Wilhelm Dancă, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București, membru corespondent al Academiei Române, a afirmat joi că există „o preocupare“ la nivelul Vaticanului și al Patriarhiei Ecumeniste de la Istanbul de a lua în discuție, în anul 2025, stabilirea unei date comune pentru celebrarea Paștelui.
„Există o preocupare la nivelul Bisericii Catolice și a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol ca în anul 2025, când se împlinesc 1.700 de ani de la Conciliul de la Niceea și atunci Paștele va fi odată, pe 20 aprilie – așa s-a întâmplat să fie odată – se va discuta în acel an jubiliar despre o posibilă identificare a unei date comune pentru celebrarea Paștelui“, a declarat Dancă pentru Agerpres.
El a arătat că ideea stabilirii comune a Paștelui pentru romano-catolici și ortodocși provoacă reacții de bucurie sau scepticism.
„După cum remarcă unii dintre cei ce studiază dialogul bilateral dintre Biserica Catolică şi Biserica Ortodoxă, nu pot să vă ascund bucuria de a se ajunge aici a unora, pe de-o parte, și apoi, oarecum, scepticismul altora, pentru că Biserica Ortodoxă este divizată în momentul de față și din alte puncte de vedere nu doar cât privește calendarul, pentru că deja în Biserica ortodoxă sunt mai multe biserici care celebrează după ritul neîndreptat, după ritul îndreptat și vechi ş.a.m.d.“, a susținut preotul.
Există o speranță, a completat Dancă, o „așteptare încrezătoare din partea Bisericii Catolice“, ca un prim pas să se facă în anul 2025 împreună cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu de la Constantinopol.
„Asta pot să vă spun din discuțiile avute cu persoane din Vatican sau din lecturile pe care le-am făcut în ultima vreme cu privire la această chestiune. Există deci o speranță. Și ar trebui să facem în așa fel ca ea să nu moară“, a încheiat profesorul Wilhelm Dancă.
Citiți și:
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Cine-s ăștia *Patriarhia de Constantinopole* ?! Capul Bisericii — există Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică– este Iisus Hristos *…și nici porțile Iadului n-o vor birui pe ea !*. Nu știm nici de vreun *vicar al lui Hristos* de care să ascultăm ortodocșii.
Iar cât privește pe SSir Bartholomew, mi-e că el va pune coroana lui david pe capul fiului preacurvei din 12 generații.
Adevarat.
:))))
Vor încerca, și chiar vor reuși tot ce și vor propune…
Pentru doar 1260 de zile
După aceea… 🙂
Ortodocșii ar trebui să aibă mai multă demnitate. Dacă credem în Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică și știm că celelalte confesiuni sunt în erezie, nu avem ce să sărbătorim împreună cu acestea. Punct.
Papa este un om politic, iar Bartolomeu îl imită în ultimul timp. Dar Hristos nu a fost om politic și asta uită amândoi. Uită și cei care ne îndeamnă să-i urmăm.
Dumnezeu să-i ajute să țină minte toți că Învierea Domnului nu este o sărbătoare politică, ci este cea mai mare sărbătoare creștină. Cu dușmanii lui Hristos și ai Maicii Domnului nu avem ce sărbători împreună.
Ecumeniștii contestă de zor minunile Ortodoxiei cu scopul de a uniformiza credința. De ce nu ne pasă de acest lucru? De ce acceptăm să se ia în derâdere minunile lui Dumnezeu? Sfinților li se pare normal să beneficieze de ajutor pe măsura atotputerniciei lui Dumnezeu.
Ecumeniștii tăgăduiesc minunile și împroașcă cu noroi pe oricine nu acceptă uniformizarea ecumenistă. Mă întreb ce ar fi spus daca în aceste vremuri ar fi trăit Sfântul Marcu de la Muntele Frăcesc sau Sfântul Gherasim de la Iordan. Ar fi fost, probabil, acuzați de vrăjitorie. Și cred că ar fi fost ajutați să treacă la cele veșnice mai repede că să nu deranjeze lucrarea ecumenistă.