Comitetul Naţiunilor Unite este pentru crimă – declară avortul un drept al omului

Author:
MARIANO SAYNO

De David A. Grimes

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Într-un caz de referinţă, Peru a despăgubit o femeie căreia cadrele medicale i-au refuzat procedura avortului pe temeiuri medicale. În 2001, K. L. era o copilă de 17 ani care, în cea de a 14 săptămână de sarcină, a fost diagnosticată ca având un făt cu encefalită. Precum veţi vedea în cele ce urmează, această anomalie fetală este, de regulă, letală. Cu toate că avortul medical era legal în Peru, un director de spital i-a respins cererea pentru această procedură.

Astfel, adolescenta a fost forțată să își continue sarcina și să nască un copil care a supraviețuit doar patru zile. Avand alături numeroşi avocați pentru drepturile omului, K.L. a depus o plângere la Comitetul pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite, cu sediul la Geneva. În 2005, Comitetul a concluzionat că Peru a încălcat mai multe articole din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice ale omului, și a dispus o compensație financiară adolescentei K.L. La cincisprezece ani după incident, situaţia a început în cele din urmă să se schimbe în privinţa „tratamentului crud, inuman și degradant“ al gestionării avortului în Peru. Aceste demersuri au marcat o premieră când Comitetul Națiunilor Unite a tras la răspundere o țară pentru faptul că nu a asigurat accesul la avort sigur şi legal.

Avorturile în situaţia depistării unor anomalii fetale

Anomaliile fătului reprezintă o proporție mică, dar importantă, a cererilor pentru avort. Într-adevăr, diagnosticul prenatal se întemeiază pe existenţa disponibilitatăţii avortului legal atunci când o anomalie este descoperită. Cele mai multe femei care au aflat diagnosticul prenatal au fost încurajate și au ales să ducă la final sarcinile dorite.

Encefalita: o afecţiune fatală

Encefalita este o afecţiune neobişnuită (1 la 1000 de sarcini) şi devastatoare craniului. Embrionul uman începe să se dezvolte ca un tub, care se închide ulterior la ambele capete, în aproximativ 4 săptămâni după concepţie. În cazul în care partea de jos nu se închide, apare meningomielocelul (spina bifidă). În cazul în care partea de sus nu se închide, fătul dezvoltă encefalită (foto).

Ca urmare a bolii, lipsesc părți majore ale creierului, craniul şi scalpul. Fetuşii cu encefalită sunt condamnați la moarte. Mulți mor în timpul sarcinii sau la naștere, iar cei născuți vii, de obicei mor imediat după aceea. Conform unui studiu recent, durata medie de supraviețuire după naștere a fost de 55 de minute. Mama şi familia asistă deseori la moartea copilului malformat.

Majoritatea femeilor cărora li se comunică acest diagnostic al fatului aleg opţiunea avortului. Într-o recentă trecere în revistă a studiilor importante, cercetatorii de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CPB) au constatat că, în general, 83% dintre femeile aflate în acest context au optat pentru avort, procentul variind între 59% până la 100% în studii individuale.

Acest studiu a confirmat o serie de dovezi mai vechi care atestă că cele mai multe femei care depistează defecte fetale grave în timpul sarcinii aleg avortul. În figura de mai jos, fiecare pătrat indică procentul general al celor care optează pentru avort; linia verticală este intervalul de încredere de 95% pentru procentul general. O linie îngustă indică o precizie bună. Proporţia celor care au ales avortul este determinată de gravitatea anomaliei fătului. Dintre cele 5.000 de femei din cinci ţări care au primit un diagnostic prenatal al sindromului Down (trisomia 21), 92% au ales avortul. Pentru encefalită, proporția a fost de 84%. Pentru defectele cromozomului care determină genul copilului, frecvenţa avortului a fost mai scăzută. În cazul sindromului Turner (45x) și a sindromului Klinefelter (47XXY) proporția femeilor care au ales avortul a fost de 72% și, respectiv 58%. Procentul corespunzător pentru spina bifidă (meningomielocelul) a fost de 64%.

http://images.huffingtonpost.com/2016-01-20-1453300875-882965-FigureofMansfieldforUNblog-thumb.jpg

Riscurile la care se supun femeile gravide

În cazul în care setările avortul legal nu este o opțiune, femeile cu diagnostic de encefalită fetală trebuie să ducă la final aceste sarcini sortite morţii. Riscul de complicații este ridicat. Un studiu recent pe un eşantion de 26 femei din Irlanda arată că celor mai multe dintre ele le-a fost indus travaliul, deoarece femeile gravide cu fetuşi diagnosticaţi cu encefalită au tendinţa de a duce sarcina peste termen. Șapte femei (27%) au dezvoltat lichid amniotic în exces în jurul fatului, iar trei dintre acestea au trebuit să aibă lichidiul extras cu seringa în mod frecvent. Patru dintre nașterile au înregistrat probleme.

Progres în Peru

În timpul negocierilor cu Peru pentru procesul demarat de K.L, avocaţii au depus și au câștigat un alt caz împotriva statului Peru. În acest caz, o altă adolescentă a primit un refuz pentru avort medical. Mai mult decât atât,  în 2014 Peru a adoptat măsuri naționale de informare cu privire la serviciile de avort în condiții de siguranță, care ar trebui să ofere transparenţă şi îndrumare atât pentru furnizorii de servicii de sănătate, cât mai ales pentru pentru femei. Cu toate acestea, după adoptarea acestei iniţiative, puţine femei au putut accesa avortul sigur şi în condiţii legale.

Mai trebuie parcurşi mulţi paşi pentru ca drepturile femeilor să fie pe deplin respectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X