X

Ce spun evreii despre… EVREII ce au produs BOMBA ATOMICĂ ce a spulberat Hiroshima și Nagasaki

NSW BOARD OF JEWISH EDUCATION | JEWS & THE ATOM BOMB
de null
Foto: http://www.jacques-tourtaux.com/blog/chine/les-usa-redoutent-un-plan-chinois-de-frappe-nucleaire.html

Evreii și bomba atomică

Un număr extraordinar de oameni de știință evrei din secolul al XX-lea au fost atrași de domeniul cercetării nucleare. Pe măsură ce raziile naziste s-au înăsprit, zeci de oameni au fugit din Europa și s-au alăturat Proiectului Manhattan din SUA, care a construit și a detonat prima bombă atomică în iulie 1945.

Teoria relativității a lui Albert Einstein a deschis calea pentru investigarea fisiunii nucleare. În 1939, el l-a îndemnat pe președintele Roosevelt să construiască bomba atomică, înaintea Germaniei naziste. În anii următori s-a opus folosirii armelor atomice.

Leo Szilard (1898-1964), născut la Budapesta, l-a ajutat pe Enrico Fermi să coordoneze prima reacție nucleară în lanț controlată. El a cerut mai târziu înfrânare asupra armelor atomice.

Niels Bohr (1885-1962) a fost primul care a aplicat teoria cuantică pentru a explica structura nucleară. Născut în Danemarca dintr-un un tată creștin și o mamă evreică, Bohr a lucrat cu Ernest Rutherford în Marea Britanie. El a câștigat un premiu Nobel în 1922, și a scăpat în mod drastic din Danemarca în 1943, urmărit de naziști. A lucrat la Proiectul Manhattan împreună cu fiul său Aage, dar a și căutat să limiteze răspândirea armelor nucleare.

Lise Meitner (1878-1968) s-a născut la Viena și a devenit o pionieră a cercetării în fisiune nucleară. Ea a analizat rezultatele împreună cu nepotul ei, Otto Frisch.

Enrico Fermi (1901-1954) s-a născut la Roma. Împreună cu Walter Zinn Fermi, a dirijat prima reacție nucleară în lanț controlată, în 1942, la Universitatea din Chicago.

Robert Oppenheimer (1904-1967), fizician teoretic născut în SUA, a fost ales pentru a conduce Proiectul Manhattan la Los Alamos, în 1942. La 16 iulie 1945, echipa s-a a explodat prima bombă atomică din lume. Trei luni mai târziu, a demisionat din funcția de director de proiect și s-a opus dezvoltării bombei H. Oppenheimer a fost acuzat de simpatii comuniste, de catre McCarthyites, dar a fost exonerat.

Maghiarul Edward Teller a condus echipa americană care a dezvoltat prima bombă cu hidrogen. În mod considerabil mai puternică decât bomba atomică, bomba H utilizează mai degrabă fuziunea nucleară decât fisiunea. Prima bombă H a explodat în 1952. Mai târziu, Teller a susținut puternic nevoia de superioritate nucleară occidentală.

La sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, politicianul muncitoresc Shimon Peres a lansat programul energetic nuclear (și de înarmare) al Israelului, lângă Dimonah, în deșertul Negev. În anii 1980, Mordechai Vanunu, un imigrant marocan care lucra la Dimonah, a spus ziarelor britanice despre capacitățile armamentului nuclear secret al Israelului. A fost răpit de Mossad (serviciul israelian de informații), condamnat pentru trădare și încarcerat în Israel.

Joseph Rotblat (n. 1908), fizician britanic născut în Polonia, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace din 1995, pentru continuarea activității sale cu grupul anti-război al Conferințelor Pugwash. El a renunțat la proiectul Manhattan în 1944, iar în 1955 s-a alăturat lui Bertrand Russell și lui Einstein, pentru apărarea dezarmării nucleare și a păcii mondiale.

Evreii au jucat un rol disproporționat de mare, ca pionieri ai armamentului atomic și susținători ai dezarmării. Dezbaterea nucleară ridică dileme fascinante pentru etica evreiască. Poate descurajarea prin arme mortale să promoveze într-adevăr pikuah nefesh, sfințenia vieții?

NOTĂ OrtodoxINFO
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Sionism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.