fie inregimentati sub conducerea unui guru.

Chiar daca nu vorbim despre o miscare de rezistenta armata, din anumit punct de vedere, putem lua exemplul “banditilor” din munti. Au fost mai multe grupuri care au rezistat atâția ani tocmai pentru ca n-au avut un conducator suprem și s-au ghidat după linia trasată de titani.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

45 comentarii

  1. Sunt în asentimentul tău, frate Vasile. Și părintele Mihai Valică a afirmat că in problema cipurilor s-a spus TOT de către Părintele Justin Pârvu, noi rămânând doar să punem în practică și să fim atenți ca “iepurele pe hat” la noile “bomboane otrăvite” ale sistemului.
    Să ne ferim de noile interpretări ale unor teologi de pe aici sau de pe aiurea, dacă nu vor corespunde cu linia trasată de Marii Duhovnici.

  2. Și eu sunt convins ca singurele arme de luptă ale creștinilor în aceste vremuri rămân decât post și rugăciune cum Însuși ne-a învățat Hristos .

  3. Foarte interesant, multumim frate Vasile! Multe lucruri nu le inteleg nici eu la neamul nostru romanesc – pe care chiar il iubesc! -, observand sau constatand in jurul meu tot felul de, anonali, sa zicem, pe care le enumerati si voi aici. (Slava Domnului, ca mi se confirma si prin Parintii Sfinti!) Tot ce ne mai ramane este sa speram ca Dumnezeu are un plan de mantuire pentru poporul nostru greu incercat in istorie!

  4. Mircea.V: ” ca romanii sant entropici, centrifugi, dezorganizati asta va fi un avantaj; pentru sistem nu e comod cu astfel de oameni, sistemul vrea ordine si disciplina ca sa-si poata indeplini agenda.”

    Articolul de mai jos explica de ce romanii au fost transformati in “centrifugi, dezorganizati”. Poate ar trebui sa vedem ca ce se intampla in domeniul politic ( divizare, centrifugare) nu e deloc intamplator, si nu e deloc in “firea romanilor” :
    Proporțiile dezastrului securist
    https://www.activenews.ro/stiri-politic/Proportiile-dezastrului-securist-155814
    Votați SRI ! Proporțiile dezastrului securist: „6 milioane de români, supravegheați tehnic de SRI în 12 ani. Raportul parțial al Comisiei Manda” – aprox. DOUĂ TREIMI DIN POPULAȚIA ACTIVĂ a României!
    Faptul că nu vom trimite la Bruxelles niciun partid politic care să se lupte cu neo-marxismul globalist al Uniunii Europene (LGBT, migrație nelimitată, depopulare, politici anticreștine) se datorează EXCLUSIV clicii SRI și celorlalte servicii care sunt puse în soldă străină, corporatocrată, trădând clipă de clipă interesul național.

    Ca niciodată sub Ceaușescu, ne-am întors de fapt în perioada bolșevică, atunci când securitatea locală depindea total de URSS. În plus, astăzi, SRI este hiperdimensionat și are capacitatea tehnică de a ține sub control societatea românească în ansamblul ei. Nu prin teroare, ci prin preluarea totală a controlului politico-economic, al justiției, și prin intruziune permanentă în comunicarea dintre persoane (telefon, internet). În plus, serviciile sunt principalul dușman al Familiei, ele fiind cele care au atacat, împreună cu ONG-urile Soros, demersul de modificare a Constituției prin referendum național, manipulând un public deformat de UM-urile de presă și “personalitățile culturale” vândute, prin inducerea ideii că ar fi un demers ce l-ar salva pe inconturnabilul “Dracnea”.

    La 30 de ani de la Revoluția anticomunistă, România este un stat captiv, o colonie infestată complet de neo-Securitate. Avem cele mai gonflate servicii secrete din tot NATO și singurele servicii militarizate din Pact, de asemenea singurele care au serviciul intern (recte SRI) cu mult mai mare decât cel extern (SIE) – regula din țările civilizate fiind ca serviciile orientate extern să fie mai consistente -, chestiune care arată clar faptul că poporul român este văzut ca principalul inamic al Noii Ordini Mondiale.

    1. Victor, vezi constatarea Parintelui Fageteanu:
      “Eu am studiat foarte multe. Homer şi toţi istoricii antici care au vorbit despre geţi şi daci, în scrierile lor. Şi toţi istoricii spun cam aşa: dacă geţii sau dacii ar fi fost uniţi, niciun Alexandru Macedon, niciun Cezar, niciun împărat persan nu ar fi putut să-i biruiască.[…]”

      Deci, cum se spune si in articol, asa e gena noastra, si nu ca sri… In plus, experienta proprie, in viata de zi cu zi, aia care nu are legatura cu politica sri-ul…, arata cam acelasi lucru.
      Ce se spune in acest articol si ce se spune pe activenews sant 2 lucruri diferite.

      1. @Mircea.V,
        “Deci, cum se spune si in articol, asa e gena noastra, si nu ca sri… ”

        Din genetica, se stie ca GENELE POT FI MODIFICATE (chiar si in mod “natural”: de ex. de tantari). Pt cine are dubii: New vaccines will permanently alter human DNA https://jonrappoport.wordpress.com/2016/05/17/new-vaccines-will-permanently-alter-human-dna/
        Deci evenimentele istorice pot modifica ( pozitiv / negativ ) genele unui popor. Si nu doar in trecut, ci si in prezent, si in viitor. Genele (ADN-ul) poporului roman au fost modificate. Fatal, sub bolsevism. Si sub turci. Si sub austro-ungari.
        Sa incerc sa explicitez. Par 2 lucruri diferite (cele 2 articole), dar eu cred ca sunt f. strans legate

        (A1) Nu neg deloc ca
        – Homer ori Pr.Adrian Fageteanu ar avea dreptate ( la scara macro-istorica),
        – nici ca dvs ati avea dreptate ( din noianul de exemple cotidiene). Si e suficient sa ne uitam la ce a mai ramas din Ortodoxie, in Romania ( impropriu numita: “miscare anti-ecumenista” ( un mod de exprimare cam diplomatic, ca sa escamoteze grozavia si dimensiunea dezastrului). Si aceasta “miscare …” infiltrata la greu si divizata; dar mastile cad, din fericire, si cernerea e tot mai deasa).
        – Concluzia dvs. e confirmata, fara drept de apel, si de Ioan Rosca, dupa 16 ani de munca asidua: v. http://www.certitudinea.ro/articole/emisiuni-tv/view/trezeste-te-gheorghe-trezeste-te-ioane-cu-ioan-rosca-despre-bilantul-dezastrelor-ireparabile
        “TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!”. Cu Ioan Rosca despre bilantul dezastrelor ireparabile ( 6 TV ). Bilanț al eșecurilor unor proiecte puse în slujba țării sale demonstrează, în perspectiva invitatului, că redresarea pe orice plan a României este IMPOSIBILĂ.
        Emisiunea a fost cenzurată, ilustrând astfel ceea ce spune Ioan Roșca chiar în emisiune, anume că nici libertatea de exprimare nu este posibilă, deși e „garantată” de Constituție. Imposibilitate susținută și întreținută de complicitatea prin LAȘITATE generalizată, individual și în masă. Au fost eliminate, de exemplu, referirile la președintele României, în contextul unor complicități impardonabile la jaful generalizat… ”

        (A2) Confirmarea concluziilor dvs ( si un monah de la Cernica, mi-a semnalat, cu tristete, acum 20 de ani, acelasi lucru, care mi-a ramas adanc intiparit in memorie, si pe care l-am urmarit sporadic):
        – din marea traco-geto-daca antica ( de la Troia, la peninsula Balcanica , la Bug, dicolo de Tisa, la Carpatii Padurosi) au ramas doar insule, din ce in ce mai restranse, secol de secol: daco-romanii, aromanii, istro-romanii, megleno-romanii…
        – se poate vedea clar, pe harta dinamica ( in timp), restrangerea ariilor in care s-a vorbit romaneste
        – daca romanii ar fi fost uniti, atunci, in loc de o armata de 40000 de luptatori ( si aceea redutabila, cat aveau fiecare, si Moldova, si Valahia), cele 3 principate romanesti ar fi putut avea, unite, 120 000 luptatori, cu care s-ar fi putut opune si cuceririi maghiare a Transilvaniei ( care a durat cateva secole si a profitat din plin de fragmentarea gasita), si otomanilor.

