X

SUA au început să-și retragă trupele din Siria. Rusia: se creează perspectivele unei reglementări politice a conflictului din această țară

Donald Trump a făcut un anunț incredibil în cursul zilei de miercuri, cu reacții aproape imediate din partea Rusiei. Decizia a venit ca o surpriză pentru întreaga lume.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche era inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Trump anunţă înfrângerea Statului Islamic în Siria şi afirmă că este ”singurul lui motiv de a fi acolo”, sugerând totodată şi retragerea trupelor americane din această ţară.

Decizia de retragere a trupelor americane din Siria creează perspectivele unei reglementări politice a conflictului din această ţară, a transmis miercuri agenţia de presă rusă TASS, care citează o declaraţie a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, informează Reuters.

Potrivit TASS, MAE rus a mai apreciat că iniţiativa de creare a unei comisii constituţionale siriene are un viitor strălucit odată cu retragerea trupelor americane.

Casa Albă a anunţat miercuri că SUA au început să-şi retragă trupele din Siria.

”Acum cinci ani, ISIS (gruparea teroristă Statul Islamic – n.r.) era o forţă foarte puternică şi periculoasă în Orientul Mijlociu, iar acum Statele Unite au învins califatul ca teritoriu”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-un comunicat de presă, citat de dpa.

Sanders a adăugat că SUA şi aliaţii lor sunt pregătiţi ”să se implice din nou la toate nivelurile” pentru a apăra interesele americane şi că America va continua să coopereze cu aliaţii săi ”pentru a-i priva pe teroriştii islamişti de teritoriu, finanţare, sprijin şi orice mijloc de infiltrare” a frontierelor.

Statele Unite se pregătesc să-şi retragă militarii din Siria, unde sunt desfăşuraţi să lupte împotriva grupării Statul Islamic, alături de Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă.

Această retragere a fost decisă de către preşedintele Donald Trump personal, în urma unei conversaţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care consideră FDS drept ”teroriste”, potrivit cotidianului The Wall Street Journal (WSJ).

Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a apreciat că şi-a atins scopul în Siria – învingerea Statului Islamic (SI).

Pentagonul a refuzat să facă vreun comentariu. Statele Unite au, în mod oficial, aproximativ 2.000 de militari desfăşuraţi în nordul Siriei.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Atat timp cat nu stim motivele pentru care s-a luat aceasta decizie surpriza este greu de spus daca este de bine sau nu. Cu siguranta un element important este discutia Trump-Erdogan de acum cateva zile cand turcul si-a impus punctul de vedere si a fost acceptata interventia armatei sale in partea de nord a Siriei impotriva kurzilor. Blocarea dezvoltarii ideii de Kurdistan independent, care ar urma sa preia o parte importanta din teritoriul de sud-est al Turciei dar si din cel de nord al Siriei, este de importanta vitala pentru turci.

    Evident ca achizitia de catre Ankara a unor sisteme Patriot in valoare de peste 3,5 miliarde USD este o parte a acestui targ insa deocamdata nu se cunosc si alte detalii ale acestei intelegeri precum renuntarea la achizitia sistemelor antiaeriene rusesti S-400 sau facilitati acordate in cazul unui razboi in Marea Neagra.

    Aceasta pozitionare a Turciei risca sa nu fie pe placul Moscovei din mai multe motive ceea ce ar putea duce in scurt timp la racirea relatiilor sau chiar mai rau in cazul in care Rusia va fi pusa in situatia de a-si apara interesele vitale. Prorociile spun ca Rusia va distruge Turcia iar ceea ce se intampla acum ar putea fi un pas inainte spre aceasta. Dumnezeu cu mila!

  2. Vrajeala. Vom trai si-om vedea dar nu cred ca se vor retrage complet. Este un joc de glezne ca sa le dea turcilor satisfactie pt cateva miliarde de euro si ca sa-i pastreze in NATO dar nu cred ca vor renunta la acea zona. Este prea importanta pt ei din pct de vedere geostrategic. Vor ramane probabil in Raqqa, vor lasa contractori privati sau se vor razgandi. Deocamdata nimic nu este clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button