X

Despre monștrii gargui, adăugați în secolul XIX pe Catedrala Notre Dame și mistuiți de incendiu împreună cu celelalte adăugiri, săgeata și acoperișul

de Saccsiv
Foto: https://www.flux24.ro/notredame-ciudata-intorsatura-in-istoria-culturii-si-a-artei/

După cum probabil ca deja știți, aseară Catedrala Notre Dame a fost în flăcări. După ore întregi, pompierii au reuşit să salveze în întregime structura edificiului dar două treimi din acoperişul clădirii au fost distruse, conform Flux 24.
Însă întreg acel acoperiș de la Notre-Dame (construită vreme de un secol, între 1160-1260), împreună cu impozanta turlă, „săgeata” (flèche), nu datează de fapt decât din sec. XIX și nu făceau parte din edificiul istoric. Turla înaltă și ascuțită, ca și toate acele celebre statui de monștri din streașină (gargouilles) care fac bucuria turiștilor amatori de exotism gotic, au fost adăugate la refacerea clădirii., în sec. XIX, de către arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, se arată într-un comentariu Radio Europa Liberă.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Descrierea amănunțită a catedralei în romanul “Notre-Dame de Paris” al lui Victor Hugo (1831) nu conține nimic din toate acestea. Viollet-le-Duc a câștigat concursul de restaurare în 1844. Catedrala suferise mari distrugeri în timpul Revoluției franceze, iar la un moment dat les révolutionnaires chiar căutaseră să o vândă pentru piatră. Restaurarea ei, începută în 1845, a durat 25 de ani, ajungându-se la forma în care am cunoscut-o până la incendiul actual, conform articolului #NotreDame: Ciudata întorsătură în istoria culturii și a artei de pe Flux 24.

Conform ro.wikipedia în timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor în timp ce era venerată Ființa Supremă. Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.
Ce este un gargui?

Unul dintre garguii de pe Catedrala Notre-Dame ce nu mai privește asupra Parisului după incendiul de aseară

Deși cea mai frecventă explicație a garguilor este că “alungă răul”, cercetătorii oculți sunt de părere că adevărul este mult mai profund.

Cel mai impresionant aspect al artei garguilor este că în lumea medievală se pot identifica similitudini în proiectare, dacă nu în stil, între forme construite în locuri îndepărtate precum Scoția de nord și Spania de sud. Pierderea învățăturilor ezoterice face ca mare parte din semnificația acestor figuri fascinante să fie necunoscută acum, deși există multe exemple ce au fost clar influențate de literatura grimoarelor, sau conțin inscripții magice sau ezoterice ori simboluri, precum colecția extraordinară de pe pereții bisericii din orașul Littleborough.”
– Fred Gettings, Dicționarul Demonilor

Eliphas Levi, unul dintre cei mai influenți ocultiști din lumea occidentală, a scris în faimoasa sa carte “Dogme et Rituel de la Haute Magie” că garguii reprezintă una din multele fețe ale “teribilului împărat al nopții”.

Recurgem din nou la teribilul număr 15, simbolizat în Tarot de un monstru încoronat pe un altar, cu coarne și straie bisericești, cu sânii unei femei și organele genitale a unui bărbat – o himeră, un sfinx malformat, o sinteză de deformități. Sub această figură citim o inscripție simplă și directă – diavolul. Da, ne confruntăm cu acea fantomă a tuturor terorilor, dragonul teogonilor, Ahrimanul perșilor, Typhonul egiptenilor, Pythonul grecilor, șarpele evreilor, monstrul fantastic, coșmarul, Croquemitaine, garguiul, fiara evului mediu, și – mai presus decât toate acestea – Baphometul Templierilor, idolul bărbos al alchimistului, deitatea obscenă a lui Mendes, capra Sabatului. Frontispiciul acestui “ritual” reproduce figura exactă a teribilului împărat al nopții, cu toate atributele și caracteristicile sale.”

Pe scurt, garguiul reprezintă ocultul. Pentru profani, aceste creaturi grotești sunt simple “decorații”. Pentru inițiați, ei reprezintă forțele întunecate ce se regăsesc în lumea spirituală – dacă cineva cunoaște cum trebuie abordate.