        (B1) De ce am considerat util sa sublinez ca problema trebuie privita si din alta perspectiva si nu redusa la concluzia, care e corecta: “suntem un neam cotropit. O rezistenta nonarmata [..] impotriva unor inamici ce ne-au cucerit fara o invazie militara.”
        Pentru ca nu putem separa efectul (divizarea, disolutia), de cauza.
        Iar a reaminti romanilor, cauzele, echivaleaza cu identificarea germenului maladiei (colective) si constientizarea antidotului.

        Au existat si contra-exemple (cam putine, de scurta durata si rare, din pacate) in istoria romanilor:
        – Burebista uneste triburile dacice, intr-un mare si puternic regat (le ofera conducatorilor de triburi, exemplul cainilor care se sfasiau intre ei, dar cand a fost introdus un lup, in cusca, s-au coalizat si l-au doborat fara drept de apel). (Burebista e asasinat prin tradare si regatul se restrange).
        – Mihai Viteazul re-uneste pt scurt timp, Dacia ( Mihai Viteazul e asasinat si prin tradarea garzii de corp ( exact ca Tudor Vladimirescu))
        – Eminescu conduce organizatia “Dacia”, avand ca scop eliberarea Transilvaniei si Marea Unire ( Eminescu e asasinat)
        – Marea Unire ( 1918-1940 ) ( creatorii Marii Uniri sunt asasinati in cvasi-unanimmitate, de invadatorii bolsevici, incepand cu 1945 )
        – Lupta tineretului interbelic ( ca exemplu de coagulare, si nu de disolutie. Asasinati sistematic si in masa ( sub Carol II, Antonescu, bolsevici) ).
        – Rezistenta armata in munti ( 1944-1958) si intreaga Rezistenta ( la colectivizare, rascoale inabusite in sange )… (arestati si asasinati de regula, prin tradare).

        (B2) Herta Müller ( germanca, nascuta in Timiș, stresata / urmarita de Securitate, laureata Nobel), afirma ca “in Romania nu a existat rezistenta” . Cu alte cuvinte, “romanii nu sunt in stare nici sa fie uniti, nici sa fie verticali”. Desigur ca dna HM nici nu a facut ceea ce a facut Pr. Adrian Fageteanu pt Romania, nici nu are aceeasi structura spirituala, deci priveste problema din alt unghi.
        Ca au fost adusi romanii in aceasta situatie prin decapitarea natiunii ( elita masacrata in masa) si zdrobirea coloanei vertebrale ( sute de mii de tarani, ofiteri, profesori, muncitori, preoti asasinati, aproape 2 milioane de romani aruncati in inchisori, lagare de exterminare / munca fortata, colonii de munca) doamna HM nu cred ca aminteste, dupa cum nu pare sa aiba habar / aminteasca de rezistenta in munti, la colectivizare,etc, etc…
        Ferocitatea si amploarea represiunii anti-romanesti e greu de perceput si pt cei care despre ea.
        De exemplu, in Polonia anilor ’80, preotul catolic Jerzy Popiełuszko, asasinat de agentii Securitatii Anti-Polone, era comemorat public, printr-o mare cruce de candele si flori in centrul Warsowiei. Va imaginati acest lucru posibil in Bucuresti, pt Pr. Constantin Sarbu, (asasinat de Securitate in 1975), sau pt Pr. Ionascu, asasinat tot de Securitate, la sfaristul anilor ’80 ?

        De asemenea, manualele britanice despre Africa, Asia, prezinta popoarele din colonii ca primitive, ne-educate, ne-crestinate, regatul britanic, avad deci, datoria morala de a-i “civiliza, crestina, educa, etc.” Iar bietii misionari au picat in aceasta capcana colonialista … ( Orice asemanare cu Romania de azi, sub UE, e pur intamplatoare).
        Deci am vrut doar sa contrabalansez o concluzie macro-istorica, globala, cu o privire asupra celeilalte fete, a aceleiasi monede.
        (Subiectul e mult mai amplu, sper ca nu am adaugat neclaritati / controverse ).

        In plus, se stie din genetica

        Si in loc de concluzie: daca cineva priveste azi la situatia
        – sarbilor ( f. darji si mult mai uniti, se pare): Serbia e minuscula (si distrusa de NATO); croatii si bosniecii sunt tot sarbi, dar catolicizati, respectiv, islamizati; groaznica invrajbire reusita de austrieci si otomani…
        – Austria: din marele imperiu, e o tara relativ minuscula ( e drept, f.prospera, si pe seama fostelor colonii ( v. OMV…))
        – Germania: din marea Germanie interbelica (85 milioane de locuitori, cu Prusia Orientala, regiunea Sudeta, etc), a ramas mult mai putin ( v.https://en.wikipedia.org/wiki/Territorial_evolution_of_Germany ). E drept, o tara f.prospera, dar cu milioane bune de turci, arabi, africani, etc). O bomba (demografica) cu efect intarziat.
        Si alte tari sufera de acelasi sindrom (disolutie interna), din exact aceleasi cauze ca si Romania. Doar ca in loc de emigrare masiva ( ca Romania), au imigrare masiva ( araba-africana: planul Kalergi).
        E drept, situatia noastra nu e mai buna, chiar si comparativ ….

        1. Victor,

          Referitor la gena, am zis-o cum e vorba in popor, nu cu referire la genetica, ADN…
          Eu zic ca daca luam in discutie Ortodoxia poporului roman, putem discuta si altfel. Chiar asa neuniti, uite ca avem o limba unitara, cum nu multi au. Nu l-am omorat pe Apostolul Andrei, au trecut peste noi popoare migratoare – am ramas ortodocsi, am fost sub turci, polonezi, austrieci… – am ramas ortodocsi. ML si prigoana suferita de legionari si ceilalti au fost model de rezistenta pt cei ce vor sa reziste acum; ce ne-am fi facut fara Sfintii Inchisorilor??? Oare mai era blogul saccsiv fara ei? Oare eu si tu am mai fi comentat aici fara ei?…

          Eu nu am formulat ca o concluzie, ci ca o data de intrare, asa cum inca din vechime s-a constatat. De ce santem noi asa, asta doar Dumnezeu stie. Normal ca si istoria isi pune amprenta.

          Am citit cartea lui Herta Muller pt care a luat ea Nobel (sau nici nu mai stiu daca pt cartea asta ref la deportarea germanilor din Romania a luat Nobel), si mi-a parut a fi o carte scrisa de un robot pt roboti. Cred ca cuvantul “Dumnezeu”, nu apare niciodata in carte, din cate imi amintesc. Sau poate o data.

          E corect ca turma e mica, dar macar mai e o turma mica. In tot occidentul, si in toata lumea neortodoxa, aceasta turma mica nici macar nu mai este.

          Si daca aceasta turma mica exista in Romania, aceasta este ca si o concluzie la cele zise de tine, si de mine, si ca o concluzie la faptul ca santem centrifugi, si la toata istoria noastra.

          Si faptul ca exista aceasta turma mica, este cel mai important lucru. Restul sant detalii, faptul divers. Lupta e pt suflet. Sufletul e vesnic. Petrol, pamant, paduri, autostrazi… soarele si luna, toate sant trecatoare si muritoare.

