X

Londra a decis: Julian Assange va fi extrădat în SUA

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo a făcut anunţul pentru cotidianul ecuadorian, El Universo, transmite RFI.

“Statele Unite au făcut deja cererea de extrădare iar Julian Assange va fi extrădat pentru a fi judecat“, a explicat responsabilul american dar fără să dea prea multe detalii. El crede că “acest om ce a reprezentat un risc pentru lume şi a pus în pericol soldaţi americani trebuie sancţionat de justiţie”.

Secretarul american de Stat s-a întâlnit în week-end cu preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno.

În urmă cu o săptămână, ministrul britanic de Stat, Alan Duncan asigura de partea sa, cu ocazia unei vizite în Ecuador, că Julian Assange nu va fi extrădat către o ţară în care riscă pedeapsa cu moartea.

Justiţia federală americană autorizează pedeapsa cu moartea în caz de spionaj, după cum informează site-ul Death Penalty Information Center.

Însă, audierea cererii formulate de Statele Unite privind extrădarea lui Assange, acuzat de spionaj, este programată să aibă loc de abia la finele lui februarie 2020, în Marea Britanie.

Statele Unite au reţinut 18 capete de acuzare împotriva lui Julian Assange iar cumulul eventualelor pedepse se ridică la 175 de ani de închisoare. Cea mai mare parte a acuzaţiilor are legătură cu difuzarea de informaţii clasate prin Wikileaks, care, în 2010 a publicat sute de mii de documente militare şi diplomatice. Unele dintre ele vizau activităţi militare americane în Irak şi Afganistan.

Refugiat de aproape şapte ani în ambasada Ecuadorului la Londra, unde beneficia de azil politic, Julian Assange a fost extras pe 11 aprilie de poliţia britanică şi încarcerat într-o închisoare în care sunt deţinute persoane acuzate de forţele antitero de acte criminale. Presa locală a calificat închisoarea ca fiind versiunea britanică a Guantanamo.

Julian Assange a trăit în ambasadă între 2012 şi 2019, practic până în momentul în care preşedintele Lenin Moreno a decis să îi retragă cetăţenia ecuadoriană, obţinută cu un an înainte iar astfel Assange nu mai beneficia de dreptul de azil. Poliţia britanică a intrat în ambasadă pentru a-l reţine iar Statele Unite au cerut imediat extrădarea sa. În mai a fost condamnat la 50 de săptămâni de închisoare pentru că a încălcat condiţiile în care fusese eliberat provizoriu.

În aprilie, guvernul ecuadorian afirma că a primit garanţii scrise, din partea Londrei, că Assange nu va fi extrădat către o ţară în care ar putea fi torturat ori condamnat la pedeapsa capitală.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

  1. „În aprilie, guvernul ecuadorian afirma că a primit garanţii scrise, din partea Londrei, că Assange nu va fi extrădat către o ţară în care ar putea fi torturat ori condamnat la pedeapsa capitală.” – si ce daca?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.