X

Ce parere aveti despre filmul “Stapanul Inelelor”?

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

In acesta seara Pro tv difuzeaza “Cele doua turnuri” (mai sus e un trailer), a doua parte a “Stapanul Inelelor”, trilogie apreciata de catre multi preoti si mireni ortodocsi.

Filmele sunt deja destul de vechi (2001, 2002, 2003) deci foarte probabil ca majoritatea dintre voi sa le fi vazut pana acum, poate chiar la indemnul unora dintre cei de mai sus.

Asa ca sa discutam oleaca despre el, dar altfel decat pana acum. Adica eu nu-mi dau cu presupusul in articol, ci va rog pe voi sa va spuneti parerea la comentarii.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

22 comentarii

  1. Doamne ajuta,

    Nu stiu daca se mai merita sa disecam sensul ascuns de oculta in fiecare , personaj, actiune , intriga.

    Destui se ocupa cu acest lucru si-l fac bine. Insa in detrimentul a ce?

    In detrimetul folosului sufletesc. Cert este ca uitandu-ne la aceste filme, ne aducem aportul nostru de inchinaciune necuratului.

    Si sa nu spuna nimeni ca nu-i adevarat ce am scris mai sus, privind duhovniceste la timpul petrecut in fata ecranului fiecarei productii “Hollywoodiene” si nu numai, cedam si ne spurcam mintea si sufletul cu dejectile lor ritualice.

    Multe lucruri se pot face cu timpul respectiv. Simplul fapt de a sta cu familia stiind ca ecranul a devenit prilej spurcaciunii mintii , pare a virtute.

    Mantuire dragilor.

  2. Nu am citit cartea, desi imi doresc sa o citesc. Insa cred ca de la carte (autor) si film (regizor) poate fi o mare diferenta de “scop” al productiei (carte/film). Eu apreciez foarte mult filmul deoarece imi transpune, la fel ca si povestile tip basm, lupta fiintei umane dintre bine si rau, iar reusita sta in propria daruire si jertfa de sine, in dragoste fata de aproapele, in smerenie si responsabilitate, si chiar in ideea de echipa, comunitate, grup unit. Ca este sau nu un film ortodox recomandabil, nu stiu. Eu, personal, pot trece peste detaliile mai putin ortodoxe (vrajitorul, elfii, etc) si le pot da fiecarora o conotatie ortodoxa. De exemplu, pe vrajitor il aseman unui ascetic din lumea ortodoxa care totdeauna ajuta pe campul de lupta cu puteri precum rugaciunea, postul, infranarea, si orice fel de virtuti corelate acestui tip de vietuire, pana la facerea de minuni. Pe hobbiti ii asociez cu patura cea mai simpla si mai umila a umanitatii, acei oameni in care, la prima vedere, nu iti pui prea multe sanse de izbanda, insa chiar prin micimea lor, ei vor invinge. Pe Smeagol il asociez cu omul doborat si desfigurat de prea multe patimi care, atat de mult il robesc, incat il duc la moarte sigura in focul cel vesnic (ultima scena cu el in film este atunci cand, in sfarsit!! reuseste sa dobandeasca inelul dupa care inima lui tanjea, insa in fix urmatoarea secunda ajunge in lava muntelui unde isi avea lacasul Sauron). Si asa mai departe. Dar, desigur, filmul poate fi interpretat in fel si chip si se prea poate ca “scopul” realizarii lui sa nu fie unul prea bun. Acest fapt, totusi, nu ma opreste sa ii apreciez geniul, daca nu al regizorului, macar al scriitorului, pentru reusita de a crea cate un personaj alegoric si apoi o intreaga corelare intre acestea prin care sa se inteleaga complexa lupta dintre Bine si Rau.

