X

Academicianul IOAN AUREL POP ne prosteste cum că „graiul getic” era de fapt limba latină şi că maramureşenii erau de fapt daci romanizati veniţi din sud, din fosta provincie romană Dacia

de null
Foto: https://www.romania-insider.com/ioan-aurel-pop-president-romanian-academy/

Unii se bucura ca Ioan Aurel Pop a ajuns noul presedinte al Academiei Romane. Noi nu ne bucuram. Iata ce putem citi la La anul 1592 un cronicar maghiar spune că în Maramureş se vorbea „SERMO-GETICUS” adică limba getică. Cu toate astea, un academician ne învaţă că „graiul getic” era de fapt limba latină şi că maramureşenii erau de fapt daci romanizati veniţi din sud, din fosta provincie romană Dacia, articol postat acum trei ani pe blogul fratelui Daniel Vla:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

 

Cum latinizăm limba getică.

Pentru ca aşa vrea muşchiul lui, academicianul Ioan Aurel Pop, ne bagă în cap că maramureşenii vorbeau latina şi că dacii liberi erau de fapt latini sau daci romanizaţi veniţi din bucăţica de Dacie cucerită de romani şi părăsită de împăratul Aurelian la 271 dupa Hristos.

Dar cronicarul spune clar: localnicii vorbeau SERMO GETICUS! Mi-e greu să cred că un cronicar învăţat ar fi putut să numească latina ca limba getică, cu excepţia cazului când latina si geta erau una şi aceeaşi sau asemănătoare. Dar asta putea fi valabil în antichitate, căci în evul mediu, cu greu puteai confunda latina medievală chiar şi cu geto-daca-româna.

https://www.youtube.com/watch?v=6Kg0pSAWr9w

Că cineva afirmă că în Maramureş, spaţiul prin excelenţă, al dacilor liberi, se vorbea limba getică, nu e întâmplător având în vedere ce spun istoricii antici:

Geții (în latină Getae) au fost un popor tracic, care în jurul anului 339 î.Hr. locuia pe ambele maluri ale cursului inferior al Dunării. Istoricul antic Strabo a arătat că dacii și geții „vorbesc aceeași limbă”. Iar Trogus Pompeius afirma că geții și dacii erau identici. Singura deosebire între cele două grupuri consta în împrejurarea că geții locuiau la câmpie în timp ce dacii trăiau în zonele mai înalte, montane.

Herodot i-a introdus în istorie prin următoarea mențiune: „geții sunt cei mai bărbați și mai drepți dintre traci”. Istoricul Tucidide spune că geții aveau aceleași arme și mergeau călări ca și sciții. În timpul expediției lui Darius I (522-486 î.Hr.) împotriva sciților (513 î.Hr.), geții i s-au opus, însă în cele din urmă au fost înfrânți, împreună cu celelalte neamuri tracice din dreapta Dunării. După înlăturarea ocupației persane (în sec. V î.Hr.), geții din dreapta Dunării plăteau tribut Regatului Odris, până ce acesta a fost supus de Filip II, regele Macedoniei (aprox. 340 î.Hr.). Întrucât geții din dreapta Dunării deveniseră dependenți de Macedonia, regii macedoneni au ridicat pretenții de stăpânire și asupra geților din nordul Dunării, însă încercările lui Alexandru cel Mare (335 î.Hr. și 327 î.Hr.) și Lisimah (310 î.Hr.) de a-i supune au eșuat.

Ulterior, geții din stânga Dunării au avut ciocniri cu bastarnii, un popor germanic care între 200 și 100 î.Hr. au ocupat poalele nord-estice ale Carpaților și malurile Nistrului. După lupte îndelungate, bastarnii au fost învinși de daci, locuitorii regiunilor muntoase, care mai apoi rămân stăpâni și pe câmpia răsăriteană până la Nistru.

Din sec. I î.Hr., în nordul Dunării predomină numele și neamul dac, iar numele geților se păstrează mai ales în sudul Dunării. În Scythia Minor (Dobrogea) au mai domnit trei regi geți: RolesDapyx și Zyraxes. După ce romanii au ocupat teritoriile tracice din sudul Dunării, geții sud-dunăreni au fost consemnați în izvoarele scrise cu denumirea moesi. Sursa: wikipedia.org

„Acesti volohi nu sunt nici romani, nici bulgari, nici wölsche, ci vlahi, urmaşi ai marii şi străvechii seminţii de popoare a tracilor, dacilor şi geţilor, care şi acum, îşi au limba lor proprie şi cu toate asupririle, locuiesc în Valachia, Moldova, Transilvania şi Ungaria în număr de milioane.” (Schlözer, Russische Annalen- sec XVIII)

„Dachii prea veche a lor limbă osebită având, cum o lăsară, cum o lepădară aşa de tot şi luară a romanilor, aceasta nici să poate socoti nici crede.” (C.Cantacuzino)

NOTĂ OrtodoxINFO

Vorbim asadar despre un document din 1592, adica de pe vremea lui Mihai Viteazul.

Iata transcriptul unui fragment al inregistrarii de mai sus, incepand cu min. 1:54

 

Scribul zice ca hotarnicirea n-o poate da in latineste caci oamenii astia vorbesc sermo geticus, adica limba getica.