          1. Mircea V.
            mea culpa – privind unghiul de vedere: poate eram mai explicit daca precizam ca:
            – (presupun ca) dvs va adresati unei audiente f.bine informate si formate (catehizate), cu un anumit nivel de simtire duhovniceasca
            – eu am incercat sa “extind / nuantez / ameliorez” perceptia / complexitatea problemei, pt ceilalti ( 1.marea masa a celor bine intentionati, dar insuficient informati ( istoric / religios) ; 2. gigantica masa a celor ce au incredere in sistem si sunt “hraniti” de mass-media si formatorii de opinie ai sistemului);
            Referitor la “ADN-ul poporului”, si eu ma refeream tot la “ADN-ul sufletesc” , la sufletul unui popor ( de care tine coeziunea). Acest “ADN sufletesc” ( sufletul poporului) a fost profund alterat de bolsevism, in cazul nostru. ( “Unde e mintea sa creada ca [odata ocupata Romania, bolsevicii ] vor pleca din Romania, inainte de a ne bolseviza, adica SATANIZA ?” )

  5. “Divide et impera”pentru noi poate fi un avantaj.Cu cat vom fi divizati in cat mai multe grupulete(poate chiar de ordinul miilor)cu atat vom fi mai greu de controlat de Sistem.Totusi ne trebuie si un preot prin apropiere.Un singur lucru ma sperie:viclenia lor.Chiar sunt terifiat de un lucru,ca am putea fi pecetluiti chiar si in timpul unei poze sau a unei vizite la bancomat.Dupa atata lupta sa ne pierdem mantuirea atat de usor?!Infricosator!E clar ca din acest moment nu mai poate fi acceptat nici un act de la Sistem,inafara buletinului,bineinteles pana in anul 2021 cand acesta se va schimba.Am auzit ca deja la poza pentru actualele permise auto e posibil sa fi fost scanati.Asta ma duce aproape la deznadejde…Dumnezeu oare ar putea ingadui asa ceva?!Tare mult as vrea sa ma lamureasca cineva..

    1. Niciodata nu o sa te insemne fiara fara ca tu sa stii asta. Trebuie sa semnezi, cam cum e acum cu acordul datelor cu caracter personal. Fara acord nu are valoare!

      Si nu iti pune cipul pe picior, nici pe burta. Mana dreapta sau fruntea, ca Sfanta Biblie ramane reperul principal al nostru.

      1. Doamne ajuta @Grigorie,

        Bine zici ca se va pune pe mana si pe frunte.

        Dar ce te faci cand fiara te inseala ca sa iei pecetea prin confortul propus de societatea actuala avnd la baza actele fara de care nu poti avea confort.. ?!?!?

        Doar fiara are toata puterea “tatalui minciunii”, n-o sa vina sa-ti spuna>” te pecetluiesc ca sa iti dau moarte sufletului tau si sa te despart de Dumnezeul tau.” ca sa fii tu la curent , ci te va vicleni, cu avantaje lumesti.

        Si sa nu facem confuzie, Pecetluirea poate sa fie fara stiinta ta (ca nai habar de ce se intampla, exemplu fiind habaucii pro cip) , dar nu poate sa fie fara voia ta. Poti sa te pecetluiesti si fara sa stii implicatiile in eternitate.

        Altfel nu se spuneau cuvintele :
        “Aici e înțelepciunea. Cine are PRICEPERE să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Și numărul ei este șase sute șaizeci și șase. ”

        Mantuire

        1. Si sa nu facem confuzie, Pecetluirea poate sa fie fara stiinta ta (ca nai habar de ce se intampla, exemplu fiind habaucii pro cip) , dar nu poate sa fie fara voia ta. Poti sa te pecetluiesti si fara sa stii implicatiile in eternitate.

          Corecta observatia. Ai dreptate! Dar nu mai spune, poti sa te pecetluiesti. Spune poti sa te insemni. De pecetluit, pecetluieste doar Dumnezeu, care este Legea. Dracul nu pecetluieste ca e talhar, el inseamna prada.

          https://ortodoxinfo.ro/2019/05/01/marturia-unui-ierarh-din-cipru-care-regreta-ca-a-dat-binecuvantare-pentru-cardurile-bancare-iar-acum-oamenii-isi-implanteaza-cipuri/#comment-53520

    2. Mai sunt sfintii Ilie si Enoh care trebuie sa vina sa atentioneze pt ultima data omenirea.
      Daca ar fi toata lumea insemnata de pe acum, si fara cale de intoarcere…pt cine ar mai propovadui acesti doi prooroci?
      Asta nu inseamna ca daca esti in cunostinta de cauza….poti sa iei vreun act biometric sau unul contrar constiintei tale…
      Poate gresesc?! dar ma gandesc, pt ce vin..pt oameni fara intoarcere?

    3. @Duhul Capitanului: “„Divide et impera”pentru noi poate fi un avantaj.Cu cat vom fi divizati in cat mai multe grupulete(poate chiar de ordinul miilor)cu atat vom fi mai greu de controlat de Sistem.”

      desi inteleg PERFECT punctul de vedere pe care il exprimati ( poate ar fi mai fericita analogia cu Rezistenta Algeriana, in care fiecare “celula” de rezistenta era formata din 3 membri
      : A, B, V; A si B nu se cunosteau intre ei; A si B il cunosteau doar pe V, punctul de legatura cu alte celule, s.a.m.d. ( o structura arborescenta)),
      va rog sa re-cititi concluzia dvs de mai sus din punctul de vedere al “celorlalti”, al “Sistemului”. Cred ca ar jubila.

  6. Pana la urma nici Biserica nu a avut un sef, Capul ei fiind Hristos, iar apostolii fiind frati.
    In legatura cu Mihai-Silviu Chirila, parerea mea e putin diferita. Pot sa spun ca abia dupa ce am citit argumentatia sa cu privire la sinodul din Creta, am inteles si eu exact ce anume a fost in neregula. Mihai Silviu Chirila este un om valoros prin prisma studiilor sale teologice si, de ce nu, si juridice. La fel de adevarat este insa si faptul ca pentru prima data am aflat despre el aici pe site si nu-i inteleg atitudinea din ultima vreme.
    Treaba cu cipul nu e atat de simpla. Principala problema e dependenta de bani. Din cauza asta multi oameni accepta ceea ce li se impune. Sa va dau un exemplu. Mai nou, inclusiv cei ce au PFA sunt obligati sa depuna declaratiile pentru finante doar pe internet. Lucrurile s-au complicat atat de mult in domeniul fiscal si financiar-contabil incat optiunea cea mai buna, dupa parerea mea, ar fi sa-ti inchizi firma si sa faci in asa fel incat sa ai cat mai putin de a face cu banii si birocratia pe care o presupune utilizarea acestora.

  7. Din pacate Parintele nu mai e sa il intreb ceva.
    „De aceea, va rog sa nu mai cau­tati solu­tii. Solu­tii omen­esti nu sunt, dragii mei! Solu­tia este moartea pen­tru Hris­tos.”

    Sa zicem ca traim la marginea satului precum tiganii, fara titlu de proprietate, intr-o cocioaba improvizata, etc.
    Daca mergem la un om ce poarta semnul fiarei, la el acasa sa ii facem curat sau sa avem grija de copii, iar acel om ne da de mancare sau ne plateste curentul, e posibil asta?
    Caci noi facem munca, nu e furt, dar nici nu le lasam insemnati.

    Caut foarte mult un raspuns la aceasta intrebare si rog frumos si insistent sa raspunda preoti nepomenitori, rugatori si sa isi ascunda identitatea. Eu vreau doar sa stiu daca e ingaduit asa ceva.