    1. Reusita impotriva raului nu sta in puterea omului.Omul nu e mai puternic ca demonii,mai destept.Reusita vine numai de la Dumnezeu.Tocmai datorita faptului ca tu crezi ca poti reusi de una singura te uiti la astfel de filme si incerci sa le adaptezi la viata crestina crezand ca inveti din ele anumite tehnici impotriva raului.Nu exista alte metode care functioneaza impotriva raului decat cele care sunt aratate de Domnul Iisus Hristos,Sfintii Apostoli,Sfintii Parinti etc.Iti recomand cartea Razboiul Nevazut de Sfantul Teofan Zavoratul sau Ascetica si mistica de Parintele Staniloaie.In aceste carti este explicat tot razboiul nostru spiritual cu demonii.Doamne,ajuta.

      1. Cred ca ati inteles gresit mesajul meu. Nu am insinuat in nicio fraza cum ca omul, cu de la sine putere, va reusi. Ci va face asta tocmai prin recomandarea gandirii ortodoxe: cine isi va pierde sufletul, il va castiga. Mantuirea difera atat de mult de la om la om. Un simplu pahar de apa, atat de necesar intregii omeniri, poate afecta, in anumite conditii pe un alt SINGUR om. Deci nu paharul ar fi atunci problema, ci scopul cu care noi il folosim. Cred ca putem sa extragem foloase din orice manifestare alegorica a vietii, totul depinde de predilectia noastra de a intelege dincolo de FORMA. Domnul are mii si mii de cai prin care sa isi arate maretia si intelepciunea: prin simpla si total materialnica crestere a unei flori, prin remarca despre viata a unui om care se prea poate sa fie budist, prin dragostea unui Zaheu, prin devotamentul unui Pavel, prin povestea lui Harap Alb, prin creatia umilului Eminescu, prin gura oricarui pacatos, pentru ca TOTI suntem creatia lui. Insusi Domnul nostru Iisus Hristos a vorbit in pilde. Dar, repet, “nu stiu cat de recomandabil este filmul”, nu indraznesc sa recomand filmul ori sa il iau in batjocura pentru ca, personal, CHIAR NU CUNOSC intreaga poveste a ralizarii lui si, deci, sa fac un pacat de aspra judecata pentru ceva ce nu imi este dat sa stiu ci cred ca numai Dumnezeu stie cu adevarat. Nu cunosc ce a fost in inima realizatorului atunci cand a creat filmul/ cartea. Am indraznit doar sa spun ce foloase am putut eu extrage din acel film. Ca este cu adevarat “o porcarie” in fata lui Dumnezeu, se prea poate. Daca pentru cineva, acest “pahar” este daunator, sa nu il bea, presupun, ca sa nu isi piarda mantuirea. Dar pe mine nu m-au determinat astfel de filme/creatii literare sa cred in vrajitori, elfi, gnomi, cai zburatori, s.a.m.d. ci am extras, daca a fost ceva bun de extras, dincolo de Forma lor. Si, in final, multumesc si de cartile recomandate de dumneavoastra. Am sa le citesc si pe ele. Numai bine si Doamne ajuta!

  3. E doar o poveste ecranizata…parca daca s-ar fi facut filme moderne cu Harap Alb …nu ar fi fost la fel de hidoase unele personaje?

    Cinematografia moderne e plina de satanism ( in simboluri)…mai ales din 2000 incoace… dar asta e raul cel mai mic pentru noi…E MULT MAI GRAV pentru mine ca un crestin sa manince de la supermarket produse etichetate KOSHER sau HALAL de exemplu

    @ admin:
    poate nu ar strica sa educati lumea in a evita mancaruri care au fost jerfite idolilor…caci ce altceva este alah cel in ” onoarea” caruia se “slujesc” produsele marcate HALAL?

