X

VIDEO PREMIERĂ în Ortodoxie: La Istanbul s-a pomenit noul mitr. schismatic al Ucrainei, iar la Kiev nu a mai fost pomenit patr. Kiril al Moscovei

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Pentru prima dată în istorie, numele primatului bisericii din Ucraina a fost auzit astăzi în Constantinopol împreună cu numele celorlalți patriarhi și arhiepiscopi, informează Ortodoxia.info.

În timpul Liturghiei divine la care a participat Patriarhul Ecumenic la biserica Sfântul Nicolae din cartierul Yenikoy din Istanbul, diaconul patriarhal a pomenit numele Mitropolitului Epifanie împreună cu cele ale celorlalți patriarhi ortodocși, confirmând noul statut al ierarhului ucrainean în cadrul Bisericii.

Mai jos este fragmentul relevant al slujbei, care a fost realizată în limba greacă.

Prima liturghie a Mitropolitului Epifanie ca primat al noii biserici ortodoxe autocefale din Ucraina a fost sărbătorită astăzi la Kiev, conform Ortodoxia.info.

Slujba, care a atras atenția tuturor agențiilor de știri din țară, a fost transmisă în direct, catedrala fiind plină cu închinători.

Nu a mai fost pomenit patriarhul rus

După cum se obișnuiește, primatul nou ales a pomenit numele conducătorilor celorlalte biserici ortodoxe în timpul liturghiei, începând cu numele Patriarhului Ecumenic.

Cu toate acestea, când a venit momentul să pomenească patriarhul Rusiei, Mitropolitul Epifanie nu a făcut nici o mențiune despre Patriarhul Kirill, trecând la următorul nume din diptice, acela al patriarhului Serbiei.

Acest moment poate fi văzut în filmarea de mai jos la aproximativ 01:03:17.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

7 comentarii

  1. Da, se pare ca este oficial: Biserica se confrunta cu o noua schisma. Cu siguranta B.O. Rusa este in Adevar. De cei care nu se delimiteaza de nebunia ucraineana nu pot spune nimic. Cred ca ceea ce tocmai s-a petrecut este mai grav decat in Creta. Unirea cu schismaticii te scoate automat din Biserica. Nu mai este nevoie de sinod sau altceva care sa valideze acest lucru. Sincer, nici nu stiu ce este de facut in cazul in care ierarhia noastra va avea un comportament politic corect si se va face ca ploua.

  2. Sa nu fim naivi. Romanasii nostri se vor alinia frumusel in spatele lui Bartolomeu si incet-incet ii vor pomeni pe schismaticii ucraineni. Daca Ciobotea Daniel ar fi fost un patriarh ortodox l-ar fi notificat din timp pe Bartolomeu sa stea acasa, sa nu vina la inaugurarea edificiului caruia ii zic Catedrala nationala.
    Ce-i de facut? Sa ne vedem de datoriile noastre fata de Dumnezeu si fata de aproapele; sa asteptam cu seninatate Marea Sarbatoare a Nasterii Domnului, De celelalte se va ingriji Pruncul din Betleem, Capul Sfintei Biserici Ortodoxe.

  3. De vazut si urmarit pe cine pomeneste daniel la liturghia lui? Bine, asta se intampla la el in paraclis, unde slujeste, deocamdata nu putem stii. Poate ne spune cineva sau asteptam cand va sluji undeva public. Dar totusi asta nu stiu anume cand se intampla, pomenirea tuturor patriarhilor aflati in comuniune, se face f rar -eu am auzit-o (poate doar de hram de sf Dumitru?), in rest el pomeneste la vedere doar pe bartolomeu al constantinopolului. Dupa cate osanale si-au ridicat reciproc unul altuia cu ocazia sfintirii catedralei, sansele sunt sub 0, 001% ca daniel sa nu-l pomeneasca pe schismaticul si inventatul de la Kiev al lui bartolomeu. Asta nu inseamna ca trebuie sa stam fatalist cu mainile in san ..

  4. https://www.activenews.ro/externe-ucraina/In-Ucraina-a-avut-loc-%E2%80%9ESinodul-unificarii-.-Presedintele-Porosenko-a-anuntat-noul-primat-al-noii-Biserici-Ucrainene.-Ce-optiuni-au-etnicii-romani-153901

    ma gandesc ca fata de ce ne informeaza articolul, daniel ar avea drept “justificare” la o presupusa acceptare a inventatului “patriarh” de la Kiev al lui Bartolomeu, tocmai acest argument al separarii si apartenentei pe criterii etnice fata de o Biserica, ei ar putea spunea, foarte bine, si noi acceptam aceasta idee ca sa ne castigam “fii” parasiti de istoria crancena a traiului din Bucovina abandonata, de aia acceptam ideea autocefaliei ucrainei, pe criteriu etnic. Aberatie, bine ar fi ca romanii toti sa ramana de Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button