    1. Sunt sfinți care spun ca nu ai voie sa primești pâinea celor însemnați. Nu îmi aduc aminte cine, dar e clar. Crede_ma, trebuie sa învațăm sa ne lăsăm TOTAL în voia Lui, fără îndoieli, asa cum trebuiau s-o facă evreii în pustie. O spune părintele Elpidie din Rodos.

    2. Sfantul Gavriil Georgianul ;
      ” Produsele care sunt insemnate cu semnul lui antihrist, nu va pot dauna, asta inca nu este semnul “(acolo spune pecete)
      “Nu mancati painea celui ce a primit semnul lui antihrist ”
      Eu cred ca se refera la cei care au primit implantul…ca altfel nu mai ai ce sa cauti printre oameni.

    3. Parerea mea e ca nu are rost sa te framanti cu astfel de probleme si sa cauti solutii la tot felul de situatii ipotetice.
      Am ajuns la parerea ca una din armele duhurilor intunericului e sa-l framante pe om, sa-i stoarca mintea cu tot felul de frici, cu cautarea unor solutii la tot felul de probleme care pot aparea, sa-l innebuneasca de cap. Posibilitatile noastre fizice si mentale sunt limitate, si viata noastra e in mana lui Dumnezeu, asa ca trebuie sa ne punem nadejdea in El. Cum l-a intrebat Domnul Hristos pe pe Petru “Putin credinciosule, pentru ce te-ai indoit?”. Sfatul meu omenesc e sa incerci sa traiesti intr-un mod cat mai autonom cu putinta. N-ai nevoie de curent daca iti ajunge lumina soarelui. Sau la un moment dat poti cumpara un panou solar. Parerea mea e ca trebuie sa ne detasam cat mai mult de bani, astfel incat laun moment dat, intr-o situatie critica, sa nu mai avem nevoie nici sa vindem, nici sa cumparam.

    4. Daomne ajuta @Grigore,

      Nu e ingaduit ca sa primesti ceva de la cel insemnat, si cu am spus @PM, nu vom mai putea locui in preajma celor insemnati , pt ca vor lucra spre uciderea dreptului. Daca nu ei in persoana, atunci vor “turna” pe cel neinsemnat, si vor veni sa-l caute.

      Deci nu. Parerea mea.

      Mantuire

  8. ###Domnule Grigore,când se va ajunge în punctul acela cel mai probabil nu va mai fi de trăit printre însemnați;deoarece firea omului este slabă,cei ce nu au acceptat însemnarea au toate șansele ca până la urmă să cedeze.

  9. Intai de toate vreau sa va multumesc tuturor care mi-ati raspuns. Eu am intrebat ca stiam ceva, ceva despre treaba aia cu sa nu mancati painea celor insemnati, dar acum e clara treaba cu raspunsurile voastre.

    @C.M.M. @guti flo
    E limpede, nu mai e nevoie de explicatii!

    @Alexandru TM
    Doamne ajuta Alexandru. Da imi este clar, caci azi e barfa in toi. Atunci se vor intarata si violenta impotriva noastra va fi permisa si incurajata de stat.

    @P.M.
    Plauzibil ce spui, caci si apropierea de otomani ne-a daunat. Pot sa te forteze atacand prin cei pe care ii iubesti. Si cine sa aiba taria unui Domnitor?

    @Ionut
    Tu ai spus ca te lasi in Mainile Lui, dar ai dat si exemple practice.
    La fel a spus si Parintele Iustin, ca sa ne simplificam viata. Sunt convins ca se poate trai fara supermarket, fara apa curenta si electricitate, dar asta ridica o intrebare grea:

    UNDE?
    Am intrebat pe cineva care are experienta cu muntele si nu ar fugi in munti cu nevasta si 2 copii. Pe munte nu e de joaca. Si la noi iarna e nenorocire pe munte, chiar si la cabana.
    Cu mancatul mai pacalesti burta, apa se mai gaseste, salbaticiunile se sperie de foc dar frigul nu te iarta nenica. Pentru cei care locuiesc la munte, in afara de provizii, cel mai important e sa aiba lemne taiate si uscate. Chit ca nu ai mancare destula, lemne sa fie.

    Ar fi o idee sa mergem in muntii altora, in tari mai calde?
    Adica zic, daca oricum se cipeaza toti, nu mai conteaza tara nicicum, e terminata treaba cu tara. Dar clima conteaza. Cele cateva grade in plus iarna pot face diferenta dintre viata si moarte.

    Voi cum va ganditi sa faceti? Mergeti pe dealuri? Alegeti campia? Alegeti alte tari?

    1. Grigore,
      Vorbeste cu redactorul si vezi daca e de acord sa intri pe forum…acolo se poate discuta fara publicitate.

    2. Ar mai fi si varianta cu un adapost subteran camuflat, cu guri de aerisire camuflate, de asemenea. Pr. Cleopa a stat in padure intr-un astfel de adapost.

      1. E ceva SF ce scrii. Totusi e o chestiune care apare in discutie aici. Padurile astazi nu mai sunt ale nimanui, apartin statului. Sau poate chiar unui “investitor privat” care pe deasupra mai este si insemnat.
        Mancand din padure e ca si cum ai fura din curtea unui insemnat.
        Adica nu putem manca painea insemnatului dar putem fura de la el?
        E o intrebare pertinenta.

        1. Grigore,

          “fura” tu din padurea insemnatului/statului si stai linistit ca nu e pacat asta.
          Da fii atent niste intrebari pt tine, ca vad ca iti plac intrebarile de tipul asta: da daca copacii din padurea insemnatului/statului produc oxigen, si tu respiri aerul ala, ai voie? (e ca si cum ai fura, nu?)
          Da daca vine statul mondial si zice ca tot pamantul si apa sant ale lui, tu ai voie sa mai locuiesti pe Terra?
          Cine e statul?

          Ionut,
          ce te faci cu dronele care detecteaza CO2, radiatia termica?

          1. @mircea.v

            Iei prea usor intrebarea ca daca hotaram ca se permite sa iei din padure ce ai nevoie, fie ca e padurea unui insemnat sau padurea statului, atunci inseamna ca se permite sa furam de la stat sau de la insemnati.
            Calcam una dintre cele 10 porunci.

            Adica putem sa le furam insemnatilor si mancarea din frigidere? Ca asa cum ai intrebat tu ironic, ca vine statul si zice ca pamantul si apa sunt ale lui, fara nicio ironie statul va spune ca doar aia insemnati pot manca.

            Mancarea din frigidere poate sa fie si zmeura din padurea unui insemnat, careia insemnatul poate chiar ii da valoare comerciala sau nutritionala pentru masa lui.
            Sau poate haladuind infrigurat poti fura lemnele de la cabana unui insemnat.
            Exemplele sunt multiple.

            Despre asta vorbim. Este un subiect delicat dar voi mentiona ca statul permite furtul in caz de necesitate. Adica acela care fura in caz de necesitate nu intra sub incidenta legii penale.

  10. Grigore,

    pana la insemnare mai e un pic. Anticipezi cam mult. Si pana atunci, niste sfaturi utile in articolul cu Pr Claudiu Buza.

    Cele zece porunci nu au aplicabilitate absoluta: vezi furtul mentionat de tine, vezi cum trebuie sa minti ca sa iti aperi aproapele (asa zic sfintii Inchisorilor), cateodata e permis chiar omorul…

    La momentul insemnare va fi totul atat de special, deosebit… datorita indracirii si zombificarii oamenilor, incat numai Dumnezeu ne va lumina ce si cum. Si va avea solutii Dumnezeu pt fiecare, pt ca fiind diferiti, si solutiile vor fi diferite. Tu incerci cu date de intrare din acest moment sa faci niste judecati si tragi niste concluzii cu ce va fi atunci. Pai atunci nu vei mai avea casa, pamant, nimic,vei fi urmarit, vanat si tu zici ca mergi si lucrezi la indracit, si iti pui pr ca furi de la nu stiu cine. Zi si tu…

    1. Anticipezi cam mult.
      Tu incerci cu date de intrare din acest moment sa faci niste judecati si tragi niste concluzii cu ce va fi atunci.

