X

Turcii incendiează satele populate de creștini

În seara zilei de 24 iulie, un incendiu grav a izbucnit în satul creștin Hessana, sud-estul Turciei. Câteva case au ars și numeroși pomi fructiferi au fost distruși. 

Cauza exactă a incendiului este încă neclară. În nici un caz, nu este primul foc suspect în regiune. Anul trecut , incendiile au provocat pagube grave în șase sate din provincia turcă Mardin, toate aceste sate – Elbeğendi, Güzelsu, Dibek, Üçköy, ççyol și Dağiçiçi – sunt populate de creștini din estul Turciei. Antica mănăstire Mor Hananyo a fost de asemenea afectată. Potrivit unora din comunitățile locale, a existat un sabotaj, sau cel puțin o gravă neglijență guvernamentală. Potrivit autorităților turce, zona a fost incendiată pentru a facilita găsirea membrilor PKK.

Un fost locuitor al satului a declarat pe Twitter:

“Tocmai am primit confirmarea. Incendiul din satul creștin Hessana din Sud-Estul Turciei a fost aprins de guvernul turc. Imaginea Hessanei care arde ne atinge inimile, ne-au izgonit din patria noastră și acum încearcă să distrugă orice urmă a existenței noastre.”

Situația precară a creștinilor din sud-estul Turciei

Astăzi, doar o parte din mulți creștini care au trăit cândva în sud-estul Turciei rămân. Cei din urmă creștini sunt încă victime de hărțuire, violență sau sabotaj și un guvern orb, surd sau ostil. Potrivit activiștilor creștini, guvernul turc încearcă să șteargă dovezi vii despre prezența de-a lungul secolelor a creștinilor în Orientul Mijlociu.

În ultimii ani au avut loc diverse incidente. Mai multe biserici au fost închise în ultimii ani. La începutul anului 2020, preotul-călugăr Aho Sefer Belicen de la mănăstirea Mor Jakob a fost arestat . Crima sa: oferirea de pâine și apă „teroriștilor kurzi” . În cele mai grave cazuri, ele sunt chiar victimele răpirii și crimelor. De exemplu, Hurmuz Diril și soția sa Simoni – ultimii creștini catolici caldei din satul lor Kovankaya – au fost răpiți în ianuarie. Simoni a  fost găsită recent moartă de -a lungul unui canal iar soțul ei, în vârstă de 71 de ani, rămâne fără urmă.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
ÎnșelăriIslam
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

  1. Spahii nenorociți. Ne-ați cotropit sute de ani.
    Ati incercat cu orice preț să ne despărțiți de Bunul Dumnezeul nostru, Mântuitorul lumii.
    Gheena vă asteaptă, slugi ale satanei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.