X

Comunicat de presa: Protos. ELEFTERIE TARCUTA a fost CATERISIT, exclus din monahism si i s-a interzis purtarea hainei monahale

Arhiepiscopia Romanului si Bacaului | Comunicat de presă al Consistoriului Monahal

Consistoriul Eparhial Monahal al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în conformitate cu prevederile Sfintelor Canoane ale Bisericii Ortodoxe, ale Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, ale Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române și ale Regulamentului pentru organizarea vieții monahale și funcționarea administrativă și disciplinară a mănăstirilor, precum și ale hotărârilor organismelor deliberative și executive centrale și eparhiale, i-a aplicat, la data de 13 februarie 2018, Protos. Elefterie (Jănică) Tărcuță, fost slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuvioasa Parascheva” din Roman, următoarele sancțiuni:

 • CATERISIREA (pierderea preoției pentru totdeauna și a posibilității ocupării unui post neclerical în activitățile bisericești)prevăzută de art. 5, par. (B), alin. (1), lit. e), din  Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române;
 • EXCLUDEREA DIN MONAHISM ȘI INTERDICȚIA DE A PURTA HAINA MONAHALĂ,prevăzută de art. 5, par. (A), alin. (2), lit. c), din  Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române,

Aceste sancțiuni au fost pronunțate de instanța de fond, menționată mai sus, în temeiul art. 11 alin. (1), art. 34 alin. (1) lit. b), art. 39 și art. 40 alin. (1) din Regulamentul autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, art. 128 lit. b), lit c) și lit. g) din Regulamentul pentru organizarea vieţii monahale şi funcţionarea administrativă şi disciplinară a mănăstirilor, can. 11, can. 28 și can. 31 Ap., can. 13, can.14 și can.15 I-II, can. 6 II ec., can. 3 III ec. ; can. 18 IV ec ; can. 5 Antioh.; can. 10, can. 11și can. 62 Cartag.

Prezenta decizie a fost transmisă prin poștă, însă, dat fiind faptul că destinatarul nu a fost găsit la domiciliu, precizăm că dreptul de contestare a sentinței a fost stabilit în termen de 15 zile lucrătoare de la data publicării prezentei (12 martie 2018).

Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

29 comentarii

 1. Pierderea preotiei pentru totdeauna este oare adevarat ? Eu nu cred. Poate din punct de vedere administrativ dar taina preotiei ramane pentru totdeauna la cel care a primit-o. La fel nici calugaria odata primita nu se poate pierde indiferent de caz. Ma refer strict la cei ramasi in Biserica Ortodoxa nu la eretici. Poate cineva sa detalieze mai mult despre aceste doua categorii: preotia si calugaria. Cred ca ar merita ca cei care cunosc mai bine sa dezvolte aceasta stare de fapt deoarece cazuri de genul acesta le vom avea frecvent de acum incolo. Ce credeti ?

 2. Parintele Elefterie a respecatat Sfintele Canoane ale Bisericii si a intrerupt pomenirea episcopului sau, cazut in erezie. Aceasta este ,,crima” de care se face vinovat. Preacuviosia sa este si va ramane deopotriva preot si calugar, in ciuda ,,caterisirii” nedrepte. Darul preotiei nu i se poate lua, ca atare poate sluji in continuare. Ramane si calugar, deoarece n-a savarsit o fapta care l-ar face nedemn de aceasta, cum ar fi de pilda casatoria dupa depunerea fagaduintelor calugaresti: ascultare, feciorie si saracie de buna voie.
  Cu Corneliu Onila de la Husi si Cristian Pomohaci au fost extrem de blanzi. Pe parintele Elefterie il pedepsesc pentru ca a respectat legile bisericesti. Prigonitorii Preacuviosiei sale ar face bine sa-si pregateasca raspunsul la infricosatoarea judecata, pentru aceasta silnicie.

 3. Ortodox Info nu stiu ce abatere are Parintele Elefterie ! Dar nu cred ca are vreo abatere de la Sfintele Canoane ci dimpotriva a respectat Sfintele Canoane si a facut ceea ce trebuia adica intreruperea pomenirii ierarhului din zona respectiva ! Clar a deranjat cu Adevarul spus.

 4. NU CRED ca Parintele Elefterie a facut vreo abatere de la Sfintele Canoane ci dimpotriva a intrerupt pomenirea ierarhului din zona respectiva care s a abatut de la Adevar ! Iar din cate stiu fiind caterisit PE NEDREPT Parintele nu isi pierde Lucrarea Lui Dumnezeu!