  4. Eu sunt bolnav de patima imaginatiei si de alte patimi, de azi pe maine vai de capul meu, dar eu nu pot recomanda la nimeni aceasta serie de filme sau hobbitul, sau restul ”blockbusterelor”, le am vazut pe toate de mai multe ori.
    Sfantul Parinte Ilie Cleopa a zis ca binele nu este bine daca nu este facut cu bine, cat de simplu, cat de frumos, cat de bun, a lamurit tot, pentru ca binele care este cu adevarat bine se afla in Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca Biserica Ortodoxa, iar acolo in film nu e bine e un teatru al dracilor, unul se face ca e bun altul ca e rau si tu nu mai stii ce e bine si ce e rau, iti strica mintea, felul de a gandi de a percepe raul si binele iar acela care a scris cartea sigur era mason, adica satanist, masoneria nu este altceva decat un alt nume al satanismului.
    Dumnezeu sa va ajute, multumesc pentru site, pentru articole, numai bine, sanatate.

  5. Era un preot sau un călugăr prin anii ’90 care spunea “nu urmăriți filme horror”, bineințeles că nu l-am ascultat atunci și le-am urmărit pe toate. Pe Petre Nimicitul l-au smintit vremurile ăstea atât de mult încât mai crede doar in Sfânta Scriptură și numai crede in Biserica Ortodoxă. Cine nu are o bază solidă ortodoxă poate păți așa ceva. El nu înțelege că diavolul pervertește lucrurile sfinte și crede că și Biserica Ortodoxă a fost înființată de masoni la fel ca celelalte. Spunea ceva despre Lord of Kabbalah referindu-se la Vladimir Putin intr-unul dintre episoadele sale. Petre are credință, dar vedeți să nu vă smintească.
    https://youtu.be/kcsaRs5L39E

  6. Trilogia “Stapanul inelelor”,nu este un film.Este o experienta religioasa! Dupa umila mea parere,exprima evolutia umanitatii de la Creatie pana la Batalia finala impotriva raului(partea a 3-a),intoarcerea lui Mesia,
    si Distrugerea definitiva a raului. Acest clip spune multe,pentru cine vrea sa inteleaga!
    https://youtu.be/FyzE9thQIPo

  7. https://en.wikipedia.org/wiki/J._R._R._Tolkien#Views
    “Although he did not often write or speak about it, Tolkien advocated the dismantling of the British Empire and even of the United Kingdom. In a 1936 letter to a former student, Belgian linguist Simonne d’Ardenne, he wrote, “The political situation is dreadful… I have the greatest sympathy with Belgium—which is about the right size of any country! I wish my own were bounded still by the seas of the Tweed and the walls of Wales… we folk do at least know something of mortality and eternity and when Hitler (or a Frenchman) says ‘Germany (or France) must live forever’ we know that he lies.”[100]

    Tolkien had an intense hatred for the side effects of industrialization, which he considered to be devouring the English countryside and simpler life. For most of his adult life, he was disdainful of cars, preferring to ride a bicycle.[101] This attitude can be seen in his work, most famously in the portrayal of the forced “industrialization” of the Shire in The Lord of the Rings.[102] ”

    “Tolkien’s devout Roman Catholic faith was a significant factor in the conversion of C. S. Lewis from atheism to Christianity, although Tolkien was dismayed that Lewis chose to join the Church of England.[109]

    He once said, “It may be said that the chief purpose of life, for any one of us, is to increase according to our capacity our knowledge of God by all the means we have, and to be moved by it to praise and thanks.”[110]

    According to his grandson Simon Tolkien, Tolkien in the last years of his life was disappointed by some of the liturgical reforms and changes implemented after the Second Vatican Council”

    “Tolkien voiced support for the Nationalists (eventually led by Franco during the Spanish Civil War) upon hearing that communist Republicans were destroying churches and killing priests and nuns.[111]

    Tolkien was contemptuous of Joseph Stalin. During World War II, Tolkien referred to Stalin as “that bloodthirsty old murderer”.[112] ”

    “Tolkien criticized Allied use of total-war tactics against civilians of Nazi Germany and Imperial Japan. In a 1945 letter to his son Christopher, he wrote:

