X

Băncile Centrale se pregătesc pentru dispariția banilor cash – Banca Reglementelor Internaționale anunță în ce stadiu sunt tarile din întreaga lume cu introducerea monedelor digitale

BANCILE CENTRALE SE PREGATESC PENTRU DISPARITIA BANILOR CASH

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Zeci de tari vor avea in circulatie propriile monede digitale pana in 2030, transmite Banca Reglementelor Internationale (BRI), pe baza unui sondaj realizat in randul a 86 de banci centrale din intreaga lume.  De altfel, Fondul Monetar International (FMI) a anuntat, luna trecuta, ca lucreaza la o platforma globala de plati pentru monedele digitale ale bancilor centrale (CBDC). Peste 100 de state lucreaza in prezent la digitalizarea monedei nationale, in timp ce 11 tari au lansat deja propria CBDC.

Bancile centrale din intreaga lume au accelerat demersurile de introducere a versiunilor digitale ale monedelor nationale in scopuri de retail, pentru a evita situatia in care „cursa” pentru digitalizarea banilor sa fie castigata de sectorul privat. Unele banci centrale studiaza si versiuni digitale en-gros ale monedelor, care urmeaza sa fie utilizate in tranzactiile dintre institutiile financiare, transmite Reuters.

In acest moment, 114 banci centrale din intreaga lume, reprezentand peste 95% din PIB-ul global, se afla intr-un anumit stadiu al explorarii CBDC, arata datele Atlantic Council, care monitorizeaza proiectele CBDC la nivel global. CBDC este o moneda digitala controlata de banca centrala, in timp ce criptomonedele listate pe bursele de profil sunt aproape intotdeauna descentralizate sau controlate de o entitate privata.

Cursa contra cronometru intre CBDC si activele cripto emise de entitati private

BRI noteaza ca majoritatea noilor CBDC vor aparea in sectorul de retail, pe baza unui nou sondaj efectuat in randul a 86 de banci centrale. Aceasta in conditiile in care Bahamas, Caraibele de Est, Jamaica si Nigeria au introdus deja monede digitale in retail. De asemenea, BRI sustine ca ponderea bancilor centrale intervievate care sunt deja implicate in proiecte CBDC a crescut pana la 93%. Nu mai putin de 60% dintre acestea spun ca extinderea utilizarii monedelor digitale stabile (stablecoins) si a altor active cripto emise de entitati private au accelerat eforturile de a digitaliza monedele nationale.

Aproximativ 40% dintre respondentii implicati in sondajul BRI au declarat ca banca lor centrala sau alte institutii din jurisdictia lor au derulat recent un studiu cu privire la utilizarea stablecoins sau a altor active cripto in randul consumatorilor si companiilor.

Daca vor fi utilizate la scara larga pentru plati, activele cripto inclusiv stablecoins ar putea constitui o amenintare la adresa stabilitatii financiare”, se arata in raportul BRI.

In ultimele 18 luni, piata criptomonedelor a fost traversata de turbulente, precum falimentul TerraUSD, o asa-numita stablecoin, in luna mai 2022, colapsul platformei de tranzactionare a criptomonedelor FTX in luna noiembrie a anului trecut, precum si falimentul unor banci precum Silicon Valley Bank si Signature Bank, ale caror servicii erau folosite de furnizorii de criptomonede.

CBDC en-gros pentru plati transfrontaliere

O alta provocare pentru bancile centrale este introducerea CBDC pentru plati transfrontaliere en-gros, care presupun o arhitectura software mai sofisticata.

Extinderea platilor transfrontaliere este unul din motoarele principale ale eforturilor bancilor centrale cu privire la monedele digitale en-gros”, sustin autorii raportului BRI.

La finalul lunii iunie, Banca Nationala Elvetiana (SNB) se afla deja intr-un stadiu foarte avansat cu moneda digitala a bancii centrale (CBDC) pentru plati en-gros. Astfel, aceasta va rula pe platforma SIX Digital Exchange din Elvetia, ca parte a unui „test” preliminar implementarii la nivel national a francului digital (eCHF). De asemenea, Banca Centrala Europeana (BCE) este pe cale sa isi inceapa proiectul pilot pentru euro digital, care „va fi mijloc de plata legal, sustinut de BCE pentru a fi universal acceptat in intreaga zona euro”. De altfel, Comisia Europeana (CE) a prezentat deja, in urma cu doua saptamani, cadrul legislativ pentru viitorul euro digital. „

In acelasi timp, yuanul digital, deja lansat in China, este utilizat acum la 260 de milioane de cetateni chinezi in cadrul unui proiect pilot la nivel national, iar alte doua mari economii emergente, India si Brazilia, planuiesc sa lanseze propriile monede digitale anul viitor.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. In momentul in care vor disparea complet banii cash, ei atunci va fi momentul ZERO cand se vor separa oile de capre.
    Abia atunci vom fi pusi in fata faptului concret implinit in care gandirea libera, gandirea critica-in sensul bun, mintea ca prima facultate a sufletului va trebui sa aleaga.
    Din acel moment nu va mai merge cu… sa fim cadicei, ca sa fie bine sa nu fie rau.
    Suntem in preajma acestei schimbari cand inca se mai poate misca ceva, legal vorbind…asta doar daca oamenii, in numar majoritar doresc.
    Daca nu,… Dumnezeu cu mila.

  2. Gata, în curind nu vom mai achiziționa bunuri
    cu hîrtie sau plastic colorat , ci cu nimic. Nu va mai exista comerț, căci acesta presupune un schimb : bunuri contra bunuri, sau bunuri contra altceva concret ( scoici, bani de aur sau argint sau alt metal ) . Nu poate exista schimb comercial între bunuri pe de o parte și scamatorii cu numere pe ecrane pe de alta.
    Nu va mai exista decît CONTROL ABSOLUT .
    Semnele de pe ecrane nu există decît în imaginație , sunt o iluzie fără nici o materialitate, sunt o abstracție cărora nu le corespunde decît un lanț enorm ( în jurul gîtului nostru ) prins de un computer gigantic numit Fiara ( BEAST ) și aflat la Bruxelles.
    Cred că acum a aflat toata lumea care știe să citească că banii sunt proprietatea băncilor, că guvernele aparțin băncilor, că resursele naturale aparțin acelorași bănci , că țările nu- și mai aparțin și că și noi le vom aparține în curînd în întregime tot lor, băncilor.
    Iar băncile centrale sunt tot private, nu mai există de multe decenii bănci de stat , toate sunt in ghearele bancherilor internaționali talmudisti.
    Poate ar fi bine să încercăm să ne salvăm măcar sufletele, cei care le mai au încă și nu le-au dat la schimb pe arginti.

  3. La noi, in Colonia bananiera Romanica, unde la sate si in micile orase lipsesc pana si deja banalele bancomate, iar comertul se face inca pe caietele cu datorii, implementarea unor astfel de masuri digitale si demonice, va avea un efect similar cu cel al Rascoalei taranilor din 1907!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button