 5. Doamne Iisuse Hristoase ,miluieste-ne pe noi caci pentru pacatele si lasitatea noastra a crestinilor Ortodocsi sant ingaduite aceste nelegiuiri savarsite de slugile intunericului cocotate pe tronuri episcopale de unde au puterea sa asupreasca pe adevaratii preoti si momahi care au mai ramas in aceasta tara ! Jos cu slugile lui Antihrist din fruntea Biserici Ortodoxe Romane !!!

 6. Catalin Maxim,
  De aproape doua mii de ani Biserica Ortodoxa Romana se destrama. In aceasta perioada a dat lumii numerosi Sfinti, a cladit minunatiile de biserici si manastiri, ne-a dat o limba sfintita, a trimis suflete in rai. Intr-un cuvant, a fost mama buna a romanilor. Destamarea continua. Tineti minte insa ca ceea ce a spus Mantuitorul lumii despre Biserica, ,,nici portile iadului nu o vor birui”, sunt cuvinte preaadevarate. Vreti sa fiti biruitor? Fiti un bun fiu al Bisericii noastre. Altfel…

 7. Imparatul Napoleo a omorat un demnitar iar aghiotantul sau curajos ia zis : SIRE PE LANGA CRIMA ODIOASA A-TI FACUT SI O MARE NEDREPTATE , intradevar mare nedreptate sa facut cu Pr. Elefterie ptr ca a marturisit adevarul , a aparat adevarul care este Hristos.Toate puterile ceresti si toate cerurile stiu cand aperi adevarul, dar ei au uitat ca au episcop sodomit dovedit care sade bine le este frica sa nu parasca si pe altii dar in schimb amaratul de calugar care marturiseste si pazeste dreapta credinta este caterisit.

 8. Ce tupeu,ce miselie.Ereticii sunt intelesi,omerta functioneaza.Bravo marturisitorule Elefterie,toate acestea sunt binecuvantari .Cum se ridica unul ii si dam la cap,asa gandesc apostatii.De fapt oricum o dai toti ecumenistii sunt anatema in frunte cu Daniel.Nu s_au rostit anatemele in Duminica Ortodoxiei impotriva ecumenistilor ,a celor ce se roaga in comun cu ereticii?.Nu mai avem de ce sa pierdem timpul, Nu a spus Parintele JUSTIN …”unul daca ramane in Adevar acolo este BISERICA

 9. – „aleşii” din parlament = trădători de ţară, ne-au vândut ţara (viaţa de aici de pe pământ) !,
  iar…
  – „nealeşii” din B.O.R. s.r.nl. = trădători de Adevăr, vor să ne vândă credinţa (Viaţă cea veşnică în Împărăţia lui Dumnezeu) !

  Dumnezeu va răsplăti fiecăruia, cu dreptate nemitarnică !
  Amin !

 10. „Salut” cu multa „caldura” aceasta decizie care clarifica lucrurile intr-o mare masura. Propun de asemenea Arhiepiscopiei Romanului organizarea unui simpozion cu participarea, desigur, a PS (PS de la post-scriptum) Corneliu Onila, care poate reprezenta persoana de legatura intre noua orientare sata…, pardon, ecumenista si comunitatea gay.

 11. Sa ne „bucuram”!…. Corneliu Onila a fost „pedepsit” exemplar: are statutul de episcop retras, nu este slugarit de maicile de la Varatec si are salariu de doar 5000 de lei (nu 20.000 cum au zis tot felul de „ticalosi”)

  (http://m.adevarul.ro/locale/vaslui/episcopul-retras-urma-scandalului-sexgate-sutana-platit-continuare-bor-salariu-incaseaza-ierarhul-1_5a58b6ebdf52022f7570284b/index.html)

  HOMOSEXUALII SI MASONII – AFARA DIN BOR si din conducerea STATULUI ROMAN! De ce va trebuie ranguri bisericesti si demnitati ale statului si nu vad duceti voi ca mari maestri la templul vostru? De ce va trebuie banii si cinstirea „fraierilor”? Traiti de pe urma „poporului” vostru sodomit si masonic, si lasati-ne pe noi cu ale noastre! NU VREM STAPANIREA VOASTRA DIABOLICA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!