    We were supposed to have reached a stage of civilization in which it might still be necessary to execute a criminal, but not to gloat, or to hang his wife and child by him while the orc-crowd hooted. The destruction of Germany, be it 100 times merited, is one of the most appalling world-catastrophes. Well, well,—you and I can do nothing about it. And that [should] be a measure of the amount of guilt that can justly be assumed to attach to any member of a country who is not a member of its actual Government. Well the first War of the Machines seems to be drawing to its final inconclusive chapter—leaving, alas, everyone the poorer, many bereaved or maimed and millions dead, and only one thing triumphant: the Machines.[118] ”

    “Tolkien was horrified by the 1945 atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki, referring to the scientists of the Manhattan Project as “these lunatic physicists” and “Babel-builders”.[120]”

  8. Este o porcarie! Eu nu ma mai uit la filme de mai bine de un an de zile si nu imi pare rau deloc. Dupa umila mea parere, toate filmele (Hollywood) sunt facute sa te spele pe cap ca sa accepti mai usor pecetea si pe Antihrist.
    Nu e nimic de analizat /discutat.

    Doamne ajuta!

  9. E un film; nu are nici o “asemanare” sau vreo “invatatura” ce poate fi pusa in acelasi rand sau comparata cu Ortodoxia. Face parte din acelasi tip de filme precum Harry-nustiucum, povestile Disney si alte asemenea balarii care se vor trandafiri inmiresmati. Este deja inselare, asemanatoare cu cea de care ne avertizeaza Sfantul Ignatie Briancianinov in privinta cartii lui Toma de Kempis, incercarea de a adapta astfel de basme la viata duhovniceasca sau a scoate invataturi “folositoare” din ele. Pe scurt: o prostie, semn de lipsa de discernamant si ne-maturitate duhovniceasca.

  10. O poveste scrisa frumos, facuta sa incante ochii si mintea, cu o dragoste “nemuritoare”intre un muritor si o elfa ( apropo in carte el avea vreo 50 de ani iar ea vreo 2000 dar probabil pamantenii traiau mult si elfii imbatraneau greu ca altfel el ar fi trebuit sa fie un mos iar ea o fetita ), o lupta dintre bine si rau unde raul este o fiinta supranaturala!? care are neaparat nevoie de puterile unui inel creat de el insusi iar binele este reprezentat de oameni, hobiti, gnomi si vrajitori. Totul asezonat cu peisaje feerice si costume superbe. Desigur, in Sillmarillon apare o poveste cu un parinte al tuturor care creaza un soi de semizei pe care ii pune sa cante dupa o tema creata de el. Cel mai talentat si mai destept isi face propriul cantec, ii atrage de partea lui pe o parte dintre acestiasi totul se transforma intr-un ghiveci cu o pereche de copaci, pietre magice si oameni care se indragostesc de elfi.
    Ce legatura exista intre o caricatura a partii din Biblie despre caderea ingerilor si crestinism? Probabil ca aceeasi dintre Satana si eroul principal din serialul Lucifer, adica o bagatelizare a adevarului care urmareste sa te spele pe creieri si in subsidiar sa iti goleasca si buzunarele daca e posibil.
    Este exact aceeasi reteta utilizata pentru Star Wars, Amurg si alte carti SF si fantasy care spun niste povesti care te incanta suficient de mult ca sa nu mai vezi esentialul.
    Este cumva ca la banca unde ti se spune”Vrem sa fii fericit, sa poti sa iti cumperi televizorul acela minunat, sa te distrezi in vacanta aceea extraordinara etc asa ca vino la noi.” Si dupa ce constati ca la televizorul minunat vezi aceleasi tampenii pe care le vedeai la televizorul ieftin basca vecinul are un televizor si mai minunat, iar din vacanta ai ramas cu niste poze si niste kilograme in plus incepi sa iti dai ochii peste cap la salariu ca trebuie sa strangi cureaua ca sa poti plati ratele. Singura diferenta este ca un imprumut il termini de restituit mai devreme sau mai tarziu. Dar indepartarea de Dumnezeu o vei plati pentru tot restul eternitatii

  11. Iar simtamintele pe care le provoaca aceste filme, “umilinta”, dragoste de aproapele”, lacrimi” etc., sunt exact cele de care Sfantul Ignatie ne indeamna sa ne ferim. Ele sunt simple miscari ale sangelui, acceptate ca fiind folositoare si bune de primit, de catre cei lipsiti de discernamant.