Dar cand da hotarnicirea, ea suna in felul urmator:

Hotarul porneste din Munte si se duce spre o inaltime care se numea in graiul getic, si acuma vine exact cum va spun eu, restul am tradus, Gruiul Vinului, de unde se intinde catre Gruiul Broscului, de unde vine mai departe spre Gruiul Piatra Rosie si apoi spre Pasul Prislop si spre Piuta pana spre Gruiul Muncelui si apoi prin fata Izvorului Ursului si mai sus pe cursul apei numite in acelasi grai getic, Repede.  

  

Partea asta a documentului este exceptionala si ar trebui sa fie de natura sa aprinda toate beculetele in capul oricarui istoric sau lingvist. Insa academicianul Ioan Aurel Pop reuseste s-o umple de sange. Si evident, nu e singurul care procedeaza astfel.

Iata cam cum functioneaza mecanismul prin care “specialistii” au reusit sa-si impuna versiunea lor oficiala:

Intai au venit cu “postulatul”: limba dacilor a disparut. Dar n-au mai venit si cu vreo demonstratie, caci de aia e postulat …

Apoi au luat la rand toate cuvintele limbii si au hotarat: alea sunt latine, caci seamana cu cele latinesti, celelalte sunt slave, ceva neologisme iar grupusculul de cuvinte ramase neincadrabile au binevoit sa le considere ca fiind probabil dacice.

Dupa care vin cu “demonstratii” precum cele din clipul de mai sus: cuvintele din document nu sunt getice, caci iata, alea si alea sunt latine iar celalalt e slavon.

Si evident vine si concluzia:

 

Dacii liberi cu care se mandresc maramuresenii sunt de fapt latini. Romanizati din vechime, roiti din vechea provincie Dacia inspre Maramures dupa retragerea aureliana.

 

Super mega tare. Stiinta totala. Ca doar nu degeaba l-a desemnat Marea Loja pe Ioan Aurel Pop membru al Comisiei Nicolae Titulescu, comisie ce s-a ocupat cu desemnarea castigatorilor premiilor:

Marea Lojă, gală de premiere a personalităților. Vezi câștigătorii

Astfel procedeaza stiinta oficiala in absolut toate domeniile, fratii nostri dragi. Cel mai celebru exemplu fiind evolutionismul.

E o bataie de joc la adresa conceptului de cercetare si de logica.

Cititi va rugam si:

DOCHIA/DACIA: Românii sunt daci / Limba română este limba dacică / Despre legatura GOTI – GETI / Troia a fost ridicata de traci, iar troienii au intemeiat Roma

VIDEO REMARCABIL: Limbile romanice sunt surori dar mama lor nu e latina. Erau acolo inainte de venirea romanilor. Un interviu cu cercetatoarea spaniola CARMEN JIMENEZ HUERTAS

România este vatra a ceea ce am numit Vechea Europă! Cuvinte la SUPERLATIV ale istoricilor despre DACIA (România)!

 

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

6 comentarii

 1. Ma bucur sa citesc aceasta reactie – m-a deranjat foarte mult cand am vazut elucubratiile in “serialul” de 100 de “adevaruri”…
  Daca mai sint multe din astea intelegem cum de a fost “ales”.

 2. Criticarea unor puncte de vedere emise de persoane din anumite domenii se poate face numai daca am citit ce au scris. E absurd sa se comenteze pe marginea catorva propozitii, oricum scoase din context. In caz contrar, nu mai au rost nici universitatile, nici cercetarea, nici specializarea, nici cartile: orice se poate rezuma in doua propozitii si ele pot fi criticate de oricine, de vreme ce specializarea e irelevanta iar argumentele, formulate de preferat pe baza celor scrise in sute de pagini, nu conteaza.

  1. Critica constructiva

   Gresesti. Daca cineva scrie doar carti, atunci analizezi cartile. Dar daca acel cineva tine o conferinta sau scrie un articol de ziar, atunci vei analiza conferinta sau articolul. El e cel care alege sa transmita o idee printr-un un mesaj scurt.

 3. Poate multi “academicieni” ar fi surprinsi sa afle ca inaintea imperiului roman au existat culturi mult mai avansate si popoare mult mai bogate care nu si-au intemeiat imperii pe baza jafului si eterminarii populatiilor bastinase. Acum istoria se face la comanda si in lumina trendului cu noua ordine mondiala. Istoria reala a Romaniei este in continuu pusa in umbra si mistificate de catre ilustrii academicieni membrii ai unor organizatii care conduc lumea. Acesti istorici ca indiciu pot fi Dimitrie Cantemir, N. Balcescu, Nicolae Iorga, dar si conducatori Vlad Tepes, A.I. Cuza etc au fost controlati de organizatia mafiota care trage sforile prin toata lumea. vedeti si ceva linkuri si va veti lumina instant. Este imposibil sa servim unor inerese straine de Romania si sa avem pretentia sa ne regasim identitatea si maretia.
  http://www.mixdecultura.ro/2015/12/franc-masonii-artizanii-romaniei-mari-2/
  http://masonerie.com/
  https://caplimpede.ro/romania-condusa-de-noua-ordine-mondiala-uite-lista-masonilor-din-tara-noastra/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button