X

Senatul SUA recunoaște genocidul armean făcut de otomani. Turcia amenință

genocidul armenilor

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Senatul Statelor Unite a adoptat joi după-amiază, în unanimitate, o rezoluţie prin care este recunoscut genocidul otoman împotriva poporului armean, informează presa americană citată de Mediafax. Rezoluţia a fost adoptată deja de Camera Reprezentanţilor din SUA. Nu este clar dacă preşedintele Donald Trump va promulga proiectul, pentru că există temeri că Administraţia Recep Tayyip Erdogan va reacţiona vehement. Deja Relaţiile dintre Turcia şi NATO sunt tensionate din cauza deciziei Ankarei de a achiziţiona un sistem antiaerian rus de tip S-400 şi din cauza intervenţiei militare turce împotriva grupurilor insurgente kurde din nordului Siriei.

În Primul Război Mondial, peste un milion de armeni cate trăiau pe teritoriul de azi au Turciei au murit ca urmare a unor deportări și masacre la scară largă. 29 de parlamentare naționale au recunoscut genocidul armean ca fiind comis de fostul Imperiu Otoman. Turcia nu recunoaște genocidu, prezintă situația drept o „tragedie” de război și spune că nu a fost un act intenționat.

Țările sau parlamentele naționale care au recunoscut genocidul armean erau în aprilie 2017 în număr de 29: Uruguay, Camera Deputaților din Cipru, Camera Reprezentanților din Statele Unite ale Americii, Duma de stat a Rusiei, Parlamentul Greciei, senatul Belgiei, Parlamentul Suediei, Parlamentul Republicii Liban, Vaticanul, Parlamentul Franței, Consiliul Național⁠ al Elveției, Argentina, Armenia, Italia, Țările de Jos, Slovacia, Canada, Polonia, Lituania, Venezuela, Chile, Brazilia, Paraguay, Bolivia, Republica Cehă, Austria, Luxemburg, Siria, Bulgaria și Germania.

Parlamentul European și Consiliul Europei au recunoscut și ele genocidul.

Turcia AMENINȚĂ SUA: ‘E un PERICOL, dăunează relațiilor’

Adoptarea de către Senatul SUA, joi, a unei rezoluţii care recunoaşte genocidul armean “pune în pericol viitorul relaţiilor” între Turcia şi SUA, a avertizat Ankara, care a respins termenul de “genocid”, relatează AFP.

“Comportamentul anumitor membri ai Congresului american dăunează relaţiilor turco-americane (…) Rezoluţia americană care a trecut astăzi în Senat pune în pericol viitorul relaţiilor noastre bilaterale”, a postat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei turce, Fahrettin Altun.

Senatul SUA a adoptat joi în unanimitate o rezoluţie care recunoaşte genocidul armean, după ce Camera Reprezentanţilor a luat o decizie similară cu o majoritate zdrobitoare, un vot care a provocat şi el reacţia vehementă a Turciei.

Textul face apel la “comemorarea genocidului armean” şi la “respingerea tentativelor (…) de a asocia guvernul american la negarea genocidului armean”, în cadrul unei rezoluţii nelegislative care a fost anterior blocată de mai multe ori în Senat de aliaţii republicani ai preşedintelui Donald Trump.

Nimeni nu s-a opus joi adoptării rezoluţiei, propusă de un democrat, Bob Menendez.

“Sunt fericit că această rezoluţie a fost adoptată într-o epocă în care există încă supravieţuitori ai genocidului care vor putea vedea că Senatul recunoaşte ceea ce au îndurat”, a declarat senatorul în hemiciclu, în cadrul unui discurs pe care l-a întrerupt din cauza emoţiei.

Genocidul armean este recunoscut de circa treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor. Potrivit estimărilor, între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de trupele Imperiului Otoman, aliat pe atunci cu Germania şi Imperiul austro-ungar.

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Daca americanii vor recunoaste ce au facut evreii in Romania in perioada regimului holocaustului rosu(1949-1989;2009-2018 ) reprezintaun pas inainte pentru ei si pentru noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button