  12. Ma intreb , voi ati vazut filmele? Eu nu am vazut stapanul inelelor, avatar, hary potter,nici ala a lui dan brown (dupa 15 min am realizat ca e o pierdere de timp).

  13. În primul rând, trebuie să facem deosebire dintre filme și cărți. Cărțile lui JRR Tolkien sunt o perspectivă bazată pe teologia catolică a autorului, o posibilă istorie a Europei la sfârșitul preistoriei și începutul Antichității. Nu marchează neopăgânism sau New Age-ism, ci catolicism. Pot fi folositoare cărțile pentru anumiți oameni. Filmele sunt o falsificare destul de clară, pentru cine a citit cărțile. Așa-zișii vrăjitori din filme sunt, în cărți, niște îngeri care au luat trup pentru a ajuta oamenii să lupte contra puterilor demonice. Da, acest lucru, ca și altele, poate fi dubios, Orthodox vorbind. În Silmarillion, principala operă a lui Tolkien, neterminată și nepublicată în timpul vieții, din care Hobbit și Lord of the Rings sunt secțiunea finală, sunt o serie de pasaje ce probabil chiar unii teologi catolici le-ar condamna. Acestea se referă la viziunea lui Tolkien asupra îngerilor. Un înger, Aule, o putere cerească, crează un simulacru de oameni, căci încă nu întâlnise încă oameni, și vroia să aibă învățăcei. Dar aceștia nu erau vii, căci numai Dumnezeu poate da viața, ei fiind în acest punct doar niște marionete ale îngerului. Dumnezeu îl mustră, el vrea să distrugă opera, dar Dumnezeu, văzând pocăința lui, le dă viață, dar îi spune că acești copii ai lui Aule nu le vor lua înainte copiilor Lui Dumnezeu, adică oamenii. Acești „copii ai lui Aule” sunt rasa piticilor, găsită în multe mitologii. Urmașii lui Adam, la Tolkien, nu sunt numai oamenii propriu-zis, ci și elfii (zânele) și orcii. Elfii și orcii ar fi doar niște oameni cu statut special. Situația lor nu este foarte problematică, teologic, cât a piticilor. Apoi, al doilea pasaj problematic. Un înger, Melyanna, ia drept veșmânt trupul unei femei frumoase. Un rege pământean, un elf, descoperă această femeie frumoasă, se îndrăgostește și devine regina lui. Au o fiică împreună înainte ca el să fie ucis și Melyanna să părăsească tărâmul. Prin această fiică sângele îngerilor este prezent în elfi și oameni. Alți îngeri, precum am zis, sunt așa-zișii vrăjitori, ce iau forme umane pentru a ajuta oamenii. Gandalf și Saruman sunt exemple.
    Oricum ai lua-o, situația este radical diferită față de Harry Potter. Cărțile Harry Potter sunt rele din start, gândite pentru intoxicare și păgânizare. Cărțile lui Tolkien sunt opera unui veritabil erudit, lucru foarte vizibil. Harry Potter amestecă superficial și emotivist lucrurile, falsifică inclusiv păgânismul, ducând la o cădere ieftină a cititorilor. Filmele făcute după Tolkien se înscriu în agenda Hollywood-iană anticreștină, spre deosebire de cărți. La Harry Potter însă și cărțile și filmele sunt anticreștine clar.

