X

UNESCO vrea să blocheze intenția lui Erdogan de a transforma catedrala Sfânta Sofia, din nou, în moschee

Surse UNESCO citate de mass-media greacă au clarificat că schimbarea statutului unui sit din Patrimoniul Mondial ar necesita aprobarea organizației de la Paris. Aceasta vine ca răspuns la intenția anunțată de către președintele turc Recep Tayyip Erdogan de a transforma catedrala Sfânta Sofia – inițial o catedrala creștină bizantină și acum un muzeu – într-o moschee.

Sfânta Sofia a fost din secolul al 6-lea sediul principal al Bisericii Ortodoxe Grecești și a fost transformată într-o moschee în urma cuceririi otomane a Constantinopolului – actualul Istanbul – în 1453. A devenit muzeu în 1935.

Erdogan a revizuit această chestiune miercuri, sugerând că propunerea sa de a transforma monumentul într-o moschee este un răspuns la decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște ca teritoriu israelian Podișul Golan, pe care Israelul l-a câștigat în 1967 de la Siria. El a promis că „Constantinopolul nu va mai exista niciodată. Numele acestei zone este Istanbul (plin de Islam) și știți asta”, a spus el.

Apoi au urmat multiple încălcări ale spațiului aerian grec încălcări la doar câteva ore după ce Ministerul grec de Externe a depus un demers pentru a protesta împotriva hărțuirii elicopterului în care a călătorit primul ministru Alexis Tsipras.

Ministrul de externe grec, Giorgos Koumoutsakos, a declarat că încălcările l-au lămurit „că Ankara nu dorește o dezangajare a tensiunilor, ci vrea în mod continuu mai multe concesii din partea grecilor”.

loading...
Categorii
Islam
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

 1. „Constantinopolul nu va mai exista niciodată. Numele acestei zone este Istanbul (plin de Islam) și știți asta”
  Cand cineva vorbeste asa, intotdeauna va fi invers. Exista o teama, ceva ce-i spune omului ca ceva imposibil de oprit se apropie, iar vorbele acestea vin sa-l imbarbateze pe cel ce le spune.
  Se pare ca timpul spanacului este aproape.

 2. Nu vi se pare ciudata militarizarea instutiilor medicale?
  Primul a fost Institutul Cantacuzino, acum urmeaza doua spitale regionale – Constanta si Craiova:
  https://www.replicaonline.ro/spitalul-regional-va-fi-construit-cu-bani-de-la-ministerul-apararii-si-guvernul-turciei-386550/
  „Vor fi două spitale atât publice, cât şi cu caracter militar, fiind în două zone în care există baze militare NATO. Constanţa desigur are şi alte elemente, un număr ridicat de turişti pe timp de vară, problema migranţilor. Sunt elemente care justifică astfel de spitale.” – zice Orlando Teodorovici.
  De ce a mentionat „problema migrantilor”? Vor fi „livrati” de Turcia?
  Iar „finanțarea necesară ridicării Spitalului Regional Constanța ar urma să fie obținută în baza unei colabotări cu Guvernul Turciei” – zice Pintea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.