      Touche!
      Nu vreau sa mai continui discutia aici. Tu esti pe forumul grupului de comentatori?
      Sper sa primesc si eu invitatia aia cat mai repede…

      1. @redactor
        Am recitit, am crezut initial ca e un forum al cititorilor site-ului OrtodoxInfo.ro
        Daca are alt scop atunci sa fie cu folos.

        @mircea.v
        Am crezut ca se poate continua discutia pe forum dar n-am avut idee ca e doar pentru cateva persoane. Asa ca o sa-ti raspund acum aici.

        Eu vad cateva solutii si le voi prezenta imediat.

        1. Solutia Iustin.
        Este solutia muceniciei. De la bun inceput este atacata vocal initiativa insemnarii. Cat mai vocal. Fiind solutia placuta Lui Dumnezeu, va scurta mult chinurile foametei si va grabi moartea. Cu cat e mai vocal si mai articulat, cu atat sistemul va dori sa scape mai rapid, inscenand un proces sau prin asasinat.
        Mucenicia este mantuire sigura. Nu este pentru oricine ca are ca finalitate moartea violenta. Insa sunt convins ca persoanele in varsta vor alege calea aceasta pentru ca se tem mai putin de moarte.
        Insa un tanar care alege aceasta cale se va purifica mai ceva ca aurul. Este un Iustin, ca Parintele Iustin a devenit ceea ce este inca de tanar.

        2. Solutia Stefan cel Mare.
        Este solutia luptei. Domnitorul chema razesii si pleca la lupta cu paganii. Nu facea compromisuri. Nordul Moldovei este mai increstinat decat restul tarii multumita lui Stefan cel Mare. Numai ca in ziua de azi cu drone si camere, lupta devine o gherila defensiva.
        Ca finalitate vad moartea in lupta sau supravietuirea pana la Parusie.
        Dar daca are loc WW3 atunci exista sanse pentru ca vor fi vaste intinderi nelocuite. Dar si evitate din cauza radiatiilor.
        (Ciudat, cu cat a fost mai increstinat nordul Moldovei cu atat evreii doreau mai mult sa se stabileasca statal acolo. Evreii nu vad asta, dar ei se simt atrasi de Hristos intr-un mod inexplicabil, desi momentan nu Il recunosc ca Mesia.)

        3. Solutia fugi si supravietuieste.
        Dronele pot acoperi in zbor suprafete mari in mod automat, fara un efort din partea autoritatilor. Deci cei ce fug trebuie sa fie mereu in miscare. Ca sistemul are experienta cu vanatoarea, sunt destule filme cu dronele in actiune, care acopera vaste teritorii in Afganistan.
        Cei ce fug sunt placuti Domnului si fuga poate continua pana la Parusie cu ajutorul Lui Dumnezeu. Acestora le dau cele mai mari sanse de supravietuire daca vor alege sa mearga nonstop.

        Cam asa vad eu treaba. Viata sedentara de familie in pustie, cu panouri fotovoltaice pe cabana, nu cred ca este posibila. Ar ajuta mult inca de acum un antrenament, dar nu cred ca va fi posibila o viata sedentara. Suferinta e obligatorie si Dumnezeu vrea sa imparta lumea in oi si capre.

        La final vreau sa spun ca toate aceste 3 solutii pot fi influentate major de EMIGRARE. De plecarea intr-un alt teritoriu unde antihristul nu va fi asa activ ca in Romania. Am citit aici ceva despre Georgia, poate si Bulgaria.

        1. Grigore,

          Nicolae Steinhardt

          TREI SOLUTII

          Testament politic
          Pentru a iesi dintr-un univers concentrationar – si nu e neaparat nevoie sa fie un lagar, o temnita ori o alta forma de incarcerare; teoria se aplica oricarui tip de produs al totalitarismului – exista solutia (mistica) a credintei. Despre aceasta nu va fi vorba in cele ce urmeaza, ea fiind consecinta harului prin esenta selectiv.

          Solutia intai: a lui Soljenitîn
          In Primul cerc, Alexandru Isaievici o mentioneaza scurt, revenind asupra-i in volumul I al Arhipelagului Gulag.
          Ea consta, pentru oricine paseste peste pragul Securitatii sau altui organ de ancheta, in a-si spune cu hotarare: in clipa aceasta chiar mor. Ii este permis a-si vorbi consolandu-se: pacat de tineretele ori vai de batranetele mele, de nevasta mea, de copiii mei, de mine, de talentul ori de bunurile ori puterea mea, de iubita mea, de vinurile pe care n-am sa le mai beau, de cartile pe care n-am sa le mai citesc, de plimbarile pe care n-am sa le mai fac, de muzica pe care n-am sa o mai ascult etc. etc. etc. Dar ceva e sigur si ireparabil: de-acum incolo sunt un om mort.
          Daca asa gandeste, nesovaitor, insul e salvat. Nu i se mai poate face nimic. Nu mai are cu ce fi amenintat, santajat, amagit, imbrobodit. De vreme ce se considera mort, nimic nu-l mai sperie, imbrobodi, atrage, atata. Nu mai poate fi amorsat. Nu mai are – fiindca nu mai spera, fiindca a iesti din lume – dupa ce jindui, ce pastra sau redobandi, pe ce isi vinde sufletul, linistea, onoarea. Nu mai exista moneta in care sa-i poata fi achitat pretul tradarii.
          Se cere insa, fireste, ca hotararea sa fie ferma, definitiva. Te declari decedat, primesti a te invoi cu mortii, desfiintezi orice speranta. Te poti regreta, ca doamna d’Houdetot, poti regreta, insa aceasta sinucidere morala si prin anticipatie nu da gres. Riscul unei cedari, al consimtirii la denunt, al unei recunoasteri fanteziste a pierit cu desavarsire.

          Solutia a doua: a lui Alexandru Zinoviev
          Este cea gasita de unul din personajele cartii Inaltimile gaunoase. Personajul e un om tanar, prezentat sub porecla alegorica Zurbagiul. Solutia sta in totala neadaptare in sistem. Zurbagiul nu are domiciliu stabil, nu are acte in regula, nu e in campul muncii; e un vagabond, e un parazit, e un coate goale si o haimana. Traieste de azi pe maine, din ce i se da, din ce pica, din te miri ce. E imbracat in zdrente. Munceste pe apucate, uneori, cand si daca i se iveste prilejul. Isi petrece mai toata vremea in puscarii ori lagare de munca, doarme pe unde apuca. Hoinareste. Pentru nimic in lume nu intra in sistem, nici macar in cea mai neinsemnata, mai pacatoasa, mai neangajanta slujba. Nici macar pazitor la porci nu se baga, neurmand pilda eroului unei nuvele a lui Arthur Schnitzler: acela, obsedat de frica de raspundere, sfarseste porcar. NU, Zurbagiul s-a proiectat (in stil existentialist) odata pentru totdeauna caine de pripas, capra raioasa, calugar budist cersetor, smintit, nebun pentru (intru) libertate.
          Un asemenea om, aflat la marginea societatii, e si el imun: nici asupra lui nu au de unde exercita presiuni, nu au ce-i lua, nu au ce-i oferi. Il pot oricand inchide, hartui, dispretui, batjocori: dar le scapa. Odata pentru totdeauna a consimtit a-si trai propria viata conform exemplului si modelului unui perpetuu azil de noapte. Din saracie, neincredere, neseriozitate si-a facut un crez; se aseamana unui animal salbatec, unei fiare jigarite, unui talhar la drumul mare. E Ferrante Palla al lui Stendhal. E Zacharias Lichter al lui Matei Calinescu. E un iurodivii laic, un drumet neplictisit (iar Wotan coborand pe acest pamant ce nume poarta? Der Wanderer), un jidov ratacitor.
          Si-i slobod la gura, vorbeste de istov, da glas celor mai primejdioase anecdote, nu stie ce-i respectul, toate le ia de sus, spune ce-i trece prin minte, rosteste adevaruri pe care ceilalti nu-si pot ingadui se le sopteasca. E copilul din povestea regelui gol, a lui Andersen. E bufonul regelui Lear. E lupul din fabula – si ea indrazneata – a lui La Fontaine: habar nu are de zgarda.
          E liber, liber, liber.

