Nu acesta a fost planul inițial. Declarația de Independență a Israelului cere în mod explicit o Constituție, iar primul Knesset, ales la 25 ianuarie 1949, trebuia să creeze una.
Deliberările au durat multe luni, dar discuțiile au ajuns într-un impas. „A devenit rapid clar că nu va fi adoptată nicio constituție; în schimb, Knessetul va promulga o serie de legi fundamentale care, în timp, vor fi combinate într-o Constituție”, a scris istoricul Anita Shapira în cartea sa, „Israel: A History” (p. 182).
De ce nu are Israelul o Constituție?
David Ben-Gurion, primul prim-ministru al Israelului, „a recunoscut importanța unei Constituții ca simbol central al unui stat care își educă cetățenii să recunoască statul de drept și principiul egalității în fața legii”, dar el credea în regula majorității neîngrădite: „Oamenii noștri ar fi de acord cu o situație în care șapte judecători pot anula legile pe care oamenii le doresc? Numai națiunea determină Constituția; adică o Constituție este ceea ce poporul vrea și decide după o anchetă deschisă și un vot.”
Lipsa unei Constituții era în interesul politic al Partidului Mapai, de guvernământ, și a lui Ben-Gurion. „Nu a vrut să reducă din puterile guvernului său. Amintiți-vă că Mapai, partidul lui Ben-Gurion, a deținut puterea timp de 40 de ani. O Constituție ar fi introdus restricții majore la propria sa putere.”
Majoritatea evreilor nu erau încă în Israel. „Ar fi fost neînțelept să creăm o Constituție fără implicarea poporului”, a susținut Ben-Gurion.
Ben-Gurion a vrut să evite o mai mare diviziune între partidele religioase și cele seculare. Partidele religioase au susținut că poporul evreu avea deja o „Constituție”, Tora, și nu era nevoie de alta scrisă de ființe umane.
Unii membri Knessetului au pus la îndoială necesitatea unei constituții. Potrivit lui Aeyal Gross, profesor de drept constituțional la Universitatea din Tel-Aviv, unii dintre membrii Knessetului pur și simplu nu credeau că este necesară o Constituție. Sistemul a fost construit pe sistemul britanic și „Regatul Unit nu avea o constituție scrisă, așa că s-a pus la îndoială că ar fi fost necesară”.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.