Citiți vă rog și:

Aeroportul din Denver instalează un gargui vorbitor ce spune “Bine ați venit la sediul Illuminati”

Garguii (gargouilles) de pe Catedrala Notre-Dame din Paris sunt produsul colaborarii dintre arhitectul Eugène Viollet-le-Duc și sculptorul Joseph Pyanet. Despre ultimul puteți citi câteva chestii pe: books.google.ro

Mulți gargui au trasaturi evreiesti: the gargoyles of notre dame

Vechiul edificiu al Catedralei Notre-Dame din Paris, ce se pare ca a fost salvat de flăcări, a fost construit de către Cavalerii Templieri.

Incendiul este un simbol?

Cele de mai sus sunt fapte. Simbolizeaza însă incendiul ceva?

Comentariul Europei Libere sugerează un soi de ironie a istoriei: garguii și tot ce s-a mai adaugat în secolul XIX a fost mistuit în incendiu.

Asta să fie simbolul? A ars ocultul nou adaugat bisericii vechi?

A fost o întâmplare sau a ajutat cineva? Dar oare exista ceva întâmplător pe lumea asta?

A fost un semn de la Dumnezeu pentru francezi? Nu știu. Ce știu este însă ca acea catedrala nu e tocmai biserica caci e catolica. Iar catolicii sunt eretici. Ba mai mult, fusese construita de către templieri, care erau satanisti: CAVALERII TEMPLIERI – in ritual lor secret se lepadau de Hristos, batjocoreau crucea, pupau in fund alti barbati

Adică peste ceva greșit din trecut s-a adaugat ceva și mai greșit în secolul XIX. Iar acum a fost distrus noul, adaugirea. Deci, oare e de la Dumnezeu, ce a vrut sa arate prin incendiu ca satanismul, ce parea ca a pus mana pe Biserica, va fi pana la urma distrus? Asta ar însemna ca a trecut cu vederea faptul ca vechiul edificiu construit de templieri era al unor eretici, caci în ochii francezilor era totuși un simbol al crestinismului. Sper sa nu bat câmpii…

Sau a fost mana papusarilor? În acest caz, care a fost ideea? Poate ca au dorit sa arate ca noul de tip grosier va fi inlaturat pentru a-i permite antihristului să-și desfasoare prima parte a lucraturii. Asta ar avea noima, tinand cont de cele ce le puteți citi la:

Atentie mare, caci ANTIHRISTUL va fi cu mult mai simpatic decat credeam cu totii

Sau a fost o mana criminala (un soi de inside job) pentru a da mai apoi vina pe cineva (nu știu încă pe cine și de ce) și trebuia sa arda toată catedrala dar a ars doar ceea ce a fost construit în secolul XIX?

Sau nu este nimic din cele ce le-am înșirat mai sus. Voi ce părere aveți?

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

25 comentarii

 1. Oricat m-am straduit, n-am vazut nicio cruce pe acel edificiu numit catedrala. In schimb, simboluri satanic-oculte se gaseau din belsug. Ce putem intelege de-aici?

  1. Adevarul e ca nici eu nu prea am gasit ceva la acest edificiu care sa semene a catedrala. Habar nu am, insa ce pot spune e ca mai ales pe exterior nu prea aduce a ceva religions, ci mai mult a patrimoniu cultural….

 2. Un lucru de luat in seama e ca in acelasi timp cu focul de la Notre Damme (cateva ore dupa inceput) a pornit un incendiu ( asa, sub cupola media a Notre Damme-ului ) si la moschea Al Aqsa, mai exact o camera ‘de rugaciune’ de pe sub pamant, incendiu care a fost stins totusi repejor.

  O minte mai conspirationista ar crede ca incendiul din Paris a fost ca o perdea de fum pentru media pentru incercarea incendierii Al Aqsa, sa isi faca baietii cu caciuli mici templul pentru stapan.. Dar asta ar crede doar cineva care isi ocupa timpul cu conspiratii, evident.

  https://twitter.com/qudsn/status/1117850437573578754

 3. Constructia catedralei a durat 182 de ani
  Partea de SUD a catedralei, in exterior se afla in opozitie diverse statui care simbolizeaza:
  Statuia Avraam lângă altar
  perseverență / inconstanță
  Ascultare sau supunere / Spiritul revoltei
  Buna intelegere sau pace / discordie
  moliciune / duritate
  răbdare / furie
  Forță sau curaj/ lașitate
  In partea de NORD se afla simbolurile in opozitie:
  VIRTUTE / DÉFECT
  Smerenie / Orgoliu
  INTELEPCIUNEA / NEBUNIA
  Dreptatea / Nedreptatea
  MILOSTENIA / Sgarcenia
  Disperarea / Credinta
  Modifier ou supprimer

