X

Sub egida TOLERANȚEI etnice și COEXISTENȚEI religioase, Biserica ortodoxă Sfântul Ștefan din Istanbul s-a REDESCHIS după șapte ani. Lucrările de restaurare au fost finanțate de GUVERNELE Turciei și Bulgariei

Biserica ortodoxa Sfantul Stefan din Istanbul

Presedintele Recep Tayyip Erdogan si premierul bulgar, Boiko Borisov, au fost invitati de onoare la redeschiderea bisericii ortodoxe Sfantul Stefan din Istanbul.

Un moment important care vine sa demonstreze ca seful statului turc tratateaza cu deosebit respect toate religiile.

”Sunteti liberi sa va practicati religia si sunteti sub protectia noastra”, a declarat presedintele Erdogan, pentru Agerpres.

Biserica, situata in cartierul Balat, pe malurile Bosforului, unde traiesc comunitati crestine si evreiesti, a fost construita din fier in 1898, de unde si denumirea de „Biserica de fier”.

Presedintele Erdogan a dorit sa sublinieze in prezenta premierului bulgar, Boiko Borisov, ca Turcia sprijina si asigura libertatea diferitelor culturi si religii.

„Istanbulul a aratat înca o data lumii ca este un oras în care diferite religii si culturi coexista în pace”, a concluzionat Recep Tayyip Erdogan.

In Turcia traiesc peste 200.000 de turci care detin pasapoarte bulgare, asta dupa ce si-au parasit tara natala in timpul regimului comunist.

„Sunt convins ca întreaga Europa si Balcanii vor vedea astazi cum toleranta etnica este un exemplu de urmat într-o tara crestina si într-o tara musulmana”, a spus Boiko Borisov.

Restaurarea bisericii Sf. Stefan a costat 3,3 milioane de euro iar cheltuielile au fost acoperite de ambele tari.

Totul a fost gandit pana la cel mai mic detaliu. Pana si data evenimentului de redeschidere a bisericii are o insemnatate aparte. 7 ianuarie este data la care ortodocsii de rit vechi sarbatoresc Craciunul.

Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!