X

Gheronda Gavriil Athonitul, scrisoare deschisă către patriarhul ecumenist Bartolomeu: „Pocăiți-vă și părăsiți drumul alunecos”

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Gheronda Gavriil Athonitul din Kareia de la Mănăstirea Cutlumuș l-a numit pe Patriarhul Bartolomeu un dușman și un trădător al Bisericii din cauza încălcării canoanelor și permiterii ereziilor. 

Monahul atonit l-a îndemnat pe capul Fanarului să se pocăiască și să părăsească drumul alunecos care dăunează unității inter-ortodoxe a milioane de creștini ortodocși din întreaga lume. O scrisoare deschisă a starețului Gavriil din 24 octombrie 2019, adresată Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, a fost publicată pe 4 noiembrie 2019 de către katanixi.gr. UJOU publică o traducere a scrisorii din limba greacă.

„Sfinția Voastră,

În timpul vizitei recente pe Sfântul Munte, locul Preasfintei Fecioare Maria, am vrut cu adevărat să vă primesc binecuvântarea și să vă sărut picioarele, dar nu pot face acest lucru pentru că de mult timp așa ceva nu se mai poate face, fiind ceva imoral. Doriți să auziți de ce?

 1. În dialogurile neroditoare și ingenioase cu ereticii, ați trădat Biserica Unică, Ortodoxia, recunoscând de nenumărate ori „diversitatea” în învățăturile sfinte ale Bisericii noastre și caracterul ecleziastic în adunările sectare cu monofiziții, papa și protestanții Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și iconoclaștii; recent, i-ați blestemat oficial și ireversibil pe Sfinții Părinți ca „victime nefericite ale șarpelui arhi-rău”, considerându-vă eliberat de nevoia de a asculta învățăturile lor, inspirate de Dumnezeu.
 2. Sunteți dușman al Dumnezeului Treimic și al Maicii Domnului, deoarece întrețineți prietenia instituțională cu ereticii și agnosticii „ conștienți, perseverenți în păcatul lor și auto- condamnați” primați ai ereziilor (Tit: 3.11), înaintemergători ai lipsei de onoare, și dimpreună cu ei veți avea același viitor neroditor, departe de Pământul Viu, dacă nu vă întoarceți la Credință. Căci Sfântul Ioan Hrisostom spune: „Cel care acceptă dușmanii Împăratului nu poate fi prieten al Împăratului, nu este demn de viață, dar este lăsat să meargă împreună cu dușmanii lui și va pătimi în mâinile lor”, iar „ pătimirea de dragul lui Hristos este mult mai bună decât prietenia de dragul Lui”. Nu vă amintiți cuvintele inspirate de Dumnezeu din Sfânta Scriptură: „Căci blestematul și nelegiuirea sa sunt urâte înaintea lui Dumnezeu”? (Înțelepciunea lui Solomon 14, 9)
 3. Din cauza patriarhalei Voastre îmbolnăviri și sub protecția Voastră, orice erezie și inovație au fost permise, nu numai în eparhiile Scaunului, ci și în Biserica Greciei sau în alte Biserici. Clerul Vostru, conferințele onorifice și publicațiile teologilor și gânditorilor, lăudătorii „patriarhatului luminat”, care au primit premii de la Sfinția Voastră, sunt toți pionieri și exarhi ai tuturor noilor erori teologice și inovații instituționale, de la teologia post-patristică, ecologică și păgâna închinare a Pământului la restabilirea schismaticilor din Ucraina fără pocăința acestora din urmă. Toți acești lupi spirituali, care sunt condamnați cu tărie de clerul și turma ortodoxă, sunt recunoscuți și îndreptățiți de Dumneavoastră, fiind păstorul și patronul lor; în formularea patristică, sunteți în mod absolut și  unanim vinovat împreună cu ei: „Cum poate el să nu fie la fel ca ei în desfrânarea sa (…)?”
 4. Fiind asemenea unui alt Papă, timp de trei decenii, ați cultivat o percepție în plenitudinea Bisericii, aceea că, orice își dorește „un episcop” și în special Patriarhul Ecumenic este lege a Bisericii. Cât de condamnat sunteți, precum Papa, de către toți Sfinții pe care îi blestemați! Cât de mult vi se potrivește condamnarea Sfântului Grigorie Palama a ereticului Patriarh Ioan Kaleka- predecesorul Vostru: „El însuși a fost Sinodul …”.
 5. Prin acțiunile și învățăturile Voastre, nu onorați Canoanele Apostolice ale Sfintelor Sinoade Locale și Ecumenice și învățăturile Părinților, care interzic total rugăciunile comune, prietenia și slujirea împreună cu ereticii, în timp ce Biserica consideră că „nu este specific Ortodoxiei, deoarece Sfintele Canoane nu pot fi împlinite doar pe jumătate … ”. Astfel, arătați că nu credeți în Dumnezeu, în nemurirea sufletului, în lumea nevăzută, în Împărăția cerurilor și în existența iadului, în Judecata Viitoare și în răspunderea pe care o vom da fiecare din noi. Poate, că Sfinția Voastră, prin întâlnirile frecvente cu reprezentanți și filantropi ai masonilor și alte legături conexe sunteți mărturia că statutul și poziția Voastră oarecum misterioasă și înaltă este incompatibilă și ostilă credinței ortodoxe?
 6. Din păcate, cei care sunt familiarizați cu conducerea plină de tact a Sfinției Voastre, cât și a angajaților Dumneavoastră, care nu urmați procesele legitime bisericești, cei care se opun metodelor voastre de răspândire a ecumenismului sunt izolați în mediul propriu și sunt obligați să se retragă sau să rămână în tăcere. Acolo unde este posibil, folosiți pârghia politică, așa cum a fost în cazul Sfântului Munte, ceea ce Sfântul Atanasie cel Mare O consideră specific ereziei arianismului.