          Solutia a treia: a lui Winston Churchill
          si Vladimir Bukovsky
          Ea se rezuma: in prezenta tiraniei, asupririi, mizeriei, nenorocirilor, urgiilor, napastelor, primejdiilor nu numai ca nu te dai batut, ci dimpotriva scoti din ele pofta nebuna de a trai si de a lupta.
          In martie 1939, Churchill ii spune Marthei Bibescu: “Va fi razboi. Praf si pulbere se va alege din imperiul britanic. Moartea ne pandeste pe toti. Iar eu simt ca intineresc cu douazeci de ani”.
          Cu cat iti merge mai rau, cu cat greutatile mai imense, cu cat esti mai lovit, mai impresurat ori mai supus atacurilor, cu cat nu mai intrevezi vreo nadejde probabilistica si rationala, cu cat cenusiul, intunerecul si vascosul se intensifica, se puhavesc si se incolacesc mai inextricabil, cu cat pericolul te sfrunteaza mai direct, cu atat esti mai dornic de lupta si cunosti un simtamant (crescand) de inexplicabila si covarsitoare euforie.
          Esti asaltat din toata partile, cu forte infinit mai tari ca ale tale: lupti. Te infrang: le sfidezi. Esti pierdut: ataci. (Asa vorbea Churchill in 1940). Razi, iti ascuti dintii si cutitul, intineresti. Te furnica fericirea, nespusa fericire de a lovi si tu, fie chiar infinit mai putin. Nu numai ca nu deznadajduiesti, ca nu te declari invins si rapus, dar si gusti din plin bucuria rezistentei, a impotrivirii si incerci o senzatie de navalnica, dementa voiosie.
          Solutia aceasta, fireste, presupune o tarie de caracter exceptionala, o conceptie militara a vietii, o formidabila indarjire morala a trupului, o vointa de otel innobilat si o sanatate spirituala adamantina. E probabil ca presupune si un duh sportiv: sa-ti placa batalia in sine – incaierarea – mai mult decat succesul.
          E si ea salutara si absoluta, deoarece e bazata pe un paradox: pe masura ce ei te lovesc si-ti fac mai mult rau si-ti impun suferinte din ce in ce mai nedrepte si te incoltesc in locuri mai fara iesire, tu te veselesti mai tare, tu te intaresti, tu intineresti!
          Cu solutia Churchill se identifica si solutia Vladimir Bukovsky. Bukovsky povesteste ca atunci cand a primit prima convocare la sediul KGB n-a putut inchide un ochi toata noaptea. Firesc lucru, isi va spune cititorul cartii sale de amintiri, cum nu se poate mai firesc; nesiguranta, frica, emotia. Dar Bukovsky urmeaza: n-am putut dormi de nerabdare. Abia asteptam sa se faca ziua, sa fiu in fata lor, sa le spun tot ce cred eu despre ei si sa intru in ei ca un tanc. Fericire mai mare nu-mi puteam inchipui.
          Iata de ce n-a dormit: nu de teama, de ingrijorare, de emotie. Ci de nerabdarea de a le striga adevarul de la obraz si de a intra in ei ca un tanc!
          Cuvinte mai extraordinare nu cred sa se fi pronuntat ori scris vreodata in lume. Si ma intreb – nu pretind ca e asa cum spun eu, nu, catusi de putin, ma intreb doar, nu pot sa nu ma intreb – daca nu cumva universul acesta, cu toate roiurile lui de galaxii cuprinzand fiecare mii ori milioane de galaxii fiecare cu miliarde de sori si cel putin cateva miliarde de planete in jurul acestor sori, daca nu cumva toate spatiile, distantele si sferele acestea masurate in ani-lumina, parseci si catralioane de mii de mile, toata viermuirea aceasta de materie, astri, comete, sateliti, pulsari, quasari, gauri negre, pulberi cosmice, meteori, mai stiu eu ce, toate relele, toti eonii, toate timpurile si toate cuantumurile spatio-temporale si toate astrofizicile newtoniene ori relativiste au luat fiinta si exista numai pentru ca sa fi putut fi exprimate aceste cuvinte ale lui Bukovski.

          Concluzie
          Tustrele solutii sunt certe si fara gres.
          Altele pentru a iesi dintr-o situatie-limita, dintr-un univers concentrationar, din mrejele unui proces kafkian, dintr-un joc de tip domino, labirint sau camera de ancheta, din teama si panica, din orice cursa de soareci, din orice cosmar fenomenal nu stiu sa existe. Numai acestea trei. Insa oricare din ele e buna, suficienta si izbavitoare.
          Luati aminte: Soljenitsyn, Zinoviev, Churchill, Bukovsky. Moartea consimtita, asumata, anticipata, provocata; nepasarea si obraznicia; vitejia insotita de o veselie turbata. Liberi sunteti sa alegeti. Dar se cuvine sa va dati seama ca – lumeste, omeneste vorbind – alta cale de a infrunta cercul de fier – care-i in buna parte si de creta (vezi Starea de asediu a lui Camus: temeiul dictaturii e o fantasma: frica) – e foarte indoielnic sa gasiti.
          Veti protesta poate, poate, considerand ca solutiile subinteleg o forma de viata echivalenta cu moartea, ori mai rea ca moartea ori implicand riscul mortii fizice in orice clipa. Asta asa este. Va mirati? Pentru ca nu l-ati citi pe Igor Safarievici, pentru ca inca nu ati aflat ca totalitarismul nu e atat inchegarea unei teorii economice, biologice ori sociale cat mai ales manifestarea unei atractii pentru moarte. Iar secretul celor ce nu se pot incadra in haul totalitar e simplu: ei iubesc viata, nu moartea.
          Moartea, insa, cine, Singur, a invins-o? Cel ce cu moartea o a calcat.

          1. @mircea.v

            Un comentariu suprinzator. L-am recitit… mi-a placut.
            Totusi fiind necredincios ca Toma o sa indrept discutia iar spre profanul zilelor de pe urma, cu brutalitatea ceasului desteptator cu clopotei, ca vreau sa pastrez caracterul practic. Si spovedania e o taina, dar tot are un caracter si continut practic.

            N-o lungesc… solutiile sunt ca sus, insa pot exista variatiuni determinate de factori importanti pe care nu i-am discutat:

            1. Factorul razboi
            Antihristul vine dupa WW3 ca impaciuitor si oamenii vor accepta o conducere internationala ingroziti fiind de ororile razboiului pe care il vor dori terminat cu orice pret.
            Daca vorbim de WW3 sigur vor folosi arsenalul nuclear, deci vor fi locuri imposibil de locuit. Acesta este un factor care poate influenta solutiile noastre, ca niciun zbir nu s-ar aventura la Cernobil.
            Adevarat ca noi am putea fi iradiati, dar mai bine iradiat decat insemnat. Si Parusia poate veni mai repede decat cat timp ia radiatiilor sa omoare, ca se poate trai multi ani iradiat. Au fost japonezi care au murit la 10-15-20 de ani dupa ce au fost iradiati. antihristul nu prinde 10 ani.

