X

O nouă reacție a patriarhiei legată de noile cărți de identitate: “Preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu

Noile cărți de identitate, care vor fi eliberate din august 2021 și care vor conține un cip electronic, generează dezbateri ample, un exemplu în acest sens fiind recenta întrunire de la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Aici, în cadrul dezbaterii programate să dureze o oră și încheiate în final după 8 ore de discuții aprinse, unii participanți au invocat potențiale probleme de ordin religios, fiind aduse în discuție ”Apocalipsa”, ”pierderea mântuirii” sau ”numărul fiarei, 666”, toate în legătură cu prezența cipului electronic în noul model de carte de identitate. RFI a solicitat un punct de vedere din partea Bisericii Ortodoxe Române cu privire la aceste temeri manifestate în spațiul public.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Redăm integral punctul de vedere transmis RFI de către Biserica Ortodoxă Română, prin intermediul purtătorului de cuvânt Vasile Bănescu:

”Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic.

Problema cărții de identitate nu este una de natură teologică, ci administrativă. Este vorba despre „identitatea” noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile, „se va crea și posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip”.

Există, așadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic. Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni.

Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși:

„Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”.”

Citiți și:

Purtătorul de cuvânt, împotriva Cuvântului

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

23 comentarii

  1. Doamne fereste si apara!!
    De ce nu tac mai bine oamenii acestia? De ce nu tac mai bine?
    Fratilor, va dati seama ca prin aceste ticaloase declaratii, practic acestia fac in asa fel incat pericliteaza mantuirea oamenilor? Nu e de joaca cu asa ceva.
    Cum poti sa faci asa ceva, sa spui ca nu esti interesat de aceste lucruri, cand toti mari parinti duhovnici si sfinti au luptat contra lor si ne-au spus sa le refuzam, caci aceste acte sunt inaintemergatoare pentru pecete, diferenta fiind un strat de piele.
    Aceste comunicate ale Patriarhiei fac enorm de mult rau!!! Opriti-va odata cu aceste comunicate josnice si ticaloase, va rog! E vorba de mantuire, nu e de joaca.

    1. @Florin
      ” De ce nu tac mai bine oamenii acestia? De ce nu tac mai bine? “…pai sarpele trebuie sa suiere…ca doar de aia e sarpe ( satana)…Cate vieti mai aveti nevoie ca sa pricepeti ca patriarhia sta in loja ( masonica) la “spectacolul” de sfarsit al lumii

    2. La ei nu cred sa mai fie mantuire.Sunt foarte sceptic si necredincios in privinta posibilitatii mantuirii mele daca as zace in comuniune liturgica,dogmatica si sacramentala cu ei,ereticii.Daca m-as ruga la ei in biserici,participand la slujbele lor,ar rade necuratul si si-ar bate joc de unul ca mine.Am convingerea ca multi credinciosi,vazand si convingandu-se,precum Toma necredinciosul,pana la urma ca astia nu reprezinta nici pe departe ortodoxia si,mai ales ,atunci cand isi vor arata toti coltii,se vor dumiri si vor intelege ca ruperea comuniunii cu acesti eretici de marca,va fi benefica nu numai sufletului ci si trupului,pentru ca ei sunt un pericol real nu numai pentru suflete ,ci si pentru noi,ca si credinciosi ortodocsi,ca cetateni,fizic vorbim.O sa ne lamurim pana la urma ce e cu aceasta mega-armata de oameni ai securitatii si care isi permit sa aiba si dulame,rase calugaresti si de maici si rase pseudoepiscopale.Rabdare.Timpul va spune cine sunt ei si de fapt pentru ce rusi si americani lucreaza.

  2. Aceste “lucruri trecătoare”sunt pașii făcuți pentru anularea condiției de om,prin marcarea cu un număr în loc de un nume specific unei persoane.Din punct de vedere religios se va bagateliza numele primit la botez.

    1. E mult mai grav de atit…daca accepti CIP-ul practic de descrestinezi…caci ai renunta la numele de Botez …pentru un nume codificat al imparatiei intunericului..
      caci este scris : ” Nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî şi pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi şi pe celălalt îl va dispreţui; nu puteţi să slujiţi lui Dumnezeu şi lui mamona. “….deci practic ai renuntat la Botez acceptand CIP-ul si deci numai te poti numi crestin

  3. Iertare ca-mi dau si eu cu parerea, dar cred ca, comunicatul patriarhiei se va potrivi perfect si-n ziua in care incepe ciparea oamenilor, adica atunci cand antihristul va incepe marcarea cu peceta a oamenilor.\

    „Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”.”

