X

Ungaria permite unui avion rus încărcat cu blindate să tranziteze către Serbia


Ungaria își apără decizia de a permite tranzitarea spațiului său aerian de un avion rus ce transporta vehicule blindate BRDM-2 către Serbia, în pofida sancțiunilor UE ce vizează produsele militare de provenienţă rusească, informează site-ul Politico.eu.

Gergely Gulyás, șeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat miercuri că a fost permis tranzitul prin spațiul aerian ungar deoarece marfa nu era transportată de o aeronavă militară, ci de una civilă, care nu necesită un acord special de tranzit.

„Desigur că am fost notificați în legătură cu o aeronavă civilă care a pătruns în spațiul aerian ungar, dar este în totalitate vorba de o notificare tip protocol, care doar este confirmată”, a declarat Gulyás, adăugând că, din motive geografice, înainte de ajunge deasupra Ungariei, avionul rus a trebuit să traverseze și spațiul aerian al Poloniei și Slovaciei, alte două state membre UE.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că „implementarea măsurilor restrictive ale UE este responsabilitatea statelor membre UE”.

Ministerul Apărării de la Belgrad a anunțat sâmbătă că zece vehicule blindate de tip BRDM-2 au fost transportate pe cale aerului din Rusia până în Serbia, în cadrul cooperării tehnico-militare între cele două state.

Anterior, conform ediţiei din Republica Moldova a agenţiei de presă Sputnik, Serbia a acuzat România că a încălcat Convenția privind navigația pe Dunăre, după ce ar fi blocat un transport de vehicule blindate provenind din Rusia. Potrivit surselor citate, ar fi fost oprite aproximativ 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de transportoare blindate BRDM-2.

Ministerul român al Afacerilor Externe a oferit vineri precizări referitoare la acuzațiile Serbiei, afirmând că România nu ar fi putut emite o licenţă de tranzit pentru produse militare de provenienţă rusească din cauza sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse de către Uniunea Europeană.

La scurt timp, Ministerul rus al Apărării a negat că România ar fi oprit vehicule blindate ruse, precizând că au fost vehiculate „minciuni” şi că transportul a ajuns în Serbia.

„Ministerul rus al Apărării nu a trimis niciodată nave pentru transportarea echipamentelor militare pe Dunăre spre Serbia. Toate relatările despre astfel de transporturi şi despre presupusa oprire de către România a vaselor ruse cu vehicule blindate sunt minciuni absolute”, se arată într-un comunicat oficial al instituţiei transmis vineri seară.

Serbia a primit gratuit de la Rusia 30 de tancuri T-72 şi 30 de de vehicule blindate BRDM-2, dar și mai multe aeronave multirol MiG-29. Totodată, cele două părți poartă discuții pe tema livrării către Serbia a sistemelor antiaeriene Buk-M1, Buk-M1 și Tunguska, informează agenția de știri Tass.

Citiți și: Serbia acuză România că a blocat un transport de armament pe Dunăre

loading...
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

  1. Ca intotdeauna in ultima mie de ani Ungaria ia fata molustelor moldo-vlahe.De aia ei sunt un popor,noi,o adunatura imprastiata in cele paru zari.Si ne mai si mandrim cu asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.