X

[VIDEO] Netanyahu dă prima declarație după convorbirea telefonică cu Iohannis cu privire la mutarea ambasadei României la Ierusalim

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul statului Israel, a acordat un interviu pentru STIRIPESURSE.RO, în care a vorbit și despre relația Israelului cu România și posibilitatea ca președintele Iohannis să decidă mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Este prima declarație a premierului israelian după discuția telefonică purtată cu președintele Iohannis pe 5 ianuarie.

Reporter: – Ați discutat recent cu președintele României. Domnul președinte a făcut o declarație, dar nu este clar ce s-a decis.

Benjamin Netanyahu: – În mod normal, nu dezvălui lucrurile care le discut cu șefi de state, dar apreciez prietenia președintelui Iohannis și a poporului român. Apropo, de-a lungul administrațiilor care s-au succedat, trebuie să spun, am avut un parteneriat foarte bun și o prietenie foarte puternică. Însă unele discuții se bazează pe discreție, așa că sunt și eu discret.

Reporter: – Credeți că România își va muta ambasada (la Ierusalim – n.r.)?

Benjamin Netanyahu: – Va trebuie să-l întrebați pe președintele Iohannis. Eu sper că da, în curând. Dar trebuie să spun că este o speranță, nimic mai mult.

Reporter: – România are un parteneriat strategic cu SUA, dar și o relație apropiată cu Israelul. În România, mulți politicieni vorbesc despre nevoia unui avocat la nivel internațional. Poate să fie Israelul avocatul României în relația cu SUA?

Benjamin Netanyahu: – Nu cred că România are nevoie de avocați. Nimeni are nevoie de avocați. Cred că trebuie să faceți poporul american conștient de prietenia cu SUA și de faptul că împărtășiți aceleași valori democratice. Israelul a făcut acest lucru în mod sistematic de-a lungul anilor și susținerea americană față de Israel nu a fost niciodată mai puternică. O susținere foarte puternică în rândul oamenilor. Americanii apreciază democrația, iar România este o democrație și are foarte multe valori comune cu SUA. Faceți cunoscute aceste lucruri! Noi spunem și în SUA aceste lucruri, îi vorbim de bine pe prietenii noștri din toată lumea.

Reporter: – Aveți aici în Israel o comunicate puternică de români. Până și doctorul dumneavostră este din România.

Benjamin Netanyahu: – Da, deci trebuie să înțelegeți că am mare încredere în români, altfel nu l-aș lăsa pe doctorul meu personal să mă trateze. O spun sub formă de glumă, dar nu este o glumă. Este o prietenie adevărată între toți israelienii și acei israelieni care au venit din România. Este o comunitate foarte apreciată și iubită în Israel.

Reporter: Nivelul schimburile economice dintre cele două țări este încă unul prea scăzut?

Benjamin Netanyahu: – Sunt de acord. Ar trebui să fie mai mare. Au fost multe investiții israeliene în România de-a lungul anilor, dar sunt de acord că ar trebuie să ne sporim relațiile comerciale. Mi-ar plăcea să văd mai mulți turiști români venind aici. Ar trebui să vină să viziteze Israelul atât ca stat modern, cât și ca „ținutul sfânt”, locul unde se află originile creștinismului. Cred că este ceva ce le va stârni imaginația: viitorul și trecutul în același loc.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.