Bineînțeles, Sfinția Voastră, ați declarat ortodoxia de mai multe ori,  însă acțiunile și faptele sunt contrare mărturisirii. Totuși, după cum însuși Sfântul Grigorie Palama spune, „Dacă ai avea cele mai mici ezitări cu privire la Ortodoxie, nu ai fi demn de un asemenea rang.”

Ați forțat sufletul fiecărui ortodox grec să facă față dilemei: „fie să te dedici iubirii Dumnezeului Hristos, fie patriarhului eretic”. Acest lucru este exact ceea ce Sfântul Chiril al Alexandriei îi scrie Primatului eretic din Constantinopol și predecesorul Vostru Nestorie în urmă cu 1600 de ani: „Ce s-a întâmplat cu noi cărora ni se cere prin evlavie să-L iubim pe Hristos Mântuitorul mai presus de orice? (…) Fără îndoială, Sfinția Voastră, daunele pe care le-ați provocat Trupului lui Hristos, Bisericii, este o revoltă împotriva Mântuitorului însuși.

Peste 28 de ani de Patriarhat, și nu ați luminat niciodată inimile adevăraților creștini ortodocși – „luminați” doar inimile seculare care vă fac onoruri  „prinții acestei lumi diabolice”, nu pentru slăvirea ortodoxiei mântuitoare, ci pentru eradicarea Ortodoxiei, inițiată de Sfinția Voastră în toate felurile posibile.

Sfinția Voastră,

Pocăiți-vă și coborâți de pe calea largă și alunecoasă pe care o parcurgeți în mod constant, ceea ce este în dauna credinței ortodoxe și a unității inter-ortodoxe a milioane de suflete botezate, pentru care veți da un răspuns „ecumenic” înfricoșător Judecătorului Suprem. Feriți-Vă, căci iadul necreat și nesfârșit este plin de ierarhi și patriarhi nepocăiți, deoarece istoria bisericii măturisește despre sfârștitul ereziarhilor condamnați și mulțimea celor care i-au urmat, primul dintre ei fiind Apostolul căzut și trădătorul Iuda Iscarioteanul, deoarece Judecata dumnezeiască va începe de la noi, oamenii Bisericii: „Este timpul ca judecata să înceapă cu gospodăria lui Dumnezeu; și dacă începe cu noi, care va fi rezultatul pentru cei care nu se supun Evangheliei lui Dumnezeu? ”(1 Pet. 4:17). Deci, „umblă”, Sfinția Voastră, „în timp ce ai lumină, înainte ca întunericul să te cuprindă” (Ioan 12:35, 9: 4).

Monahul Gavriil,
Mănăstirea Cutlumuș, slujitor al lui Hristos

Conform raportului UOJ, în perioada 19-22 octombrie, Patriarhul Bartolomeu a făcut o vizită în Athos pentru a participa la sărbătorirea a 200 de ani de la sfințirea catoliconului Mănăstirii Xenofont (n.n. Catoliconul (gr. katholikon) este biserica principală/centrală a unei mănăstiri sau a unui schit. A nu se confunda cu “catolicosul” – primatul Bisericii armene.). Cinci „episcopi” ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina (Ed.BOU) au venit pe Muntele Athos împreună cu patriarhul.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

 1. Vrednic este !
  Mare Binecuvantare de la Dumnezeu este acest parinte ! In aceste vremuri tulburi, in care nu poti avea incredere totala in niciun slujitor de-al altarului, acest parinte este o Binecuvantare si un Dar nepretuit de la Dumnezeu !
  Ce Bucurie mare sa stii ca mai exista astfel de parinti, acum cand majoritatea sunt vanduti satanei si duc sufletele care dorm, in iad !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button