X

Luxemburgul va interzice glifosatul până la sfârşitul anului 2020. Erbicidul crește cu 40% riscul îmbolnăvirii de cancer

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Luxemburgul va deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va interzice glifosatul pe teritoriul său, un erbicid ce va fi interzis până la sfârşitul anului 2020, cu o primă etapă la 1 februarie, a anunţat joi ministrul luxemburgez al agriculturii Romain Schneider, relatează AFP. 

Până la 31 decembrie 2020, produsele fitosanitare pe bază de glifosat vor fi interzise pe teritoriul Luxemburgului, în conformitate cu un acord guvernamental din 2018.

Este „un pas decisiv în cadrul unui demers durabil care satisface ambiţiile de a utiliza produse fitosanitare moderne care respectă mediul”, a declarat ministrul agriculturii Romain Schneider, într-un comunicat.

Procesul de interzicere are loc în trei faze: retragerea autorizaţiei de punere pe piaţă la 1 februarie, un termen limită pentru vânzarea stocurilor până la 30 iunie, şi apoi o perioadă de graţie pentru utilizarea produselor până la 31 decembrie 2020.

De fapt, aproape 60% din fermele din Luxemburg au renunţat deja la glifosat, potrivit guvernului luxemburghez, care a instituit la sfârşitul anului 2019 un sistem de compensaţii pentru o mie de ferme active din această mică şi prosperă ţară cu 600.000 de locuitori.

Luxemburgul speră să „producă un efect semnificativ în întreaga Uniune Europeană, ştiind că alte ţări precum Austria au făcut paşi similari”, a declarat Romain Schneider.

În Austria, utilizarea erbicidului ar fi trebuit interzisă la începutul anului 2020, însă guvernul a făcut un pas înapoi în decembrie 2019, motivând un viciu de procedură.

Licenţa de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană este valabilă până la 15 decembrie 2022, iar soarta acesteia este dezbătută în multe ţări.

Citiți și:

GLIFOSATUL declarat substanță CANCERIGENĂ în California. Producătorul MONSANTO protestează

Glifosatul de la Monsanto are legătură cu declinul global al albinelor

Natural News: Legătura de necontestat dintre GLIFOSAT și AUTISM

Germania va interzice folosirea erbicidului glifosat, care cauzează cancer

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. https://www.savebeesandfarmers.eu/eng/

    Apicultorii romani strang semnaturi pentru Romania!

    https://agrointel.ro/126424/apicultorii-romani-au-nevoie-de-24-000-de-semnaturi-pentru-ca-ue-sa-interzica-pesticidele-sintetice/

    Apicultorii români au nevoie de 24.000 de semnături pentru ca UE să interzică pesticidele sintetice.
    Termen limita: septembrie 2020

    “Sunt trei cereri pe care le-am înaintat Comisiei Europene:

    Prima cerere este eliminarea treptată a pesticidelor sintetice, eliminarea graduală a pesticidelor sintetice din agricultura UE cu 80% până în anul 2030, începând cu cele mai periculoase, pentru ca agricultura să devină 100% lipsită de pesticide sintetice în 2035.

    A doua cerere este restaurarea biodiversității, de care este nevoie. Restaurarea sistemelor naturale din zonele agricole și transformarea metodelor de producție astfel încât agricultura să contribuie la protejarea biodiversității în loc să o afecteze.

    A treia cerere este sprijinirea fermierilor pentru această tranziție, este nevoie de sprijin întrucât tranziția s-ar putea să nu fie ușoară pentru toată lumea. Reformarea agriculturii prin prioritizarea celei de scară mică, diversă și durabilă sprijinind o dezvoltare rapidă a practicilor agroecologice și organice și care să permită formare profesională, dar și cercetare independentă, în beneficul fermierilor în domeniul agriculturii fără pesticide și fără organisme modificate genetic.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button