X

Analiza documentarului “THE PRINCIPLE”. Un articol interzis celor DAȚI CU SMIRGHEL PE CREIERI

de Silviu Radu - doctor în matematică

“Crede si nu cerceta” nu e o vorba a crestinilor. E o vorba a anti-crestinilor ce zic despre crestini ca ar zice asa:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Povestea lui ,,CREDE si NU CERCETA”. Cum a ajuns sa li se atribuie GRESIT crestinilor aceasta sintagma

In schimb, fara a-i spune pe nume, faptic, acest “crede si nu cerceta” este impus dictatorial de “stiinta” aflata in slujba celor ce traseaza liniile directoare pe care omenirea musai trebuie sa le urmeze.

Renumitul cercetator Herbert Dingle spunea despre TEORIA RELATIVITATII: “Au acceptat-o dogmatic. Au învățat-o de la cei care au învățat-o de la cei care nu au reușit să o înțeleagă de la început”

Nu stiu cati dintre voi ati vizionat documentarul “The Principle”. Iata trailerul:

Iar mai jos o analiza a sa facuta de Doctor in Matematica Silviu Radu:

Principiul (“The Principle”), un film necenzurat despre Cosmologia

Modernă

Prima oară am auzit de acest film citind pe blogul saccsiv articolul Trailer documentar „THE PRINCIPLE” si o actrita Star Trek oripilata de GEOCENTRISM, acum vreo 2-3 ani. De atunci îl caut periodic ba pe youtube, ba pe google dar nu găsesc nimic mai mult decît trailerul.

În final m-am decis să plătesc 6 euro și să îl închiriez online si astfel l-am putut viziona de mai multe ori.

Documentarul prezintă mai multe interviuri luate unor profesori universitari și cercetători. Am verificat chiar si cîteva dintre lucrările unora, direct pe pagina institutului unde lucrează, și corespund cu afirmațiile acestora din film.

Filmul se numeste “The Principle” pentru că face o analiză critică a asa zisului principiu Copernician conform caruia “humans (the Earth, or the Solar system) are not privileged observers of the universe”, dupa cum putem citi la: Copernican_principle

In română: “oamenii (pământul, sau sistemul solar) nu sînt observatori privilegiați ai universului”.

De exemplu, dacă universul ar fi o pădure mare iar pământul ar fi un pom în adâncul pădurii atunci nu ar fi un observatory privilegiat dar dacă ar fi la marginea pădurii atunci ar fi privilegiat pentru că observațiile acelui pom nu ar fi aceleași cu a 99% din restul pomilor acelei păduri.

Documentarul incepe cu un frumos istoric al cosmologiei pornind din antichitate. Ne spune de modelul universului după Ptolemeu, continuă cu Copernicus, cu Galileo Galilei si cu Giordano Bruno.

Pentru prima oară am aflat acum, văzând filmul, motivul pentru care Galileo Galilei a susținut că pământul se învârte în jurul soarelui. El a facut o observație cu telescopul lui cum că planeta Jupiter avea niște luni care se învârteau în jurul ei. Acesta ar fi fost primul contra exemplu care contrazicea teoria acceptată de catolici despre univers care spunea la vremea aia că toate corpurile din univers se mișcă in jurul pământului dar aceste luni pe care le-a descoperit Galilei se mișcau în jurul lui Jupiter. Din asta Galileo a tras concluzia că și pământul ar trebui sa se miște în jurul unui corp mai mare, adică soarele. Până la urmă, conform filmului, Galilei și-a retras afirmația aproape de sfârșitul vieții, apărând modelul geocentrist. Giordano Bruno în schimb a mers pană la capăt susținând că există și alte lumi în univers si cum că fiecare stea este un soare și acolo ar putea fi alte potențiale civilizații. Până la urmă catolicii l-au ars pe rug pentru această afirmație.

Mai departe, ni ne spune despre Tycho Brahe, un astronom danez care a făcut niște măsurători foarte precise și a construit un alt model al universului care ține cont de observația lui Galilei dar pune pământul tot in centru, nemișcat. Brahe moare în mod misterios iar asistentul lui Johannes Kepler pune mâna pe măsurătoriile lui si dezvoltă așa zisele legi ale lui Kepler. Aceste legi au fost folosite de către Newton în teoria lui despre gravitație. Conform lui Kepler și Newton, Pământul se mișcă în jurul soarelui. Newton susținea ideea de mișcare absolută adică existența unui spațiu fix la care se raportează toată mișcarea din univers. Fața de acest spatiu fix, Pământul se mișcă. Pe parcursul filmului ni se spune filmul ca Ernst Mach susținea cum că nu trebuie să ne raportăm la un spațiu fix absolut.

