X

Rada Suprema a Ucrainei obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană să îşi schimbe numele

Rada Suprema a Ucrainei a adoptat joi o lege care obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UPT MP) să îşi schimbe numele. Dezbaterile pe această lege au degenerat în Parlamentul de la Kiev într-o bătaie generalizată.

În prezent, Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei (UPT MP)se numeşte oficial ”Biserica Ortodoxă Ucraineană”. Legea adoptată obligă Biserica Ortodoxă Ucraineană să indice în titlu că aparţine de Biserica Ortodoxă Rusă (BORu).
La rândul său, Biserica Ortodoxă Ucraineană susţine că decizia Radei Supreme este ilegală şi a promis că va lupta pentru pastrarea numelui actual.

Pe 15 decembrie, în Ucraina a fost înfiinţată o nouă biserică ortodoxă sub auspiciile Patriarhiei de la Constantinopol. Acesta se va numi oficial Biserica Ortodoxă Ucraineană.

Dezbaterile pe această lege au fost foarte aprinse şi au degenerat în Parlamentul de la Kiev într-o bătaie generalizată după ce mai mulţi deputaţi ucraineni şi-au împărţit pumni din cauza unui banner pe care era poza oligarhului Victor Medvedciuk, care ar fi rudă cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. Pe banner era scris „Vladimir Medvedciuk-agentul lui Putin. Să fie Judecat”.

Oligarhul Victor Medvedciuk este şi unul dintre oamenii de afaceri care controlează câteva instituţii media de la Kiev. Acesta a fost implicat în negocierile privind schimbul de prizonieri între Kiev şi regimurile separatiste din Doneţk şi Lugansk.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
UcrainaExterne
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

4 comentarii

  1. Dar, dacă cei ce aparțin de Constantinopol sunt cei care s-au înființat după, de ce nu se numesc ei Biserica Ortodoxa Ucrainiana de Constantinopol? Că doar ei, dacă abia se înființează își pot pune ce nume vor, ce rost are să redenumească o instituție care exista deja cu numele acesta… Mă gândesc ce harababura va fi mai târziu când vei vrea sa vorbești despre Biserica Ortodoxa Ucrainiana, cea dintâi sau cea de-a doua….
    Mama, ce aiurea.
    Și ce simplu e sa se numească ei din prima, ca aparțin de Constantinopol și gata! S-au rezolvat toate problemele. De ce sa furi un nume deja consacrat?!?! E simplu de înțeles! Cea veche are moaște și sfinți, asta noua, cine știe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.