    Da, da, rugaciune… fapte bune…. vietuire crestineasca… fara panica si ingrijorare – adica somn usor natiune, FNI va vegheaza.

    1. Este o naivitate să ne mai așteptăm de acum încolo să ne apere Patriarhia…. numai Domnul Dumnezeu ne mai apără!

  4. Ce comunicat credeti ca va da Patriarhia in ziua in care incepe pecetluirea in Romania ?
    Eu zis ca cel de aici:

    „Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”.”

    Voi ce comunicat credeti ca va da ?

  5. Partial Patriarhia are dreptate: sunt lucruri trecatoare. Pas cu pas pana la implantul final. Toti pasii sunt trecatori.

    Sunt doua posibilitati: ori acesti “oameni” sunt prosti, inculti, superficiali, ori sunt platiti, santajati, sa taca sau sa duca lumea in pierzare cu buna stiinta.

    1. Clar ca s au dezis de Hristos,demult,asta e un nou pas spre pecetluire.Daca nu e un lucru asa grav,de ce nu putem iesi din tara cu actualele buletine?

  6. Biserica NU TREBUIE CONFUNDATA cu patriarhia sau cu orice clasa ierarhala care s-a dezis de Hristos si a fosr anatemizata automat prin Sf. Canoane. Biserica suntem noi, crestinii adevarati care am mai ramas!

  7. Cred că avem un caz clasic de împlinire a cuvintelor Sf Scripturi, caz reliefat mai cu acuratețe în Ediția Anania:
    “Dar simbriașul și cel ce nu este păstor și cel ce nu este stăpân al oilor vede lupul venind și lasă oile și fuge; și lupul le răpește și le risipește. Iar simbriașul fuge, fiindcă simbriaș este, și nu de oi îi este lui aminte.” ?
    (Ev. după Ioan, cap 10, ver 12-13; Biblia Ed. Anania)
    Altfel spus, în chestiunea actelor de identitate electronice, avem de-a face cu un act de lașitate și non-combat al simbriașilor în fața cezarului (statului) lup!

  8. APOSTAZÍE, apostazii, s. f. 1. Renunțare publică la o anumită credință religioasă; renegare a unei doctrine sau concepții. 2. Revoltă, răzvrătire împotriva stăpânirii. [Var.: apostasie s. f.] – Din ngr. apostasia, fr. apostasie

    D-le Bănescu,am și eu 2 îtrebări că de..așa sunt eu îmi place să întreb:
    1. Cine a fost primul apostat care s-a lepădat de 3 ori?
    2. Tu și cu cei la cere le porți vorbele,ați abdicat?

  9. Fraților, vreau să vă întreb ceva :dacă eu(familia mea) vreau sa mut într-o alta localitate (județ), și vreau să-mi fac (cumpăr) o casa, trebuie sa o fac pana pe 1 august 2021,deoarece, altfel, ma vor obliga să-mi schimb actualele acte(buletin)?! Aștept o luminare…

    1. Cartile de identitate actuale vor fi valabile pana la expirare —> un act emis inainte de august 2021 va fi valabil 10 ani, adica pana in 2031. Deci, daca ne schimbam buletinele inainte de a fi introduse cele noi, 10 ani le putem folosi linistiti. Ar trebui sa fie suficient pt a ne pregati pt ce urmeaza.

    2. Ceilalti din sistem va obliga sa va schimbati buletinul – notar, banca, furnizor de energie. Ei nu accepta buletin expirat. Statul, cum a zis cineva aici, trebuie sa accepte documentul in cele din urma. Dar cu statul te vezi la nasteri, nunti, decese, procese, calatorii. Restul serviciilor sunt private si nu se elibereaza nimic fara buletin valid.
      PS este logic cum ca statul va recunoaste si buletinele fara cip.deoarece pe stat ii intereseaza taxele. Daca nu iti recunosc cetatenia nu iti pot lua nici taxe. Deci o vor recunoaste. Dar ceilalti….

  10. EXISTĂ PĂSTORI DE OI ȘI PĂSTORI DE LUPI! DEPINDE UNDE VOR OILE S-O APUCE! MAI CU SEAMĂ ÎN ASEMENEA VREMURI ICONOCLASTE, “CRED ÎNTR-UNUL DUMNEZEU” (…)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button