Mach mai susținea că fenomenele observate de noi sunt aceleași și dacă universul se mișca în jurul pământului și dacă pământul se mișca iar universul stă pe loc.

Astfel, acceptând acest principiu al lui Mach, acceptăm că nu poate fi determinat cine se miscă, Pământul sau universul, decizia finală, cui atribuim miscarea, este una de bun simț pană la urmă, eu așa înțeleg.

In film se arată că odată cu Mach toate păreau rezolvate numai că la sfârșitul secolului al nouăsprezecelea un mic detaliu schimbă toată fotografia: experimentul Michaelson-Morley. La momentul când experimentul a avut loc, oamenii de știința credeau în existența unui eter care este mediul de propagare al luminii. Pentru ca lumina se comportă ca o undă, trebuie să aiba un mediu de propagare, asa cum și sunetul este o undă si are un mediu de propagare, aerul, sau apa, sau alt mediu. Ideea este că sunetul are nevoie de un mediu, în vid nu se pot propaga undele sonore. Dacă punem un difuzor care produce zgomote în vid și un microfon aproape de el atunci microfonul nu v-a înregistra nimic. Tot asa si undele de apă care apar când aruncăm o piatră într-un lac, au nevoie de un mediu, adică apa.

Pentru că lumina se comportă ca o undă trebuia și ea să aibă un mediu, eterul. Prin experimentul Michaelson-Morley trebuia detectată mișcarea Pământului prin eter, pentru că era considerat că Pămânutul se mișca în jurul soarelui iar soarele era considerat fix față de eter, trebuia să putem detecta această miscare prin acest experiment. Mișcarea Pământului nu a putut fi detectată și rezultatul a fost ca și cum pământul stătea nemișcat. Ca să explice acest fenomen fără să renunțe la mișcarea Pământului, Hendrik Lorentz a introdus ideea de contracție a lungimii unui obiect în mișcare prin eter, adică atunci când un obiect se mișcă devine mai scurt decât dacă stă pe loc. Lorentz spune pe scurt că toate se întâmplă ca si cum pământul ar fi staționar.

În final Einstein, în 1905, bazandu-se pe teoria lui Lorentz, introduce teoria relativității, care explică fenomenele renunțând total la eter. În teoria lui Einstein, lungimea se schimbă în mișcare, timpul merge mai lent atunci cand un obiect se miscă dar si masa obiectului se schimbă. Deci ca să menținem ideea de mișcare a pământului trebuie să introducem ideea de contractare a lungimii, încetinire a timpului și schimbare a masei obiectului în mișcare.

Important de menționat este ca Lorentz atribuia acestă contractare a lungimii, mișcării prin eter iar Einstein spunea că apare doar ca un principiu al naturii și că nu este nevoie de eter pentru a accepta acest principiu.

Filmul continuă cu teoria Big Bang, apăruta în urma observațiilor astronomului Edwin Hubble, care folosind telescopul său imens a vazut că anumite galaxii își schimbau culoarea spre spectrul rosu, adică apăreau mai roșiatice în loc să fie albe ca stelele de pe cer. Hubble explica asta prin ideea că galaxiile se depărteaza de Pământ cu viteza proportionala cu distanța lor față de acesta și datorită efectului Doppler ele apar mai roșiatice.

Totuși, lui Hubble nu îi convenea explicația asta pentru că asta ar indica ca toate galaxiile se indepartează de noi ceea ce ne-ar face pe noi speciali și ar contrazice astfel principiul Copernician și noi am ocupa o poziție specială în univers asemănătoare cu ideea cosmologiei antice.

Problema este rezolvată de Alexander Friedman, care explică fenomenul fără să renunțe la principiul Copernician. Ideea o explica documentarul cam așa: universal este ca o cocă care conține stafide uniform distribuite. Atunci când punem coca la cuptor, aceasta crește și fiecare stafidă observă ca toate celelalte stafide se depărteaza de ea. In alte cuvinte universal expandează uniform in toate directiile și atunci este normal să vedem ceea ce vedem.

Mai departe, unul din cercetătorii prezentați în film ne spune despre o problemă pe care oamenii de știință au observat-o de câteva decenii: anumite galaxii observate prin telescop se invârt in jurul axei sale prea repede, de fapt de 10 ori prea repede, incât galaxia ar trebui să se împrăștie. Forța gravitațională o ține să nu se împrăștie dar dacă se invîrte prea repede, atunci forța gravițională nu o poate susține. Asa ca oamenii de știință au introdus ideea de “dark matter” (materie neagră). Îi spune materie neagra pentru că ea nu poate fi detectată prin telescop, adică e pur și simplu invizibilă, și daca ne-am apropia de ea tot invizibilă ar fi. In schimb, are proprietăți de materie, adică atrage altă materie iar aceste galaxii care se mișcă prea repede, spun ei, conțin foarte multă materie neagră și din motivul ăsta ele se pot învârti atat de rapid fără să se împrăștie. Trebuie menționat ca fapt divers că se oferă premii mari pentru cercetătorii care explică misterele materiei negre, pentru că la momentul actual nu este bine înteleasă de știință. Unul dintre cercetători spune că este dezamăgitor că dupa 50 de ani nu am descoperit ce este materia neagră dar asta nu înseamna că nu exista, ci că este foarte greu de identificat experimental. Problema nu se rezolvă doar cu “dark matter”, se pare că este nevoie și de “dark energy”, energie neagră, pentru ca toate observațiile să se potrivească cu teoria fizicii de până acum.

