X

Job-urile care pot fi înlocuite de roboți. Instrumentul care arată ce locuri de muncă sunt „amenințate” de inteligența artificială

Prin analizarea roboților și a datelor privind ocuparea a 1.000 de locuri de muncă, cercetătorii au dezvoltat un instrument care poate evalua riscul de automatizare al unui loc de muncă. Acesta arată că anumite profesii, precum cea de profesor, avocat sau fizician, sunt mai puțin predispuse la a fi înlocuite de roboți în viitor. În schimb, ambalatorii de carne, femeile de serviciu și constructorii sunt mai expuși la acest risc.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Deși ideea de a fi înlocuit de o mașină poate părea ca un scenariu conspirativ, experții avertizează că acest lucru ar putea deveni o realitate pentru mulți oameni în viitor. Recent, cercetătorii de la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne au dezvoltat un instrument interactiv care poate dezvălui cele mai multe și cele mai puține locuri de muncă care ar putea fi preluate de roboți, scrie Daily Mail.

Pentru a crea acest instrument, echipa a combinat literatura științifică și tehnică privind abilitățile robotice cu statisticile privind ocuparea forței de muncă și salariile pentru 1.000 de locuri de muncă.

Acest lucru le-a permis să calculeze care dintre locurile de muncă existente sunt cele mai expuse riscului de a fi ocupate de roboți în viitor.

Există mai multe studii care prezic câte locuri de muncă vor fi automatizate de roboți, dar toate se concentrează pe roboții software, cum ar fi recunoașterea vorbirii și a imaginilor, robo-consilierii financiari, chatbots și așa mai departe, a explicat profesorul Dario Floreano, care a condus studiul.

În plus, aceste previziuni oscilează în mod sălbatic în funcție de modul în care sunt evaluate cerințele posturilor și abilitățile software. Aici, luăm în considerare nu numai software-ul de inteligență artificială, ci și roboții inteligenți reali care efectuează muncă fizică și am dezvoltat o metodă pentru o comparație sistematică a abilităților umane și robotice utilizate în sute de locuri de muncă.

Calculele echipei arată că locurile de muncă care necesită o precizie milimetrică a mișcărilor sunt cel mai probabil să fie preluate de roboți, care pot replica aceste mișcări. În același timp, locurile de muncă care necesită gândire critică sau creativitate au cele mai puține șanse de a fi preluate de roboți, care nu au aceste abilități.

Ce locuri de muncă sunt susceptibile de a fi preluate de roboți

Rezultatele lor clasifică cele 1.000 de locuri de muncă în ordinea celor mai multe spre cele mai puține șanse de a fi preluate de roboți. În general, se arată că locurile de muncă din industria alimentară, construcții și întreținere, construcții și extracție sunt cele mai susceptibile de a fi preluate de roboți.

În schimb, locurile de muncă din Educație, formare și bibliotecă, Servicii comunitare și sociale și Management sunt cele mai puțin expuse riscului.

Pe baza rezultatelor, cercetătorii au elaborat o metodă care să sugereze cele mai ușoare tranziții profesionale pentru persoanele ale căror locuri de muncă sunt în pericol, metodă pe care, spun ei, guvernele ar putea să o folosească pentru a reduce șomajul în viitor.

Conform instrumentului dezvoltat, locurile de muncă care implică sacrificarea și împachetarea cărnii ar putea fi înlocuite în viitor cu roluri precum bobinatori, operatori de mașini de înfășurare, răsucire și tragere a textilelor sau chiar operatori de mașini de răsucire. Între timp, îngrijitorii și femeile de serviciu ar fi cele mai potrivite pentru a deveni modele, potrivit instrumentului.

Până în 2025, roboții vor prelua peste jumătate din toate sarcinile de la locul de muncă

Noul studiu vine la scurt timp după ce Forumul Economic Mondial a avertizat că, până în 2025, roboții vor prelua peste jumătate din toate sarcinile de la locul de muncă. Cercetarea prevede că roboții vor înlocui rapid oamenii în sectoarele contabilității, gestionării clienților, industriei, serviciilor poștale și de secretariat.

Locurile de muncă care necesită „abilități umane”, cum ar fi vânzările, marketingul și serviciile pentru clienți, ar trebui să înregistreze o creștere a cererii, împreună cu comerțul electronic și social media.

O provocare majoră va fi reconversia profesională a lucrătorilor, care vor fi ei înșiși presați să își actualizeze competențele, în special în domeniile „creativității, gândirii critice și persuasiunii”, potrivit studiului.

„Este esențial ca întreprinderile să își asume un rol activ în sprijinirea forței de muncă existente prin recalificare și perfecționare, ca indivizii să adopte o abordare proactivă a propriei lor învățări pe tot parcursul vieții și ca guvernele să creeze un mediu propice pentru a facilita această transformare a forței de muncă. Aceasta este principala provocare a timpului nostru”, a declarat Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al Forumului Economic Mondial.

