X

Inițiativa legislativă care interzice plata salariilor cu cash este sprijinită de bănci și de Mastercard

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Proiectul de lege prin care se urmărește eliminarea numerarului din plata salariilor, precum și obligativitatea comercianților de a avea cel puțin un instrument de plată electronic, a primit raport de admitere în comisii. 

În lege a fost introdusă o excepție de la lege pentru salariații din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională (Armată, Jandarmerie, Poliție, SRI și SIE).

În schimb, persoanele cu venituri mici, precum cei care încasează net, puțin peste 2400 de lei, nu vor fi exceptați de la prevederile legii.

Ilie-Alin Colesa, deputat AUR, a acuzat inițiatorul că vrea, de fapt, să excludă financiar o parte din populație, dat fiind faptul că nu toată lumea are în preajmă unități bancare. Problema accesului la o sursă de retragere a banilor nu a fost rezolvată de proiectul de lege. Opțiunea de cashback de la comercianți, care ar fi putut oferi numerar în zonele rurale, a rămas tot la nivel de opțiune (deși în forma de la Senat se instituia o obligație, la care s-a renunțat însă).

”Odată ce există un drept, nu văd de ce ar exista o obligativitate. Nu înseamnă în niciun caz educație. Mi se pare extrem de gravă această încălcare a libertății prin obligativitatea utilizării unui cont bancar. Aș vrea să fac un amendament prin care cuvântul incluziune să fie înlocuit prin excluziune”, spune deputatul AUR, al cărui amendament în acest sens a picat la vot.

Reprezentantul MasterCard, unul dintre cei doi mari procesatori de carduri, a arătat că susține proiectul de lege și că nu este de acord cu modificarea propusă de Ilie.

Băncile vor avea acces la bazele de date ale MAI

Proiectul mai obligă și persoanele fizice și juridice, inclusiv persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și cele familiale, să aibă un mijloc de plată fără numerar. Până acum erau obligate să aibă POS firmele cu vânzări de peste 50.000 de lei. Pentru instituțiile publice și autoritățile locale este inclusă obligația de a oferi un nou mijloc de plată pe lângă casierie. Autoritățile vor putea opta și să închidă casieriile, dacă doresc. „Chestia asta îi forțează oarecum pe toți să se digitalizeze”,a admins George Tuță, inițiatorul legii.

Băncile vor căpăta acces gratuit la bazele de date ale Ministerului de Interne pentru a verifica identitatea persoanelor care solicită deschiderea unor conturi cu servicii de bază, măsură justificată ca necesară pentru a reduce fraudele. De altfel, Băncile susține in corpore această lege, ceea ce confirmă faptul că vor fi principalii săi beneficiari.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Bestiile si nemernicii astia care au contribuit la initierea sau vor contribui la promulgarea blesematului lor proiect de lege, nu merita decat o singura pedeapsa, pe care o stiu marea majoritate a romanilor si pe care le-o vor aplica mai devreme sau mai tarziu acestor bestii antinationale!

  2. Cum se naste analfabetismul functional…

    Ne explica admirabil Zoe Busulenga (Maica Benedicta):

    (…)

    „Televiziunea te face pasiv…o suprapunere continua de imagini care te innebuneste…iti zapaceste intelectul si ingurgitezi pasiv….intram in era computerului…se naste o noua intrebare ce facem cu cartea….am cunostinte, nepoti care pana la varsta de 16 ani nu au citit nicio carte…dar acesti copii erau specializati in materie de jocuri pe computer…se pierde logosul, se pierde cuvantul, merge in paralel cu degradarea limbii…e atat de fascinanta treaba asta cu computerul pentru un tanar…computerul ca computerul….dar celelate descoperiri ar putea deveni malefice…iata un exemplu, un roman al lui Cezar Petrescu, robotii „capata viata” si incep sa ucida…noi cream Inteligenta Artificiala care se va intoarce impotriva noastra…vom ajunge la intalnirea cu monstrii…una este descoperirea stiintifica si alta este perspectiva care i se da…”

    Busulenga la „Noaptea tarziu” partea a II-a – YouTube
    https://m.youtube.com/watch?v=33mYQ1YsCcI

  3. HRISTOS A ÎNVIAT!

    ANUNȚ de ULTIMĂ ORĂ

    Înalt Preasfințitul LONGHIN, Mitropolit de Bănceni se află în stare de AREST.
    Toată Suflarea Creștinească și Românească și Clerul Ortodox, să alergăm la rugăciune pentru acest vrednic Păstor, care și-a pus viața pentru Dreapta Credință și pentru poporul credincios.
    Doamne ajută!

  4. Înțeleg și problema infracționalității financiare dar cele mai mari fraude se fac prin intermediul băncilor și în nici-un caz cu bani cash. Cu banii cash se face mica bișniță: un batic, o flanelă, un salam și două linguri. Nu marile tunuri financiare vor ei să elimine. Acestea vor rămâne pentru că ele sunt introduse în suma privilegiilor celor mai mari și mai puternici, adică a mafioților cu gulere albe. Omul muncitor trebuie înghesuit și pus să plătească impozit pentru că și-a vândur pantofii de care s-a plictisit pe OLX și să i se ia impozitul pe casă înainte de a i se calcula. Ce ia statul nu mai vezi înapoi iar de bancă nu mai vorbesc. Merită să plătești ditamai comisionul și taxe bancare pentru 2500 de lei? Dacă ar fi vorba de 2500 de euro ar fi de înțeles dar așa e jaf la drumul mare. Jefuirea pârlitului calic de către cei cu bani și controlul acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button