    1. Recunosc, si eu am citit/vazut multe din astea dar distinctiile pe care le faci sunt ca reciclarea gunoiului. Poti sa te folosesti de unele chestii pe care le reciclezi insa in cele din urma tot ce obtii prin reciclare sfarseste tot la gunoi.

  14. Daca privim cu atentie filmul, obsevam cum se deruleaza o tactica de distrugere a populatiei umane:
    satele vor fi incendiate, oamenii, care nu se supun intunericului ,omorati.
    Actiunea se desfasoara intr-un cadru mai mult cenusiu, iubirea fata de” Dumnezeul creator al cerului si pamantului” abia palpaie. De rest nu mai vorbim.

  15. Am citit cele 3 carti din trilogia “Stapanul inelelor” si “Silmarillon”. Am vazut de mai multe ori cele 3 filme din trilogia “Stapanul inelelor” si cele 3 din trilogia “The Hobbit” si va recomand sa vedeti in ordinea cronologica a actiunii (incepand cu The Hobbitt) in versiunile extended editions care au aparut dupa 2012, deoarece contin tot footage-ul care este considerat relevant de regizor, a caror durata totala pusa cap la coada este de 21 de ore.
    Desi nu se regasesc in filmele mele preferate, pot spune ca mi-au placut si le apreciez ca niste produse culturale excelente.
    Pentru cei care stiu despre ce vorbesc, aceste doua trilogii reprezinta ceva cu totul unic si separat in primul rand in istoria literaturii si in al doilea rand in istoria cinematografiei.
    Din punct de vedere al calitatii cinematografice, toate cele 6 filme reprezinta capodopere desavarsite si o viziune unitara a aceleiasi echipe de realizatori. Ca nu se ridica la inaltimea cartilor, si asta mi se pare un argument irelevant (ce filme se ridica la inaltimea cartilor? sa fim seriosi!).
    Ca nu este un univers ortodox? Desigur, ca doar Tolkien n-a fost ortodox. Pe argumentul acesta ar trebui aruncata la gunoi toata literatura universala care nu a fost scrisa de ortodocsi, adica majoritatea.
    Ca si cinefil si ca un crestin mi se pare o dovada crasa de incultura sa pui The Lord of the Rings in aceeasi oala cu SF-urile lui Ridley Scott, Avatar, Harry Potter, filmele gnostice sau cele cu supereroi. “The Hobbit” si “The Lord of the Rings” nu contin mesaje blatant sataniste, nu transmit mesaje perverse si nu marseaza pe o politica anume.
    Nu sunt nici filme crestine, deoarece contin elemente sincretiste, dar nu am gasit pe nicaieri vreun argument ca ar contine mesaje anti-crestine si nici nu am observat eu insumi directii anti-crestine.
    Ideea cea mai periculoasa pentru copii din cele doua trilogii este aceea ca pot sa existe vrajitori buni, cum sunt Galdalf, Redergast si Galadriel. Insa pentru crestinii cu discernamant, care au o solida educatie religioasa si care mai au si capacitatea de a intelege ca acestea sunt create si intentionate ca metafore, toate cele 6 filme contin mesaje morale si de buna cuviinta dupa parerea mea.
    Spre deosebire de Harry Potter, in LOTR si The Hobbit, nu vrajitorii salveaza lumea. Spre deosebire de filmele cu supereroi, nu tot felul de musculosi cu super-puteri salveaza lumea.
    Sa pui Avatar, Harry Potter si LOTR pe acelasi palier este ca si cum l-ai pune pe Eminem pe acelasi palier cu Vivaldi sau cu Mozart. Da, niciunul din ei nu erau ortodocsi, dar asta nu inseamna ca sunt la fel.
    Discernamantul teologic este necesar pentru mantuire si nu este in contradictie cu a avea o anumita cultura. Pe care, din pacate, este evident ca unii din cei care au comentat acest articol, nu o au.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button