X

Iohannis către Netanyahu: statutul Ierusalimului „trebuie să fie stabilit“ printr-un „acord direct“ între israelieni și palestinieni

de null

România a clarificat vineri zvonurile cu privire la un posibil transfer al ambasadei sale la Ierusalim, subliniind că statutul acestui oraș „trebuie să fie stabilit“ printr-un „acord direct“ între israelieni și palestinieni. 
Conform unui comunicat al președinției române, această poziție a fost detaliată de către președintele român Klaus Iohannis (foto) în timpul unei conversații telefonice cu premierul israelian Beniamin Netanyahu.
Liderul israelian, care a avut inițiativa apelului, a mulțumit cu această ocazie României pentru votul său de „abținere“, la sfârșitul lunii decembrie, când Adunarea Generală a ONU a condamnat recunoașterea Ierusalimului, de către SUA, drept capitala Israelului.
Conform comunicatului român, Iohannis a precizat că „momentul adoptării“ acestei rezoluții „a fost privit cu reticență“ de București, „ceea ce a motivat decizia de a se abține de la vot“.
Cu toate acestea, „statutul Ierusalimului este o temă centrală a negocierilor de pace și trebuie stabilit în urma unui acord direct între părți“, a amintit Iohannis, reluând opiniile oficiale ale Organizației Națiunilor Unite și ale UE.
La sfârșitul lunii decembrie, ministrul adjunct israelian de Externe, Tzipi Hotovely, a declarat că Israelul este în contact cu „cel puțin zece țări“, pentru transferul ambasadelor lor la Ierusalim, în urma anunţului făcut de SUA.
Ea nu a dat nume, dar radioul public israelian, citând surse diplomatice locale, a evocat România printre țările care ar putea lua o astfel de inițiativă.
Președintele Partidului Social Democrat, la putere în România, Liviu Dragnea, a acreditat această ipoteză spunând că ”România ar trebui să ia în considerare în mod serios transferul“ ambasadei sale la Ierusalim, în special din motive de „logistică“.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button