X

Ipoteză istorică: Dacii l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină primul împărat roman creștin

Icoana Sfântului Constantin cel Mare și Arcul de Triumf ridicat de acesta la Roma

Împăratul roman Traian a pus în jurul celebrei sale Coloane din Roma statui monumentale de daci. Asta după ce cucerise Dacia. Mai mult, statuile de daci au fost cioplite în marmură egipteană specială, destinată doar împăraților romani și reprezentărilor de zeități. La 200 de ani după Traian, un alt împărat roman, Constantin cel Mare, pune statui gigantice de daci pe propriul său Arc de Triumf. Împărații romani par obsedați de acești daci.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În 2018 am sărbătorit 100 de ani de la înfăptuirea României Mari. La 1918, o mare parte din teritoriile locuite de români s-au unit într-o singură țară. În general, în acest moment ne cam cunoaștem lipsurile. Una din probleme este cea identitară: nu știm aproape nimic despre daci.

Cu aproximativ 20 de ani în urmă, Leonard Velcescu, un român stabilit în Franța și absolvent de belearte la Sorbona, s-a apucat să studieze statuile de daci, care sunt cu sutele în Occident, dar despre care în România nu se știe aproape nimic.

Și-a dat doctoratul pe acestă temă la Sorbona, și-a publicat doctoratul cu mare succes în limba franceză, engleză și română, a luat premii ale Academiei Române, în fine, un succes remarcabil.

După ce i-a învins pe daci, Traian le-a făcut statui monumentale

Ideea de bază a lucrării este că în lume sunt împrăștiate peste 200 de reprezentări de daci, majoritatea statui monumentale de peste doi metri înălțime, cele mai multe realizate în epoca împăratului Traian, în momentul de culme al artei clasice romane. În general, sunt reprezentări de bărbați daci meditativi, sobri. Statuile, realizate în marmură de calitate excepțională, la vremea respectivă destinată doar împăraților și zeilor, au fost amplasate la loc de mare cinste în forul lui Traian, adică în jurul celebrei Coloane. Asta după ce Traian îi învinsese pe daci. Gestul împăratului roman rămâne o enigmă.

Dacii făceau parte din trupele auxiliare ale lui Constantin cel Mare

În anul 306 d.Ch., generalul roman Constantin este proclamat împărat de către armată. Intră în conflict cu împăratul Maxențiu, vine la Roma, îl învinge pe acesta, în anul 308, și se proclamă, oficial, împărat. După care realizează un excepțional Arc de Triumf, în anul 315, la Roma, care să marcheze momentul victoriei asupra lui Maxențiu. Ei, bine, pe Arcul de Triumf, Constantin cel Mare – care va deveni primul împărat roman creștin și cel pe care îl pomenim astăzi drept Sfântul Constantin – a amplasat opt statui monumentale de daci de trei metri înălțime fiecare… să se vadă.

Leonard Velcescu

”Aceste statui sunt plasate în zona superioară a construcției. Când o statuie, o reprezentare este pusă la înălțime, deasupra coloanelor, semnificația este de omagiere, de punere în valoare. Aici nu vorbim de reprezentarea barbarilor daci prizonieri. Prizonieri barbari avem în registrul inferior al acestui monument, la bazele coloanelor. La statuile monumentale, semnificația este cu totul alta. O ipoteză plauzibilă ar fi următoarea: acest monument este înconjurat de o friză realizată în timpul lui Constantin. În una dintre scenele frizei, Constantin își face intrarea triumfală în Roma pe un car de luptă, iar în fața carului observăm reprezentate trupe auxiliare care poartă stindardul… dacic. Stindardul ”Draco”. Asta înseamnă că în armata lui Constantin au luptat atunci auxiliari daci. Este foarte posibil ca aceste corpuri de armată auxiliare de daci să-l fi ajutat pe Constantin la această victorie importantă. Altfel, nu văd semnificația și pare de neînțeles de ce Constantin a decis să pună opt statui monumentale de daci în registrul superior, în registrul de onoare, pe Arcul său de Triumf”, ne-a explicat Leonard Velcescu.

