Am scris acest scurt articol pentru cine este interesat să verifice în mod practic cât de adevărate sunt știrile despre explorarea “spațiului cosmic” așa cum sunt prezentate de NASA și apoi preluate în media din toată lumea.
Astăzi verificăm pozele de pe site-ul NASA despre micuțul și simpaticul rover Curiosity care potrivit NASA se plimbă în voie pe suprafața “planetei” Marte pentru a descoperi forme primare de viață.
La prima vedere pozele trimise de roboțelul Curiosity par false, create pe calculator, de aceea m-am gândit să le analizez puțin. Am folosit un soft care este gratis , disponibil pe fotoforensics.com, unde poți uploada o poză sau link-ul către ea.
Rezultatele sunt clare, multe poze au fost create cu Adobe Photoshop,iar mai jos sunt cateva exemple.
De remarcat este câmpul Creator Tool – indică instrumentul sau software-ul folosit inițial pentru generarea pozei, poate să fie o camera foto etc. sau un software precum Adobe Photoshop.
Foto1: Poză efectuată de Rover-ul Curiosity a Dunei de nisip ‘Namib’ de pe Marte. Poza originală NASA este disponibilă la https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia20281-full.jpg, iar analiza (secțiunea Metadata) este disponibilă la https://fotoforensics.com/analysis.php?id=84e6477119b8c62536d87b36af3e297353ead5e1.66517&show=ela
Foto2: Poză în detaliu efectuată de Rover-ul Curiosity după ce a efectuat o gaură cu adâncimea de 2 inci (5.08 centimetri). Poza originală NASA este disponibilă la https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia22326-16.jpg, iar analiza (secțiunea Metadata) este disponibilă la https://fotoforensics.com/analysis.php?id=81d5f60bcff6c012a8a356cf7490de6e30ea2bc7.172285
Detectarea unei poze falsificate este o activitate interesantă, iar cine dorește poate să testeze singur cele de mai sus, folosind același site ca punct de început sau alte software disponibile pe internet.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
off topic
Despre prezentul si viitorul nanobotilor.
CAN NANOBOTS ACTUALLY EXIST?
POT NANOBOTI SA EXISTE ?
https://www.youtube.com/watch?v=0jCO-CJILHs
Nu acceptati asa ceva in corpul vostru.
Oare sa nu-i duca capul pe cei de la NASA sa stearga informatiile Metadata din fisiere? Oricine poate edita acestei informatii
Aici aveti un tutorial pentru stergerea totala a datelor meta:
https://www.windowscentral.com/how-edit-picture-metadata-windows-10
iar daca vreti sa modificati si sa scrieti ca si cum poza ar fi fost facuta cu un aparat foto, puteti adauga metadata pe acest site: https://www.thexifer.net/
„Oare sa nu-i duca capul pe cei de la NASA sa stearga informatiile Metadata din fisiere? ”
Poate sunt nemultumiti cu ceeace trebuie sa faca fata de ceeace visau sa faca cand au studiat stiintele ce i-au adus ca angajati NASA. Asa ca lasa urme ca sa isi manifeste nemultumirea cu jobul lor. Eu nu imi inchipui vreun om sa studieze stiinta avand ca scop ca el sa minta mai apoi.
Sa ne rugam pentru ei. Sa lase semne mai multe.
Daca editezi sa zicem doar contrastul?
Am gasit si poze fara metadata sau cu metadata incomplete. Pe de alta parte nu vad interesul NASA pentru fotografie care pare vizual ca falsa sa te convinga si prin metadata ca in mod sigur este falsa.
Si imaginile „lanedrelor” Apollo 11 si 14 de pe Luna la fel de lamentabile: cartoane, materiale textile si folie stransa cu banda scotch
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/04/Apollo_11_Lunar_Lander_-_5927_NASA.jpg
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2015/03/Apollo14-NASA.jpg
Daca insa sunt intentionate aceste inadvertente flagrante, ca sa ne induca in eroare si sa nu ne gandim ca ar putea exista vehicule spatiale bazate pe tehnologii secrete, care au ajuns pe Luna si pe Marte?
Documente americane declasificate arata un proiect de farfurie zburatoare din 1956 si 1957
Project 1794 is a flying saucer capable of “between Mach 3 and Mach 4,” (2,300-3,000 mph) a service ceiling of over 100,000 feet (30,500m), and a range of around 1,000 nautical miles (1,150mi, 1850km).
https://documents.theblackvault.com/documents/ufos/1794.pdf
https://documents.theblackvault.com/documents/ufos/AFD-121113-017.pdf
Oare chiar se poate ateriza pe Luna si pe Marte? Luna nu este doar un astru de energie iar Marte un simplu luminator ceresc?
Daca acceptam infinitul de luminite de pe bolta cereasca ca fiind „planete” pe care se poate ateriza, cu viata sau fara viata etc. atunci unde il mai putem regasi pe Dumnezeul nostru? Este oare singurul Dumnezeu din „Univers”? sau este doar unul dintr-o infinitate de Dumnezei, un numar infinit la fel ca si „Universul”.
In felul acesta Sfanta Noastra Treime se dilueaza intr-o mare de posibilitati de alti Dumnezei pana cand disonanta cognitiva din mintea noastra ne va prabusi orice sistem de valori si vom crede in orice: extraterestii, etc.
Internetul contine informatie valoroasa dar si mult gunoi, de aceea trebuie sa analizam orice document, mai ales cand striga „strict secret”.
Anticii considerau zeitati luminatorii precum Jupiter/Zeus, Marte, Selena/Luna, dar Dumnezeu nu este material, este pretutindeni si nu are inceput si sfarsit.
Perfect de acord.
Doamne ajuta!
Dar metadata sau exif NU REPREZINTA DOVEZI ca sunt poze manipulate!! Si eu, daca fac o poza cu telefonul sau cu o camera foto si apoi o editez in Photoshop, e posibil sa-mi apara in metadata ca a fost EDITATA, desi eu poate doar am umblat putin la contrast si luminozitate sau levels (si atat)!
Adevarata identificare a imaginilor false e putin mai complexa: se observa erori de editare (de exemplu intr-o parte umbra vine inspre dreapta dar in alta parte a pozei umrele merg spre stanga sau layere suprapuse gresit: se vad elemente mai apropiate care ajung „sub” elemente mai indepartate etc.) sau erori de LUMINOZITATE (fundalul apare mai sters, prim-planul apare foarte contrastant, luminos etc.) sau orice alte elemente care pot trada CGI (computer generated imagery)!
Exemplu (clasic) de CGI prost generat: ISS, care pretinde ca „zboara” peste continente intregi si uneori se vad luminile oraselor… dar nici urma de vreun nor (care sa le obtureze luminile alea ale oraselor) pe ditamai continentul de 5-6000 km sau chiar mai mult!! Alt exemplu: se vad in unele imagini anumite zone care se repeta (clone tool din Photoshop).
Evident, imaginile „de pe Marte” sunt CGI! Vroiam doar sa spun ca asta se determina altfel, nu prin anaiza …metadata.