X

Semne? DISTRUGERI mari din SENIN în Sarmizegetusa Regia

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Trunchiul un fag secular din Sarmizegetusa Regia s-a prăbuşit peste zidul antic al aşezării şi a provocat distrugeri însemnate.  Alţi aproape 100 de arbori din situl arheologic pun în pericol vestigiile monumentului UNESCO.

Sarmizegetusa Regia a fost din nou afectată de distrugerile provocate de natură. Trunchiul unui fag secular, rupt din cauza putreziciunii, s-a prăbuşit, marţi, peste zidul dacic, în zona Porţii de Est a sitului arheologic. Arborele căzut în apropiere de poteca pe care turiştii coboară în incinta sacră a dislocat aproape 30 de blocuri de piatră şi a spart cel puţin zece, stricăciunile fiind iremediabile. Zidul aşezării antice din Munţii Orăştiei a fost afectat, în ultimii ani, de mai multe ori de căderile de copaci. În cel puţin cinci locuri, fagii seculari care s-au prăbuşit fie în urma furtunilor sau doar a bătrâneţii şi bolii au dezintegrat monumentul, transmite adevarul.ro.

Dar şi alte vestigii din Sarmizegetusa Regia au avut de suferit în urma căderii a numeroşi fagi. În aprilie 2016, două trunchiuri de copaci rupte de vijelie au cauzat sfărmarea mai multor blocuri de calcar originale ale zidului de pe terasa a treia aşezării antice. Au fost distruse iremediabil vestigii pe o porţiune de aproape 20 de metri.

Două luni mai târziu, ploile abundente au afectat din nou monumentul istoric. Din cauza lor, mai multe blocuri din zidul aşezării antice au fost dislocate şi s-au prăbuşit. Şi în prezent, cei care ajung în Sarmizegetusa Regia şi trec prin pădurea de fagi bătrâni de la intrarea în incinta sacră au şanse mari să audă, în timpul furtunilor, trosnetele crengilor şi a trunchiurilor rupte care se prăvălesc. Alteori fagii s-au rupt din senin, din cauza îmbătrânirii.

În 2017, aproape 100 de fagi bătrâni şi bolnavi care riscă să distrugă vestigiile din Sarmizegetusa Regia au fost marcaţi de silvicultori pentru a fi extraşi. Nu a fost stabilită deocamdată perioada în care se va fva avea loc scoaterea arborilor seculari, o lucrare care trebuie realizată în condiţii de siguranţă maximă, fiind vorba de o aşezare antică.

Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei pre-romane, în prezent monument aflat în Patrimoniul mondial UNESCO, datează de peste două milenii, iar ruinele ei se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu, considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, cu temple misterioase, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Aici au fost descoperite în ultimii ani mai multe tezaure preţioase de bijuterii şi monede antice de aur şi argint, multe dintre obiecte fiind considerate unice. În ultimii ani, Sarmizegetusa Regia a devenit cea mai vizitată cetate dacică.

 

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button