  Imi dau si eu cu parerea….Notre Dame reprezenta Punctul Zero al Frantei.
  Dupa “ground zero” american, acum cel european….. La ei s-au prabusit 2 turnuri unde lucrau bancheri-simbol material, banii
  La Paris a ars un simbol crestin.
  Ca vrem sau nu ne reprezenta, intr-un fel pe noi, europenii crestini.
  La americani a fost atacat sistemul bancar-punctul lor forte, la europeni a fost atacat simbolul crestin – ccea ce reprezinta adevarata noastra esenta, puterea noastra.
  Fara picatura mica de credinta care a mai ramas, suntem liberi sa disparem.

 4. aici a fost atacat si ars un mare simbol crestin.

  Franța este considerata fiica cea mare a Bisericii, pentru ca regii ei sunt succesorii direcți ai Clovis I, primul rege barbar botezat creștin în 496, inainte de marea schisma.

  Louis-Hubert Rémy a descrie în cartea “adevărata misiune a Sfintei Jehanne d’Arc” (2012) carte scrisa pe baza unor documente istorice incontestabile – actul notarial înca exista.

  “Jehanne spune lui Charles:
  “Sire, îmi promiți să îmi dai ce-ți voi cere? ”
  Regele ezită, apoi consimte.

  “Sire, dă-mi Regatul tau. ”

  Regele, stupefiat, ezită din nou; dar, ținut de promisiunea lui și supus de ascensiunea supranaturală a fetei:
  “Jehanne”, răspunde el, “îti dau Împărăția mea. ”

  Acest lucru nu este suficient: Fecioara cere ca un act notarial să fie întocmit și semnat solemn de către cei 4 secretari ai regelui. După care, văzându-l pe acesta interzis și jenat de ceea ce făcuse:
  “Acum esti cel mai sărac cavaler din Franța: nu ti-a mai rămas nimic. ”
  Apoi, imediat după aceea, foarte serioasa și adresându-se secretarilor:

  “Scrie”, a spus ea, “Jehanne dă împărăția lui Iisus Hristos. ”

  Și imediat după aceea:

  – “Iisus înnapoiaza Împărăția lui Charles. ”

  Astfel Franta a fost iarasi consacrata lui Iisus si de aici poate ura masonilor pt Franta.
  Revolutia franceza care a zguduit si transformat Europa, ale caror efecte înca le simtim, nu a pornit din Franta doar din simpla întamplare.
  Revolutia sexuala din 68, iar Franta.
  Simone Veil care a “eliberat” femeile de povara sarcinilor, permitandu-le sa avorteze, iar Franta.
  Toate tampeniile se pare ca vin din Franta.
  Cineva considera ca Franta crestina TREBUIE sa dispara si sa fie inlocuita cu altceva, cu o Franta care sa le semene si sa îi reprezinte. Macron anunta deja ca nu e bai, va reface el catedrala….

  Kilometrul zero al Franței se află la Notre-Dame.
  Catedrala (o cladire de piatra) arde, dar Franța crestina este atacată.
  Simbolul crestinismului este ars pt ca Franta să “faca loc” islamului?… 104 biserici profanate doar in acest an! Nu se mai poate vorbi de intamplare….

  Daca pica definitiv catolicismul, ortodoxia va ramane “in picioare”?…
  Ura fata de crestini se va opri la frontierele Romaniei ortodoxe? Bulgariei ortodoxe? Rusiei? Unde vor fi crestinii in siguranta, daca s-a reusit distrugerea unui astfel de simbol care PARE sa prevesteasca o posibila prigoana ?

 5. Parabolică catre Dumnezeu

  Francezii au realmente motive să fie panicați. Singura lor parabolică către Dumnezeu s-a stricat.

  Până acum totul era sub control. Nu trebuia să-ți aloci timp pentru spovedanie, nu trebuia să ții post, să citești sfânta tradiție despre sfinții părinți și sfinții în general, să participi la sfânta liturghie și la alte slujbe importante de peste an, să răspunzi Adevărat a înviat! în noaptea de Înviere cu lumânarea mâna și alte lucruri consumatoare de timp.