Ca atare, este foarte posibil ca dacii să fi contribuit la instituționalizarea creștinismului în lume. Aici ar fi de adăugat ceva. În România a fost descoperit, în secolul XVIII, un obiect creștin numit ”Donariul de la Biertan”, care este un obiect din epoca constantiniană. Ca atare, acei daci care l-au ajutat pe Constantin cel Mare să devină împărat este posibil să fi fost deja creștinați.

Simbolul crucii este impus de Constantin însuși, primul împărat creștin al Imperiului Roman (creștinat în anul 312), cu ajutorul dacilor – ridicat ulterior de Biserică în rândul Apostolilor.

Donariul din Biertan
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. Un istoric german susţine că trăim în anul 1720

    Sunt unele lucruri asupra cărora toate ţările din lume sunt de acord. Exemple sunt zilele săptămânii, timpul, calendarul, denumirile de locuri etc. Un istoric german, numit Heribert Illig, afirmă, însă, că trăim în minciună şi că anul real în care ne aflăm acum este 1720. Astfel, 279 de ani de istorie au fost inventaţi.

    Illig a propus teoria numită „Phantom Time Hypothesis” în 1991 şi susţine că în jurul anului 1000 trei lideri ai lumii au intrat într-o conspiraţie care şi-a propus schimbarea modului în care era monitorizat timpul.

    Aceştia sunt, conform istoricului, Papa Silvestru al II-lea, împăratul german Otto al III-lea al Sfântului Imperiu Roman şi împăratul bizantin Constantin VII Porfirogenet.

    Cei trei ar fi dorit ca data la care Otto şi-a început domnia să fie 1000, „Anul Domnului”, şi nu 996.

    Illig susţine că cei trei au modificat documente şi au creat evenimente istorice false. Mai mult, istoricul a spus că Carol cel Mare (Charlemagne) nu a existat şi este, de fapt, o legendă similară cu cea a Regelui Arthur. În final, în urma acestor modificări, au fost adăugaţi 297 de ani falşi de istorie, cândva între anii 600 şi 1000.

    Heribert Illig mai susţine că diferenţele dintre calendarul iulian şi cel greogorian complică şi mai mult lucrurile, deoarece în cel de-al doilea anul este cu 11 minute mai scurt. Acesta nu este singurul istoric care spune că o parte din Evul Mediu Timpuriu nu a existat. Acelaşi lucru l-a susţinut în 1995 şi Dr. Hans-Ulrich Niemitz.

    1. @vizitator,astazi este 19 Tammuz 5779,dupa calendarul ebraic
      Calendarul Evreiesc socotește de la Potopul lui Noe,mai precis de când Dumnezeu a încheiat Legământ cu Omenirea şi preferențial cu Sem strămoșul semiților . eveniment (corespunzător zilei de 7 Octombrie 3761 î.C.) şi e lunisolar = Lunar-Solar, adică pune de acord anotimpurile cu fazele Lunii. (Calendarul Creştin e Solar / corelează anotimpurile cu mişcarea aparentă a Soarelui iar Calendarul Musulman e Selenar / Lunar, adică bazat pe fazele Lunii). În Calendarul Evreiesc, cu toate că determinarea zilelor calendaristice are ca punct de plecare mișcarea Pământului în jurul Soarelui, lunile calendarului sunt calculate după mișcarea Lunii.

      O zi a Calendarului Evreiesc începe odată cu apariţia stelelor pe cer şi se încheie în seara următoare, odată cu apariţia stelelor pe cer (perioada dintre apusul Soarelui şi apariţia stelelor este considerată în dubiu, fiind definită ca zi şi noapte deopotrivă). Fiecare lună a Calendarului Evreiesc începe când apare Luna nouă pe cer, la o periodicitate de aproximativ 29 de zile şi 12 ore. În ciclul metonian de 19 ani lunisolari = Lunar-Solari, 7 din ei conţin 13 luni (al 3-lea an, al 6-lea an, al 8-lea an, al 11-lea an, al 14-lea an, al 17-lea an şi al 19-lea an) iar restul de 12 ani au 12 luni. Calendarul Evreiesc are o întârziere de 1 zi la fiecare 219 ani.

      Zilele săptămânii sunt desemnate de numere, doar cea de-a șaptea zi – sabatul – poartă diverse nume (sabatul începe la apusul zilei de vineri şi se încheie la apusul zilei de sâmbătă).