            2. Factorul emigrare
            Nu toate locurile (tarile) vor fi la fel. Ca romanii toarna din placere stim. Dar nu peste tot antihristul va avea aceeasi putere. Exista popoare unde oamenii sunt mult mai binevoitori si unde antihristul va avea dificultati in a se impune.
            Am citit despre Georgia. Vad ca si Bulgaria se tine tare.

            3. Factorul domnia lui antihrist
            In prima parte a domniei antihristului cei insemnati vor avea de toate iar neinsemnatii vor trai marginalizati. Vor fi prigoniti prin faptul ca nu vor avea acces la comert.
            Dar cand se vor inchide Cerurile si va aparea foametea si bolile, antihristul va spune ca e din cauza crestinilor care nu au primit semnul.
            Atunci va incepe prigoana finala.

            Acesti factori cu siguranta vor sta la baza alegerii uneia din solutiile de mai sus.
            mircea.v ai cuvantul…

        2. 1. Soluţia Iustin nu înseamnă să-ţi doreşti cu dinadinsul să mori, că asta ar fi sinucidere. Părintele ne-a îndemnat în sensul că să fim gata pentru mucenicie.
          Mântuitorul ne-a spus: ”Când vă vor prigoni dintr-o cetate, fugiţi în cealaltă” (Matei 10, 23). Sfinţii mucenici nu căutau cu dinadinsul să moară, ci evitau primejdia – pentru că ar fi semn de mândrie să crezi că tu eşti pregătit de mucenicie, apoi pentru că nu vroiau să-i pună pe ighemoni în situaţia de a comite păcatul uciderii. Dar când erau prinşi, mărturiseau.
          Au fost câţiva mucenici care s-au dus singuri în faţa prigonitorilor, cum a fost Sfântul Gordie care s-a dus singur în privelişte şi a mărturisit (3 ianuarie). Trebuie să presupunem că ei au făcut-o având de la Dumnezeu un îndemn în inimă. La fel şi Marele Mucenic Gheorghe a mărturisit din proprie iniţiativă, în plină adunare a fruntaşilor romani – împărat, senatori, ighemoni regionali etc, moment mare despre care scrie în viaţa lui din 23 aprilie.
          Prin urmare, nu ştiu dacă soluţia muceniciei – în felul cum ai înţeles tu – este ”plăcută lui Dumnezeu”.
          ”Cu cat e mai vocal si mai articulat, cu atat sistemul va dori sa scape mai rapid, inscenand un proces sau prin asasinat.” Mai există cel puţin un aspect la care nu te-ai gândit. Este posibil să fii pregătit pentru mucenicie, dar este posibil şi să nu fii pregătit. Dacă nu eşti pregătit şi provoci aşa autorităţile, iar ele te torturează şi tu te lepezi, ce-ai rezolvat ? Tu porneşti de la prezumţia că sistemul va dori numai să te lichideze fizic, ca să nu mai fii un vector de opinie în spaţiul public. Dar acelaşi lucru îl rezolvă şi dacă numai te ”extrag” din spaţiul public fără să te omoare … mai departe având ei grijă să te convingă să-ţi pui semnul.
          Deci oricum o dăm, avem datoria să ne păzim de lucrurile lor, să nu căutăm cu dinadinsul mucenicia, şi să mărturisim după ce ne prind.
          Despre faptul că vor fi torturi avem mărturie din multe surse. Părinţii au zis că vor fi torturi cum nu s-au mai inventat până acum. De faţă vor fi demonii în mod nevăzut. Aceste torturi autorităţile le vor face pe ascuns de ochii opiniei publice. Dar Hristos a spus celor 2 păstori din Rusia că nu vor fi mai mari chinurile decât să fie răbdate de către robii lui Dumnezeu, iar unii nici nu le vor simţi datorită credinţei lor puternice.
          ”Este un Iustin, ca Parintele Iustin a devenit ceea ce este inca de tanar. ” Nu cred că Părintele Iustin a dorit cu tot dinadinsul să ajungă în puşcărie. El a făcut ceea ce simţea/ştia că trebuie să facă, iar sistemul l-a închis.

          3. Punctul acesta pare fezabil numai la nivel teoretic. Pe termen lung nu vei putea fi ”mereu” în mişcare (iau acest ”mereu” ca însemnând ”în fiecare zi”). Resursele organismului nu sunt nelimitate.

          Culmea est că tocmai varianta despre care ai zis tu că nu este fezabilă s-ar putea să fie cea corectă. Bineînţeles, va trebui să fugim din oraşe, va trebui să găsim un loc la ţară, unde să trăim simplu.
          Există o persoană care a făcut proorocii. Am motive să fiu suspicios asupra anumitor lucruri pe care le-a zis. Nu ştiu dacă nu cumva i-au fost puse în spate vorbe, sau dacă nu s-au infiltrat serviciile.
          Despre subiectul discutat de tine, această persoană spune că oamenii lui Dumnezeu vor trăi în nişte căsuţe simple sau aşezări imple, şi că vor fi invizibili faţă de sistemele de detecţie al antihristului.
          Alţii care au proorocit, de data asta părinţi, au zis că Dumnezeu va îngădui să iasă ceva legume în grădina celui care nu şi-a pus pecetea, pe vremea când pământul nu-şi va mai da rodul său din cauza lepădării oamenilor.
          Caută materialele despre Cuvioasa Pelaghia (le găseşti pe acest site) pentru că zice despre cum oamenii vor fierbe flori de tei uscate şi vor bea acea firtură, pentru nevoia foamei. La fel şi despre apă a spus cum oamenii lui Dumnezeu vor lua sălcii sfinţite la Biserică de Paşti sau de Rusalii, pe care le vor planta în locurile arătate de îngeri, iar aceste sălcii vor furniza puţină apă la rădăcină, în condiţiile în care pe pământ nu va mai fi aproape deloc apă.
          ______
          Să încercăm să ne simplificăm viaţa. Să ne rugăm mai mult. Să ne ferim de lucrurile sistemului. Să ne luptăm cu patimile şi neputinţele noastre. Dacă suntem bolnavi, să încercăm să ne însănătoşim cu ajutorul lui Dumnezeu, prin rugăciune, Sfântul Maslu şi alimentaţie sănătoasă. Dacă avem probleme cu dinţii, să încercăm să ni le rezolvăm acum, dar fără să ne punem plombe cu cip sau alte plombe nocive. Trebuie să vedem de pe acum de ce lucruri avem nevoie pentru traiul în afara sistemului (Părintele Gurie Chezlov a zis de unelte). Pare util să ne orientăm înspre deprinderea de abilităţi utile pentru vremurile care vor veni. Abilităţi de supravieţuire.
          Dar mai mult să ne punem nădejdea în Domnul şi să trăim şi viaţa în aşa fel ca să fie puternică această nădejde.

          Iartă-mă dacă te-am supărat cu această intervenţie.

  11. @ X
    Mi-e teama ca nu ai inteles solutia Iustin. mircea.v clar a inteles si a exprimat ideea exact asa cum am gandit-o. A iti dori sa te sinucizi e una si a te ridica in picioare si a vorbi fara frica mortii sau a torturilor e cu totul altceva. Aici nu vorbim de lasitatea pistolului la tampla ci de a nu fugi si a marturisi Adevarul. Asta nu este sinucidere.
    Am scris ca nu este pentru oricine, dar este o solutie.

    Nu cred că Părintele Iustin a dorit cu tot dinadinsul să ajungă în puşcărie. El a făcut ceea ce simţea/ştia că trebuie să facă, iar sistemul l-a închis.
    Iarasi din pacate nu m-ai inteles, tu asta ai inteles ca eu am spus ca Parintele Iustin a dorit cu tot dinadinsul sa ajunga in puscarie???
    Principalul si principalul e ca Parintele Iustin si-a urmat credinta inca de tanar si tocmai de aceea a devenit un stalp al ortodoxiei in Romania. Ca a patimit in inchisorile comuniste este o consecinta, dar asta ai inteles tu ca eu am spus ca Parintele a dorit sa ajunga in puscarie? Nu pot sa comentez…
    Conteaza in fata Lui Dumnezeu, caci un tanar primeste o cununa iar un batran primeste un inel. Iar eu asta am spus ca un tanar care alege calea muceniciei in vremurile alea, va fi un tanar aparte mai ales azi cu ispite peste tot si tehnologia asta pacatoasa.

    Legat de traiul in casute simple poate in prima parte a domniei lui antihrist. Poate!
    Andrei noi incercam aici sa discutam solutiile, nu sa dam sfaturi.
    Daca tu dai sfaturi atunci vreau sa te intreb:
    1. Ai trait o luna macar intr-o casuta simpla fara apa curenta, electricitate si cu buda in curte? (Cu gatit la plita cu lemne.)
    2. Ai plantat o gradina din care sa te hranesti tu si familia ta?
    3. Ai mancat fiertura din flori de tei uscate?
    4. Ai incercat cu adevarat sa iti simplifici viata?

    Daca ai facut aceste lucruri atunci raspunde, dar raspunde sincer despre ce ai facut ca sa existe un exemplu. Nimeni nu se supara sa primeasca sfaturi de la cineva care a facut aceste lucruri pentru a se pregati.

    1. Al doilea mesaj: „A iti dori sa te sinucizi e una si a te ridica in picioare si a vorbi fara frica mortii sau a torturilor e cu totul altceva.” Primul mesaj: ”Cu cat e mai vocal si mai articulat, cu atat sistemul va dori sa scape mai rapid, inscenand un proces sau prin asasinat.”
      Din ce-ai spus prima dată se poate înţelege că vrei cu dinadinsul să te omoare ca să scapi mai repede.
      Orice ai fi vrut să spui, o zic ca idee generală: dacă mărturiseşti cu scopul să te lichideze repede s-ar putea să fii trecut tot la sinucigaşi. Dumnezeu vede ascunzişurile inimii noastre. Dacă ai de mărturisit, trebuie să mărturiseşti din râvna ta, pentru că simţi că trebuie s-o faci, şi ca să ajuţi pe ceilelţi.

      ”2. Factorul emigrare” Un tip zice că nu mai sunt acceptate nicăieri paşapoartele simple: https://ortodoxinfo.ro/2019/05/11/parintele-claudiu-buza-sfaturi-practice-pentru-o-alternativa-la-actele-personale-electronice/#comment-54314 Iar ca să-ţi faci paşaport biometric cazi din lac în puţ, că acuma bănuiesc că n-ai document biometric.
      În plus, citeşte aici unde arată că deja au cip nanometric pe care-l pot aplica folosind laserul: http://romanortodox.info/pecetluirea-izotopica-noi-tehnologii-biometrice-de-pecetluire/

      ”Ca romanii toarna din placere stim.” Faci o afirmaţie foarte gravă. Nu cred că am eu o problemă de percepţie. Mai sunt şi alţii care reacţionează în faţa unor asemenea idei. https://ortodoxinfo.ro/2019/05/07/tradarea-si-delatiunea-forma-manifestare-sau-rezultat-al-egoismului-si-mai-ales-al-invidiei/#comment-53969

      (Un alt punct este că nu sunt sigur cine este Andrei. Dacă vorbeai despre mine, eu nu-s Andrei)

      Îmi cer iertare în caz că te-am supărat.

      1. Orice ai fi vrut să spui, o zic ca idee generală: dacă mărturiseşti cu scopul să te lichideze repede s-ar putea să fii trecut tot la sinucigaşi.
        Cand incepi sa marturisesti stii ca vei fi omorat.
        Dar iarasi dracul a scris cu mana ta, ca el lichideaza sau neutralizeaza, nu omoara, ca asa se exprima indracitii conducatori azi. Orice om care alege calea aceasta va fi ispitit sa isi doreasca un pahar mic, cum s-a intamplat si cu Domnul in gradina Ghetsimani. Dar nu omul hotaraste ci indracitii.
        Dumnezeu stie cat poate suporta omul si daca omul e hotarat nu ii da bunul Dumnezeu o suferinta mai mare decat poate duce. Ca de aia va scurta si zilele ca altfel nimeni nu s-ar mai mantui. Cred in Dumnezeu!
        Te rog nu mai insista ca e o prostie cat casa.

        Un tip zice că…
        Doar ieri ce am vorbit cu rude care au cerut pasaportul temporar simplu ca sa plece intr-o tara din afara UE in vacanta de vara si nu e nicio problema.
        Andrei, nu mai repeta greseala asta. Sa citezi tipi te catalogheaza ca dubios, ca atunci cand spui sa te lichideze. Am vazut ca deseori spui, a zis cineva cutare, am auzit cutare, a facut cutare.
        Stii cat de simplu e sa verifici? MAE are site. Si are si numar de telefon.
        Intr-un minut se poate afla cu certitudine despre pasapoartele simple temporare.

        Faci o afirmaţie foarte gravă.
        Reciteste articolul nu comentariul:
        https://ortodoxinfo.ro/2019/05/07/tradarea-si-delatiunea-forma-manifestare-sau-rezultat-al-egoismului-si-mai-ales-al-invidiei/
        Altfel spus, predispoziţia de a ne „turna“ semenii pare să fie o trăsătură naţională de caracter.
        Imi asum aceasta afirmatie si ti-o repet daca vrei, romanii toarna din placere, invidie, razbunare.
        Numai daca ma gandesc ca la referendumul pentru familie au iesit la vot doar 1 din 5 romani, atunci ceilalti 4 nu sunt oameni de incredere. Ceilalti 4 daca nu au avut un motiv serios, nu sunt oameni de incredere.

        Iti spun Andrei ca asta imi inspira acel X, Crucea Sfantului Apostol Andrei. Ca iti place sau nu, eu asa vreau sa iti spun, Andrei. Nu-mi place X. Da-ma in judecata! :)

        Ti-ai cerut iertare dar nu te iert tocmaipentru ca nu ai raspuns la intrebarile cu sfaturile:
        1. Ai trait o luna macar intr-o casuta simpla fara apa curenta, electricitate si cu buda in curte? (Cu gatit la plita cu lemne.)
        2. Ai plantat o gradina din care sa te hranesti tu si familia ta?
        3. Ai mancat fiertura din flori de tei uscate?
        4. Ai incercat cu adevarat sa iti simplifici viata?

        Raspunde sincer la ele si abia apoi o sa iti ceri iertare.

  12. Grigore,

    Avand in vedere ca nu vei putea cumpara sau vinde, adica nu vei mai avea nici casa…, la momentul ah, se cam prefigureaza solutiile 1 si 2, ref la Steinhardt.

    Solutia 3 e mai “poetica”. Cred ca daca ar fi trecut prin Pitesti, nu mai dadea solutia asta. Cam asa au zis si legionarii (chiar ei subliniaza acest lucru) si atunci Dumnezeu le-a dat incercari dupa zicerile lor. Grea de tot povestea asta. Petru; a zis ca nu, ca el e tare, si s-a lepadat. Ceilalti au stat in banca lor, si nu s-au lepadat.

    In rest, imigrare, emigrare, Georgia…, nu ma prea intereseaza acum. Pt mine e important sa fiu cu un pas inaintea sistemului la acest moment, si tot asa pana s-o putea. Adica sa nu fiu prins in clestele sistemului inainte de momentul critic. Si pt asta incerc sa ma fac eu mic, din ce in ce mai mic, in asa fel incat sa fiu mai mic decat latul care se strange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button