X

Ierom. Savatie Baștovoi: Cine vrea unitatea ecumenistă, către o lume catolico-protestantă?

 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Nici data comună a Paștelui, nici renunțarea la Filiocve, nici condamnarea infailibilității papale nu va uni Ortodoxia cu Catolicismul.  Toate acestea se pot face într-o singură zi prin semnarea unei hîrtii, lucru care în zilele totalei lipse de principii logice și juridice este ușor de indeplinit.

Problema majoră rămîne Argumentul. Adică, cine are nevoie de unire? Cine face unirea? Argumentul de pe buzele uniaților (contemporani) ne limpezește.

Toate argumentele sînt de natură aiuristică și nu au nici o legătură cu Biserica. Să facem Paștele în aceeași zi că atunci toată Europa are vacanță, că ce zic musulmanii că avem două zile diferite, că stelele, că luna, că știința. În sfîrșit, că așa vom atrage mai multă lume la biserică.

În această polemică Catolicismul apere ca un grup care face totul pentru a creștina lumea, iar Ortodoxia face totul pentru a nu se integra, adapta la mersul lumii. Ortodoxia este rea pentru că nu face nimic pentru a converti umanitatea modificată între timp de roadele civilizației.

Dar cine sînt arbitrii? Cine formulează toate aceste acuzații contra Ortodoxiei? Cine își dorește o lume cvasi-creștină, dar nu creștin-ortodoxă, ci creștină catolico-protestantă?

Chiar, cine?

Stați liniștiți, nimeni nu vrea să vă uniți, să ne unim! Tot ce vor ei este ca noi să spunem că toți sîntem același borș, adică nici nu contează cum sîntem. Important este să răspundem la comandă: prezent!

Cît despre unitatea noastră, de aceasta se tem cel mai mult.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. “În sfîrșit, că așa vom atrage mai multă lume la biserică.”
    Bisericile sunt pline de sarbatori si duminica, in Bucuresti cel putin care teoretic are cea mai cosmopolita populatie din Romania. Daca insa se va semna ceva insemnand unirea cu Papa fara ca acela sa se dezica public, cu capul descoperit, de ereziile catolice, nu vor mai fi asa pline.
    Cati (nu) se mai duc in bisericile ortodoxe cunoscute ca si participante la saptamana ecumenica unde vin eretici si se roaga?
    La anul ce vor face dupa ce il vor canoniza (oficial) pe Parintele Cleopa, caci oamenii citesc cartile lui (care vor deveni din acel moment de o importanta sporita) in care el spune foarte clar ca si catolicii nu au taine si exista 10 puncte foarte importante ireconciliabile intre ortodocsi si catolici daca cei din urma nu isi recunosc erorile.
    Il avem si pe Sfantul Siluan Atonitul, om plin de dragoste dumnezeiasca care sfatuia si pe eretici daca il vizitau, care spune ca in bisericile neortodoxe nu exista Harul Duhului Sfant. S-a dovedit ca in parerile lui Sfantul Siluan vorbea deja in prezenta Duhului Sfant chiar daca tot ceeace zicea el, in chip de cautare a acelui har, de profund dor catre Dumnezeu, arata ca smerenia lui desavarsita nu il lasa pe Sfant sa vada ca el deja obtinuse ceeace cauta. Deci Duhul Sfant Insusi spunea prin Sfantul Siluan, ca El nu lucreaza in biserici neortodoxe.
    Si multi alti sfinti ortodocsi au spus la fel dar acestia doi sunt mai populari si mai accesibili ca text.
    Omul se duce si se roaga la biserica in caz de boala si intreaba pe Parintele “la ce moaste sa ma rog?” si ajunge la Sfantul Siluan care este de minuni facator si primeste ajutor. Pe urma da Dumnezeu (si sigur va face El asa ca sa se intample) si gaseste omul acela si cartile Sfantului si vede ce zice acolo. Ce va face pe urma? Se va duce la biserica la “pastele ecumenist” sau se va duce in lacrimi la Sfantul Siluan sa il sfatuiasca ce sa faca caci Mama (Biserica) pare grav bolnava si ne lasa putintel singuri cat timp e la bal cu ecumenisti?
    Cum pot copiii sa nu sufere cand Mama il inseala pe Tata chiar si in gand? Hristos a spus ce grav este cand barbatul jinduieste dupa alta dar de vreme ce Sfantul Petru spune ca acum nu mai este “parte femeiasca si parte barbateasca” este si reversul valabil. Cand Mama jinduieste dupa Strain, este pacat si copiii sunt tristi.
    Dumnezeu sa ne tina in dragostea Lui pe toti ortodocsii asa ca sa poata veni acasa si fratii cei rataciti plecati prin ideile Strainului sa construiasca “biserici”. Daca noi distrugem Casa Domnului fratii nostri unde se vor mai intoarce cand vor simti nevoia? Si o vor simti!!! Este scris, de Sfantul Paisie, ca dupa ce Antihrist va fi indepartat de Hristos se vor deschide multi ochi si oamenii vor cauta Biserica crezand in chip vadit caci au vazut cu ochii lor. Abia dupa aceasta perioada in care cei care Il cauta vor putea sa se boteze, roage, pocaiasca, va veni Hristos sa judece lumea caci El este Atotbun, nu va vrea sa ne judece in starea groaznica care duce la inscaunarea lui Antihrist, ci ne mai da timp pentru cine va dori sa se impace cu El.
    Deci avem o datorie Sfanta, fata de toti acesti catolici si protestanti si altii care vor crede mai tarziu, sa nu stricam Biserica dupa ideile lor de acum ci sa pastram Biserica Ortodoxa pentru cand ei vor avea nevoie sa se intoarca acasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button