X

Serbia acuză România că a blocat un transport de armament pe Dunăre

România a blocat un transport de tancuri şi vehicule blindate dinspre Rusia către Serbia, anunţă un oficial de la Belgrad, acuzând ţara noastră de încălcarea Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre.

România a împiedicat un transport de 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 dinspre Rusia către Serbia, pe Dunăre, scrie balkanist.ru, citând agenţia RIA „Novîi Deni“.Informaţia a fost confirmată de Miroslav Lazanki, un reputat jurnalist militar de la Belgrad şi membru al Parlamentului sârb.

La Belgrad, această decizie este interpretată ca o încălcare a Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre, notează balkanist.ru.

Tancurile şi vehiculele blindate au fost reparate şi modernizate, dar a apărut o problemă cu transportul lor. Cea mai ieftină cale de transfer dinspre Rusia către Serbia este pe Dunăre. Dunărea este o arteră de transport internaţional, iar Serbia şi Rusia sunt părţi ale Conveniei din 1998 privind regimul navigaţiei pe Dunăre. Articolul 27 al Convenţiei prevede că un stat poate inspecta o încărcătură transportată prin sectorul său al Dunării, dar nu poate împiedica trecerea ei. Această prevedere se aplică oricărui tip de încărcătură,

atât civilă, cât şi militară. Nu există nicio prevedere în Convenţia Dunării care să interzică un transport legal şi convenit de arme de-a lungul Dunării“, a declarat Miroslav Lazanski, care a fost numit recent ambasador al Serbiei în Rusia.Liuban Karan, un fost colonel de securitate, susţine că România nu a acţionat unilateral, ci a răspuns solicitării unui „centru de comandă“ din NATO.

El acuză România că acţionează contrar legislaţiei internaţionale. „Este clar că Serbia nu poate avea relaţii normale cu ţările vecine“, adaugă Karan.

Milan Petrici, expert în chestiuni de securitate, susţine că România nu doar că încalcă un protocol internaţional, dar şi se amestecă astfel în treburile interne ale Serbiei.

Conform unui acord semnat între Moscova şi Belgrad, Serbia trebuie să primească din partea Rusiei şase avioane de vânătoare MIG-29 modernizate, 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2 reparate şi modernizate, dar şi câte patru elicoptere MI-17 şi MI-35.

Ce prevede articolul 27 al Convenţiei privind regimul navigaţiei pe Dunăre, semnată în 1948 şi completată cu o anexă în 1998

Atunci când ambele maluri ale Dunării fac parte din teritoriul aceluiaşi stat, acest stat are dreptul de a pune mărfurile în tranzit sub sigiliu sau sub paza agenţilor vamali. Un asemenea stat are de asemenea dreptul de a pretinde căpitanului, armatorului sau proprietarului o declaraţie scrisă confirmând numai că transportă sau că nu transportă mărfuri al căror import este prohibit de către statul tranzitat, fără a avea totuşi dreptul de a interzice tranzitul. Aceste formalităţi nu vor putea implica sau prilejui nicio vizitare a încărcăturii, nici sa întârzie trecerea în tranzit. Capitanul, armatorul sau proprietarul care va fi făcut o declaraţie falsă va fi răspunzător de ea în conformitate cu legile statului către care această declaraţie va fi fost făcută. Atunci când Dunărea formează frontiera între două state, vasele, plutele, călătorii şi mărfurile în tranzit sunt scutite de orice formalităţi vamale“.

Categorii
Externe
cuvinte cheie
loading...

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

8 comentarii

 1. Inca o data se vede clar ca suntem doar o colonie si nu un stat demn si independent. Ar trebui sa înțelegem ca adevarul pericol nu sunt fratii nostri ortodocși ci cei care ne dau ordine si ne umilesc. Sa ajute Dumnezeu România si sa ne dea un conducator ortodox cu frica de Dumnezeu dar la câte avorturi si nepăsare este in norod ma îndoiesc…
  Când vom înțelege ca numai cu Dumnezeu suntem puternici? Poate prea târziu…

 2. Singurii vecini buni ai Romaniei erau Serbia si Marea Neagra. Acum ca ne-am pus rau si cu sarbii, sa ramanem prieteni macar cu Marea Neagra!