      În cadrul Calendarului Evreiesc trebuie menţionate 3 particularităţi:
      • Există 2 luni care sunt declarate ca fiind prima lună a anului: luna 1, care este prima lună a anului religios (toamna) şi luna 7, care este prima lună a anului civil (primăvara)
      • Din motive practice religioase, Anul Nou religios nu cade niciodată în zilele de miercuri, vineri sau duminică
      • În anii embolismici (anii care au 13 luni) se introduce înainte de luna 12 (care are 29 zile) o lună suplimentară de 30 zile

  2. Pacat ca etnofiletismul este confirmat si de Ortodoxie, si anatema primita de la Vatican asupra Tudorilor a functionat ca sa zic asa. Dinastia lor s-a stins si ofensa la adresa lui Dumnezeu spusa de Henric al 8-lea a fost platita. Acum alta dinastie, una straina germana, detine tronul in Marea Britanie, care este la randul ei zdrobita de dorintele imperialiste ale unei foste colonii (USA).
    Vedeti cum pedepeseste Domnul pe tradatori, oameni, si va infricosati!
    Exista tradare mai mare decat ce poate face un crestin ortodox? Ca sa blasfemiezi ai nevoie de Prezenta Reala a lui Dumnezeu. Noi o avem. Si ce morala sustinem cu tot ceeace avem?
    Vedeti caderea Imperiului Britanic! Vedeti ca Domnul nu se lasa batjocorit! Vedeti ca trimite si pe vrajmasi ai Lui sa va prigoneasca!
    Vedeti si plangeti si va marturisiti Domnului ca este bun!
    Pocaiti-va si va indreptati!
    Doamne, iarta-ne!

  3. @John, nu exista mișcare “aparenta” a soarelui, ci reala! “soarele și-a cunoscut apusul sau” ps103. Sau nu crezi în Sfânta Scriptura, cuvântul revelat al lui Dumnezeu?! “Cerul și pământul vor trece, dar cuvintele Mele nu vor trece” spune Mântuitorul!

  4. Totusi, nu strica putin atentie si verificare a surselor, mai ales in epoca internetului, unde oricine poate scrie orice. La finalul articolului de pe adevarul.ro pe care l-ai citat ( https://adevarul.ro/cultura/istorie/dezvAluiri-dacii-fost-primii-colonizatoriin-anglia-1_56fd57425ab6550cb86f98c6/index.html ) scrie asa:

    “Cel mai probabil, aţi citit acest articol astăzi, 1 aprilie 2016. Acest articol este o glumă. O păcăleală. Dar nicio asemănare cu locuri şi persoane reale nu este întâmplătoare. Am improvizat un curs scurt de dacologie aplicată: am pornit de la câteva fapte reale, le-am împodobit cu cine-ştie-ce revelaţii mistice sau politice, hai şi două-trei glume şi gata!, am rescris, în două pagini de ziar, istoria milenară a românilor. “

  5. O observatie…
    “litera P de la Pater (Tata).”
    Litera era Þ = thorn, utilizata la cuvantl “tata”, AÞA = ATTA sau ATHA.
    Þ a fost “convertita” in diverse zone europene … = t, tt, ft, Ð, ð (eth, edh sau eð, edd, dh) = d si F (islandic), th, the, dhe, ft, ss, h (castil.), th=s (Alb.), z (galician), θ, τ ->t, Ф, φ f, s (grec, daca e urmat de a sau e), ţ (gallic), p, se, ş, …
    “This letter disappeared in order the connection to be hidden, and people to have the memory erase, history falsified and culture split from the same ancestry.”
    ————-
    Avem regele get (vizigot) AÞANA (AÞANA-Reiks, anglicizat Athanaric) si urmasii din clanul sau, “bulgaro”-vlahi, fratii (dinastia) ASAN.
    Avem si ruda lor, greuthing – Athanassios Diakou Massavetou, masa-getul diacon (ortodox) Athanassios, nascut langa Micul Buzau = Apa Mousonitsa… erou al independentei … Greciei, tara greuthingilor, vizigoti frati ai thervingilor (inchinatori la ÞOR = Soare… viitor zeu Thor, de unde provenea AÞANA-Reiks).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button