X

Instanţă supremă poloneză a respins ca ilegale planurile guvernului Tusk de lichidare a radioului, televiziunii şi agenţiei de presă de stat

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Instanţă supremă poloneză a respins joi ca ilegale planurile guvernului de lichidare a radioului, televiziunii şi agenţiei de presă de stat ale ţării, despre care noul guvern de coaliţie pro-UE a declarat că au devenit mijloace de propagandă pentru administraţia anterioară de dreapta, relatează Reuters. 

Sentinţa Tribunalului Constituţional subliniază provocările cu care se confruntă coaliţia prim-ministrului Donald Tusk în anularea reformelor introduse de cabinetul anterior al formaţiunii Lege şi Justiţie (PiS).

Ministerul polonez al Culturii a calificat rapid hotărârea ca fiind invalidă din cauza a ceea ce a spus că sunt nereguli în angajarea judecătorilor Tribunalului, toţi numiţi sub administraţia PiS, exacerbând conflictul dintre guvernul Tusk şi susţinători, de o parte, şi aliaţii fostului partid de guvernământ, de cealaltă, printre care şi preşedintele Andrzej Duda.

Ministerul a evocat de asemenea rezoluţii anterioare ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, spunând că Tribunalul, aşa cum este înfiinţat în prezent, „nu este o instanţă independentă şi imparţială” şi că, prin urmare, hotărârile sale „nu au forţă universală obligatorie”.

Poziţia sa alimentează şi mai mult confuzia juridică şi nu a fost imediat clar cum ar putea fi rezolvată situaţia.

În hotărârea sa, Tribunalul a declarat că orice decizie cu privire la companiile publice de radiodifuziune ar trebui să se bazeze pe Legea Audiovizualului, şi nu pe Codul Societăţilor Comerciale, făcând astfel invalide deciziile ministrului.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button