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

  1. As vrea sa dezbatem o chestiune destul de importanta si intentionez sa indemn sa se faca demersurile necesare pentru instituirea unui intreg sistem-cadru legislativ care sa vizeze AI si domeniile de interactiune umana.Va rog sa o puneti in tema pe Doamna senator Diana Sosoaca pt.ca vizeaza si meseriile de avocat,judecator,procuror s.a. din toate domeniile.

    Haidem sa plecam de la o idee care e realitate desigur:intelig.artif. tinde sa acopere aproape tot spectrul vietii.Robotii sunt cei care auxiliaza omul in aproape toate domeniile DAR raman componente tehnice .Si caut sa fiu cat mai comprimat:in procesul didactic robotul nu este bine venit pentru ca un component tehnic nu poate fi niciodata formator,didact si dorim sa se impuna cadru legal pt scoaterea intel.art.din invatamant pt.ca in interactiunea umana de acest tip tot un om trebuie sa interactioneze cu elevii/elevul pt.ca la elev exista niste actiuni/particularitati care necesita pt el interactiune umana.Abaterile elevului,motivatiile abaterilor,premierea lui,acordarea de note daca s-ar rezolva cu masina ar fi fost imposibil acest lucru deoarece in timpul abordarii elevului acesta ar incepe sa planga sau sa fie plin de fericire ceea ce masina nu ar putea invata nici in 1000 de ani cum sa interactioneze cu copilul din clasa pt ca nu are dragoste,ura,ciuda,fericire,empatie,antipatie ca omul din care cauza masina va sfarsi in final in batjocura intregii clase pana la a se cere eliminarea ei ca fiind inutila elevilor pt acest scop.

    In justitie robotul pt ca nu are ura ,pornire emotionala spre ucidere ca omul;pt ca nu are CONSTIINTA,element capital in actul de justitie si pt avocati si pt procurori,judecatori,grefieri ar putea ajunge obiectiv de speculat si nicidecum de infaptuire a justitiei.Un robot nu va sti niciodata sa fure,sa violeze,sa fie criminal constient de sine;robotul nu va avea niciodata sentimentul vinovatiei,un alt punct capital in actul de justitie pt care nu se recomanda interferenta cu masina.Un robot nu va avea in veac sentimentul de vina in actiuni specific umane de corupere de minori,de corupere in acte de coruptie;robotul nu va avea niciodata culpabilitatea tradarii,culpabilitatea actului de violenta fizica,culpabilitatea minciunii.(Va urma).

    Trebuie,e necesar ca intreaga societate sa discute aceste aspecte;chiar sa fie subiect de barfa ca sa se caute ca un invinuit sa fie scos basma curata.Exista portite cu care AI poate fi scoasa din justitie,din invatamant,din primarii(din primarii in sensul ca tocmai AI poate deveni acolo instrument de inselaciune,fraude),din politie,din aparare(in aparare poate deveni instrument de tortura,crime in masa),din orice tip de industrie (in industrie ,de orice tip ar fi ea AI poate deveni instrument de exploatare umana prin munca silnica pt ca poti seta AI la o productie superaccelerata la care omul nu va putea face fata si astfel se intra in exploatare prin munca),din orice tip de asistenta medicala(pt ca AI poate fi setata sa te ucida medical personalizat si in stilul crimei perfecte,AI devenind instrument de ucidere a persoanei la indemana oricarui utilizator al AI mai ales cand persoana tintita spre a fi ucisa medical prezinta interes financiar pt cel care o tinteste cu ajutorul AI),din sistemul bancar(pt ca AI poate deveni instrument inteligent de tipul crimei perfecte pentru inselaciunea camatariei bancare mai ales daca vom avea la mijloc si moneda electronica fara alternativa la moneda cash care sa ii dea castig de cauza celui exploatat prin camatarie).Singurul domeniu in care AI va putea fi folosita fara a se aduce atingere ecosistemului umanitatii fiind la sistemul de colectare-igienizare a gunoaielor-deseurilor si atat.Nici macar in industria restaurantelor pt ca AI poate fi folosita si aici de catre tintitorii persoanelor ca instrument de sedare prin mancare,ca instrument de introducere de substante radioactive in mancarea clientului pt a se declansa uciderea lui pe modelul crimei perfecte, in acest sens AI putand fi si instrument de rafuiala-ucidere intre persoane bogate pt luarea averii prin intermediul mancarii servite la restaurantele cu roboti.

  2. Fara Credinta in Cel de Sus, noi romanii vom disparea ca popor. De aceea, Dragi romani care mai aveti putina minte, umpleti bisericile si manastirile si rugati-va la prea Sfanta Treime si Prea Sfanta Fecioara Maria, Nascatoarea de Dumnezeu ca sa mature din fruntea statului roman toata neghina satanica ce vrea sa ne bage in razboi cu rusii. Numai Sfantul, Bunul si Rabdatorul Dumnezeu poate sa pazeasca Sfanta Noastra Romaniei de fortele satanice care vreau sa ne distruga ca tara si popor pe noi, romanii. Cere si ti se vada, bate si ti se va deschide. Fie Numele Domnului Binecuvantat de acum si pana-n veacul veacului fara de sfarsit. Amin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Pe luna Mai, avem doar 10% din resursele necesare pentru a duce mai departe acest proiect. DONAȚII