  Nici nu trebuia să te ferești în a deveni homosexual sau Ttansgender, nici nu trebuia să te preocupi de istoria creației omenești care se încadrează în cei 8500 de ani și nu în milioane de ani așa cum ne învață lumea civilizată, în general nu trebuia să te ferești de tot felul de nenorociri cum ar fi să omori oameni cucerindu-le teritoriile.

  Toate acestea le puteai face liniștit pentru că la Paris aveai o parabolică către Dumnezeu care se ocupa de liniștea conștiinței tale.

  Na! că s-a stricat parabolica…

  Cetățenii Parisului stau pe malul râului Sena și cântă cântece religioase. Parcă îl și aud pe unul dintre ei zicând: “băi care aveți o chitară pe aici?.”

  Iar printre ei circulă cunoscutele băbuțe țigănci cu semințe.

  Năuceala e totală. Apucă-te acum să-ți construiești parabolică personală către Dumnezeu.

  În lumea tehnologică lucrurile sunt avansate. Nu mai există o antenă uriașă care emite sute de mii de wați care prăjește oameni ca să prinzi tu 100 șaișpatru de canale teve.

  Acuma are fiecare parabolica lui. Asta lumea tehnologică.

  În lumea Duhovnicească francezii trebuie să se ocupe rapid să-și construiască fiecare o parabolică către Dumnezeu asta până când milionarii francezi, parlamentarii europeni și alte persoane de bine vor pune mînă de la mînă din puținul lor și vor reface parabolica către Dumnezeu.

  De data asta le-a ars doar o catedrală.

  Nu s-a cutremurat pământul ca în Indonezia până s-ar lichefiat și a înghițit 5000 de oameni. Și doar pentru atâta lucru francezii sunt în depresie și vânzările de Xanax au îmbogățit farmaciile din Paris și restul țării, nu-i așa.

  De fapt toată Franța e un sanatoriu atâta timp cat tuturor li se pare normal ca începând cu 8:00 dimineața să-ți dorești să fii femeie pentru că te-ai săturat să fii bărbat. Și să îți dorești să rămâi gravid dacă ești homosexual bărbat.

  Așa se întâmplă când te iei la miștocăreală cu Dumnezeu, cu Sfânta Treime, cu Hristos.

  Dumnezeu mai îngăduie să te mai iei la miștocăreală cu chestiuni ale planetei.

  Dar nu cu EL.

  Cetățeni francezi, eu înțeleg că ați învățat relația cu Dumnezeu din cartea Pagini Aurii. Așa-i numesc eu pe eretici.

  Dar măcar atâta bun simț să aveți și să nu veniți în România ortodoxă să ne explicați că suntem primitivi, bigoți, extremiști și neiubitori de aproapele.

  Orice astfel de năvălire, fie ea și spirituală, s-a zdrelit de o opoziție pe acest teritoriu. Primii care s-au zdrelit a fost romanii.

  Așa că îmi propun să-i întreb și pe italieni cum se mai simt.

  Nu de alta da’ să-i ferim măcar pe ei de o alergie la fum înecăcios.

  Știre:
  “Restaurarea clădirii înseamnă ani de muncă, a spus un reprezentant al clerului, de Moulins-Beaufort. De altfel, va fi lansată o acțiune amplă de colectare a fondurilor necesare, mai multe fundații privind patrimoniul național solicitând acest lucru.

  Familia Pinault, una dintre cele mai bogate familii din Franța, a promis 100 de milioane de euro pentru catedrala Notre-Dame . Și omul de afaceri Bernard Arnault a anunțat că familia sa și compania sa LVMH vor dona 200 de milioane de euro, potrivit Reuters. “

 6. Saccsiv

  M-aș bucura dacă ai transforma acest comentariu intr-un articol. Nu pentru orgoliul meu ci pentru folosul românilor.

  1. Citatul care nu s-a publicat mai sus este:

   Dacă apare un lider care va spune cu talent: “creștini, suntem atacați”, ne putem trezi cu un partid asemănător cu Inchiziția spaniolă.