 3. Trebuie vazut raspunsul autoritatilor romane, deoarece avem de-a face cu o problema juridica.

  Conflictul tine de geopolitica: rivalitatea Rusia-SUA si sateliti. Esti sluga SUA, faci cum dicteaza ei..
  Prin urmare titlul ar trebui sa sune:
  Serbia acuză SUA si UE că a blocat un transport de armament pe Dunăre…

  PS: Dupa bombardamentele din 1998, Serbia a blocat traficul pe Dunare 10-15 ani, refuzand sa curate Dunarea de resturile podurilor distruse de aviatia NATO. A fost un act de BARBARIE ECONOMICA, deoaerece economia romaneasca ce depindea de transporturile de pe Dunare a fost falimentata.

 4. Neomarxistii pusi de Soros la Bucuresti cu ajutorul populatiei saraca cu duhul experimenteaza pe Romania toate teoriile lor bolnave in timp ce presa ,politicienii si o buna parte din popor bate din palme,la fel ca in anii „50.Dupa ce ne-am stricat cu ungurii ,am reusit sa ne punem rau si cu sarbii.Am ramas cu bulgarii care ,la un semn al Mamei Rusia, ne intoarce spatele oricand.Mai avem „prietena” bagata pe gat de oculta mondiala Ucraina care ,ne-a dovedit-o de multe ori, ne iubeste ca sarea in ochi.Multe dintre crimele impotriva romanilor puse pe seama lui Stalin au fost savarsite de fascistii ucrainieni ,dar are cineva curaj din spatial public romanesc sa spuna adevarul?Nici macar Marea Neagra nu ne mai suporta cand vede ce a ajuns litoralul si ce turisti il populeaza.

  1. Turiste pitipoance cu boşii lor si familii romanesti dezbracate de duh… Mi-e sila si rusine de asa romani… Romanii sunt sub blestem de la 1924 cand s-a schimbat calendarul ortodox cu cel eretic papistas. Voi chiar nu ati observat ca de atunci neamul nostru s-a stricat? Da-ne Doamne un Patriarh Ortodox care sa ne intoarca pe calendarul vechi adevarat ortodox poate doar asa s-o mai milostivi Domnul spre noi, altfel va fi din ce in ce mai rau si pentru Romania.

 5. Doamne ajuta,

  Actiune de colonie.

  Nu va mai amagiti, conducator demn nu va apuca carma tarii atat timp cat exista actualul sistem, nu doar politic, ci si legislativ, media, informatic, de siguranta , si o parte a armatei.

  Sunt slugi platite, la fel cum s-a intamplat cu Legiunea Sfantului Arhanghel Mihail, asa se va intampla cu ori ce incercare de ridicare sincera a Romaniei. Nu vorbesc aici de organizatii cu scop mimetic si camelonic care sunt lasate sa svreun statut de organizatie , pt e propage in mediul politic.

  Nici nu se va ajunge la statut de organizatie. ca va fi anihilata din start , sunt prea fricosi, inumani, desantati ca valoarea autentica crestin romaneasca sa rasare.

  Dracilor le e frica de lumina lui Hristos, data acestui popor din timpuri stravechi, si atunci pun tot draci la conducere sa inabuse aceasta lumina.

  Degeaba se ridica vocea unora impotriva poporului pt ca de la conducatori pleaca toata caderea , Nici unul din satanele de la conducerea cu putere decizionala si de actiune reala a statului nu e roman sau crestin ortodox, ci lepra educata „democratic” si slugarni.

  Le este prea frica frica de noi, de oamenii crediciosi, nu odata au zdrobit romanii prin arme capul dracului-comunist (antihrist(, nu numai in tara si si in afara in Ungaria, Spania. De aceea trebuia adus prin pacate poporul la stadiul de sub animal cu propaganda atroce cum nici un popor nu a purtat si indurat. Ca nu cumva sa invie si sa strice venirea Antihristului.

  Mantuire poporului acestuia – va fi , dar prin foc ca nici unul din ei sa nu ramana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO se bazează strict pe cititorii săi mulți, care sprijină fiecare cât poate acest demers. Vă punem la dispoziție conturi bancare sau varianta PayPal de mai jos. Fără sprijinul vostru acest proiect se poate diminua, până la dispariție.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.