Mai departe, cercetătorii continuă cu ideea că universul a apărut din nimic. Un model care sugerează ca nimicul asta este ca o apa care clocotește si din care tot timpul apar și dispar noi particule dar nu numai, apar și dispar mini universuri. Mini big banguri apar tot timpul dar dispar din nou în vacuum dar universul nostru cumva a fost special, zic ei, de aceea nu a mai dispărut în vacuum și a ajuns să se expandeze în forma în care noi il vedem astăzi. Ei recunosc că nu inteleg de ce se întamplă astea.

Un alt cercetator continuă și spune că problema cu cosmolgia este ca noi tot inventăm noi teorii, cum ar fi “dark matter”, “dark enery” s.a.m.d., doar ca să susținem intreaga teorie. “Dark energy” este o energie de care nu se stie ce este dar este nevoie de ea strict pentru a explica faptul că universul expandează accelerat. Iar aceste “dark energy” si “dark matter” sînt 96% din universul nostru.

Documentarul sugerează că insasi faptul că este nevoie de neobservabilele astea “dark energy” si “dark matter” pentru a putea susține teoria Big Bang, ar indica că e o problemă de fapt cu presupuneriile fundamentale.

Mai departe, unul din cercetători ne spune că știința are două teorii mari: Relativitatea lui Einstein pentru explicația fenomenelor macro (adică universul, stelele, găurile negre etc) si Mecanica Cuantica ce explică structura atomilor și a electronilor, pe scurt a obiectelor foarte mici. Ei recunosc că nu reușesc să unească cele două teorii în una singură si avem o criză în cosmologie.

Mai departe zic ei că dacă in general în știință teoria ne dă o predicție de două ori mai mare decât ne spune experimentul atunci avem o mare problemă. În cosmologie … teoria ne dă o predicție de 10 la puterea 120 mai mare decît ceea ce observăm, adică un număr cu 120 de zerouri, cea mai mare discrepanță între teorie și experiment din istoria științei.

La un moment dat vociile unor cercetători ne spun că de toate aceste probleme am putea scăpa dacă renunțăm la principiul Copernician. Mai precis unul din ei, foarte cunoscut, opineaza că da, se poate, putem să scăpăm și de energie neagră și de materie neagră daca punem Pământul intr-un loc special. Mai précis, un univers sferic cu Pământul undeva aproape de centru. Cercetătorul spune cu mare grijă că asta e o alternativă la care ar trebui să ne uităm.

După aceea filmul ne arată cercetarea unui profesor din Australia care a studiat 400.000 de galaxii dintr-o bază de date cunoscută de către cercetători ca “Sloane’s digital library”. Rezultatul este că galaxiile apar a fi plasate pe suprafața a unor sfere concentrice cu distanța dintre două sfere consecutive aceeași la oricare două sfere consecutive am alege. În centrul comun al sferelor se află galaxia noastră.

Trebuie menționat că dacă ne-am afla într-o galaxie care este pe suprafața uneia din aceste sfere, atunci nu am observa ce am observa de pe pământ deci o contradictie a principiului Copernician. Chiar dacă lucrarea profesorului este publicată, această teorie cum că noi am ocupa o poziție specială nu este întreținută.

În final ni se mai arată un exemplu descoperit de un profesor de la MIT, care studiază radiația cosmică ce apare ca un “ecou al Big bangului”. Avem măsurători a intensității acestei radiații în fiecare punct al Pământului. Nimeni nu a putut să scoată ceva util din aceste măsurători pentru că sînt multe perturbații. Profesorului de la MIT i-a venit ideea să aproximeze radiația cu ajutorul unor funcții speciale numite “spherical harmonics”. Aici este vorba de o serie de aproximări cu “spherical harmonics”, prima de gradu unu, a doua de gradu doi, trei, etc. În fiecare aproximare au descoperit că există un plan de simetrie al aproximației. Adică, schimbănd datele originale cu datele aproximate cu “spherical harmonics”, imaginea care rezultă este simetrică. Dacă ne alegem planul correct, putem sa luăm valoriile obținute în prima jumatate a Pământului și să le reflectăm în plan pentru a obține valoriile de pe a doua jumătate. Iar în această secvență de aproximări ar trebui să fie un plan diferit pentru fiecare din aproximări, planurile nu ar trebui să aibă nici o legătură între ele, cel puțin dacă acceptăm principiul Copernician. Totuși, oricare aproximare am lua la rand, apare doar unul din două planuri.