 7. Nu a fost un accident, a fost un lucru premeditat. Consider ca sunt mai multe scopuri: 1. Distragerea atentiei de la ceva mai important, probabil o sa apara ca o nota de subsol pe la stiri 2. Stoparea avansului nationalistilor gen Marine le Pen 3. Transmiterea mesajului subliminal ca crestinismul o sa arda 4. Coincide cu perioada de sacrificii a satanistilor aprilie -mai chiar daca nu a murit nimeni

 8. Totul e o diversiune,imi este greu sa-mi imaginez ca un asemenea edificiu nu era dotat cu sisteme de stingere a incendiilor avand in vedere valoare patrimoniala,fiind un simbol pentru Franta si avand in vedere ca mare parte din ea este construita din piatra e de mirare cum de a ars,imi aminteste de colectiv,aici nu stiu daca au fost victime dar sunt convins ca e ceva simbolic dupa cum au scris si fratii mai sus.
  La fel ca in cazul distrugerii turnurilor gemene asa si aici ne asteptam la ceva de proportii probabil in domeniu legislativ unde vor emite unele legi restrictive,ghiciti pentru cine,pe care le vor pune in aplicare imediat,pentru ca francezii stapaniti de emotii contradictorii vor semna si vor vota ca primarul tot ce li se va pune in fata.

 9. Ines,
  Multumesc pentru cuvintele frumoase. Si eu traiesc bucuria de a fi mai aproape de fratiile voastre. Doamne ajuta.
  Vali,
  1Catolicismul a picat de multa vreme in erezie si schisma. Ortodoxia a ramas sa continue opera de mantuire.
  2 Ce fel de simbol poate fi o catedrala incarcata de figuri hidoase de demoni, in care trebuie sa cauti cu multa rabdare semnul Sfintei Cruci.
  3Ce simbol poate fi o catedrala in care nu se savarseste Sfanta Liturghie, ci un simulacru – missa?
  4Deoarece constat ca nu sunteti potrivnica Sfintei Ortodoxii, va sfatuiesc sa deveniti o buna ortodoxa, de la care sa avem toti de invatat. Doamne ajuta.

  1. Parinte Iovita, iertare.
   Nu m-am explicat suficient, se pare.
   Imi pare rau. Eu credeam ca este evident.
   Nu am scris ce cred eu, ci ce spun francezii despre catedrala si despre legenda lor cu “franta fiica bisericii”.
   Am aratat care sunt explicatiile lor referitor la gargui si la celelalte sculpturi de pe exteriorul catedralei.
   Asta nu inseamna ca eu cred acest lucru!
   Daca as fi scris ca in India oamenii cred in buda, si legenda lui, asta nu inseamna ca si eu cred!
   Iertare daca am smintit pe cineva cu aceste explicatii!

 10. Eu zic că francezii ar trebui să ceară despăgubiri de la suedezi.

  Ca să fiu mai limpede, confrații de necredință ai francezilor își bat joc de Hristos la modul cel mai drăcesc posibil iar francezii o iau original în freză cu catedrala Notre Dame.

  Uitați aici unde duce beția libertății de gândire și a libertății în afara Lui Hristos, în general.

  Eu l-am prins binișor de mult în viață pe bunicul meu când eram copil.
  Dacă ar fi adus astăzi aici sigur ar zice că omenirea este un sanatoriu de nebuni.

  Biserica” Suediei creează o versiune LGBTQ a Bibliei pentru copii, în care îl identifică pe Iisus ca fiind ”queer”

  https://www1.cbn.com/cbnnews/us/2019/april/the-swedish-church-creates-lgbtq-view-of-the-bible-for-children-identifies-jesus-as-queer

  Gânditorii liberi apuseni preferă să identifice ca și cauze ale incendierii catedralei Notre Dame orice scenariu posibil pământesc. Dacă le-ai spus ceva de Hristos ți-ai dat foc la valiză.

  Disconfortul de conștiință este cea mai mare pedeapsă pe care o percep acești umanoizi.

 11. Construcția catedralei Notre-Dame a durat din 1163 până în 1345, deci s-a întâmplat după marea schismă din 1054. Așadar este un simbol al creștinismului occidental aflat în erezie. Și asta explică și faptul că pe acoperișurile ei erau tot felul de animale „fantastice” cu figuri drăcești. N-a deranjat acest lucru nici pe clerici și nici pe credincioși. Creștinismul din apus a apus de mult, iar în țările ortodoxe se încearcă, cu alte mijloace, să se întâmple același lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE