X

Discriminarea unei persoane pe baza cheliei sau coafurii devine infracțiune în Franța!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Adunarea Naţională a Franţei a adoptat joi un proiect de lege care transformă în infracţiune discriminarea persoanelor pe baza calviției, a stilului coafurii purtate sau a mărimii şi culorii părului.

În susținerea demersului, au fost invocate cazuri de discriminare profesională, cum ar fi situaţia unor femei de culoare care s-au simţit constrânse să-şi întindă părul înaintea interviurilor de angajare, relatează agenţiile AFP, Reuters şi EFE.

De partea cealaltă, criticii proiectului consideră că este un demers inutil, menit mai degrabă să importe anumite idei din SUA, şi că parlamentarii ar trebui să se ocupe de probleme mai importante la ora actuală pentru Franţa.

Proiectul de lege, inspirat din legea „Crown AcT” care este în vigoare din anul 2019 în statul american California, adaugă „discriminarea capilară” pe lista discriminărilor pasibile de sancţiuni penale prevăzute în codul penal şi în codul muncii în Franţa.

În fundamentarea actului normativ, pentru adoptarea căruia mai este nevoie şi de votul Senatului francez, se face referire şi la un studiu din SUA, conform căruia tipurile de coafuri purtate mai ales de către persoanele de culoare, precum „dreadlock”, şuviţele împletite şi alte coafuri în stil african, au de 2,5 ori mai multe şanse de a fi percepute la locul de muncă drept „neprofesionale”, iar două treimi dintre femeile de culoare din SUA şi-au schimbat coafura înaintea unui interviu pentru angajare.

Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul independent Olivier Serva, reprezentant al insulei Guadelupa, afirmă că numeroase companii exercită presiuni asupra angajaţilor, în special asupra femeilor de culoare, să se tundă mai scurt ori să-şi desfacă şuviţele, din motive de imagine profesională.

Potrivit aceluiaşi deputat, textul său urmăreşte să protejeze nu doar „femeile de culoare obligate să-şi întindă părul înaintea unui interviu de angajare”, ci şi „persoanele roşcate” sau pe cele „cu calviţie”, victime de asemenea ale prejudecăţilor. Legea are în vedere şi protejarea femeilor blonde în faţa „discriminării sexiste”, mai argumentează deputatul.

Din rândul criticilor, deputatul conservator Fabien Di Filipo, membru al partidului Republicanii, a apreciat că acest demers este unul redundant, în condiţiile în care legislaţia franceză deja interzice discriminarea pe baza aspectului fizic, şi consideră că proiectul de lege urmăreşte mai degrabă să importe în dreptul francez un mod de gândire din SUA.

Pe lângă statul California, alte peste 20 (din cele 50) de state ale SUA au adoptat legi care sancţionează explicit „discriminarea capilară” la locul de muncă sau în şcolile publice.

Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron pare să susţină de asemenea iniţiativa şi a salutat „înţelepciunea” deputaţilor. Proiectul de lege „are meritul de a evidenţia acest tip de discriminări”, chiar dacă legislaţia în vigoare permite deja combaterea lor, a motivat ministrul însărcinat cu egalitatea între bărbaţi şi femei şi cu combaterea discriminării, Aurore Bergé.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button