Unul din cele două planuri este planul în care se mișca Pământul in jurul soarelui, iar al doilea plan este planul definit de ecuatorul Pământului.

Aceste lucruri sînt adresate ca anomalii pentru că ar parea că noi sîntem centrul universului. Spun ei ca este așa ciudat încât este foarte posibil să fie ceva greșit.

Totusi, după niște măsurători mai precise făcute cu satelitul Planck, la un timp după interviul cu profesorul de la MIT arată ca axa definită de cele două planuri, numită “the axis of evil” chiar există.

În final, profesorul care a descoperit “the axis of evil” recunoaște cu regret că el crede că noi sîntem ceva special și că de fapt nu crede că ar mai exista și alte civilizații.

În film se discută mai mult despre această “anomalie” dar datele finale sînt incontestabile. Apare un moment în documentar în care ne așteptăm că o să se schimbe ceva în modul de cercetare și că am renunța la principiul Copernician. Surpriza vine, și anume teoria “Multiverse” în care orice in univers este posibil și unul geocentric, cu pământul în centru și unul heliocentric cu soarele în centru. Iar universul nostru este un univers într-o progresiune de multiple universuri.

Unii din cercetătorii din film resping teoria pentru că o teorie care acceptă orice nu poate fi testată, alții spun că asta este singura explicație care generalizează principiul Copernician de la univers la “Multiverse”.

Nota autorului:

Recomand filmul, nu este ficțiune, 95% din vocile autoritare din film sînt ale unor profesori universitari. Inainte de a apărea, documentarul a fost criticat în mai multe ziare. Argumentul acestora era că cercetătorii au fost păcăliți, că ei nu știau că vor participa într-un film despre geocentrism. Eu nu am înțeles exact, afirmațiile unor profesori universitari sînt relative? Datele observate sînt în funcție de cine întreabă? Cu toate astea regizorii filmului au arătat în mai multe interviuri pe youtube că nimeni nu a fost păcălit cu nimic.

Personal cred că de frica ziarelor au dat înapoi…

Filmul este excelent și pentru prima oară am înteles termeni din cosmologie despre care ar fi trebuit să citesc pe o mie cărți și de căutări google până aș fi ajuns la ceva care seamănă a clar. Acum, după ce am înteles din film pot să înteleg și ce scrie în cărți și pe google numai că pe celebrul motor de cautare informațiile sînt amestecate cu mii de alte lucruri nerelevante care distrag de la subiect.

NOTĂ OrtodoxINFO
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

6 comentarii

 1. Punctul forte al teoriei relativitatii generalizate l-a constituit faptul ca a fost anticipata curbura luminii in jurul corpurilor grele, prin calcul matematic inainde de verificarile experimentale.
  Veificarile experimentale, au avut diferite abateri de la solutia teoretica; prin umare modelul lui Einstein era departe de a fi exact.

 2. Am gasit undeva pe wikipedia, ca o mare parte din evreii ‘ultra-ortodoxi’ sunt adeptii sistemului geocentric si nici nu vor sa auda de heliocentrism.
  S-ar putea ca in vremurile lui antihrist sa aflam ca soarele se invarteste in jurul pamantului, si ca omenirea a fost intr-o mare eroare…

 3. Tycho Brahe: Well known in his lifetime as an astronomer, astrologer and alchemist
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tycho_Brahe

  Johannes Keple: was a German mathematician, astronomer, and astrologer.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Johannes_Kepler

  Kepler a fost de meserie astrolog la curtea imparatului Germaniei.Era cel mai bine platit astrolog din tara. Calculele legate de miscarea planetelor l-au interesat doar din perspectiva pragmatica a horoscoapelor.Aureola de matematician si astronom apare mai tarziu.
  Legile lui sunt niste observatii empirice care l-au ajutat in activitatea oculta.

  http://www.elefant.ro/carti/carti-de-specialitate/stiinte-exacte/fizica/ivii-ecuatii-care-au-schimbat-lumea-206674.html

  Versiunea romaneasca din wikipedia omite activitatea de astrolog. Cea engleza o mentioneaza marginal.

 4. Felicitari pentru rezumat, ai reusit sa prinzi ideile principale foarte bine. Nu este un documentar pentru cei dati cu glaspapir pe creier, cum bine ziceai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button