X

Iohannis către Netanyahu: statutul Ierusalimului „trebuie să fie stabilit“ printr-un „acord direct“ între israelieni și palestinieni

România a clarificat vineri zvonurile cu privire la un posibil transfer al ambasadei sale la Ierusalim, subliniind că statutul acestui oraș „trebuie să fie stabilit“ printr-un „acord direct“ între israelieni și palestinieni.
Conform unui comunicat al președinției române, această poziție a fost detaliată de către președintele român Klaus Iohannis (foto) în timpul unei conversații telefonice cu premierul israelian Beniamin Netanyahu.
Liderul israelian, care a avut inițiativa apelului, a mulțumit cu această ocazie României pentru votul său de „abținere“, la sfârșitul lunii decembrie, când Adunarea Generală a ONU a condamnat recunoașterea Ierusalimului, de către SUA, drept capitala Israelului.
Conform comunicatului român, Iohannis a precizat că „momentul adoptării“ acestei rezoluții „a fost privit cu reticență“ de București, „ceea ce a motivat decizia de a se abține de la vot“.
Cu toate acestea, „statutul Ierusalimului este o temă centrală a negocierilor de pace și trebuie stabilit în urma unui acord direct între părți“, a amintit Iohannis, reluând opiniile oficiale ale Organizației Națiunilor Unite și ale UE.
La sfârșitul lunii decembrie, ministrul adjunct israelian de Externe, Tzipi Hotovely, a declarat că Israelul este în contact cu „cel puțin zece țări“, pentru transferul ambasadelor lor la Ierusalim, în urma anunţului făcut de SUA.
Ea nu a dat nume, dar radioul public israelian, citând surse diplomatice locale, a evocat România printre țările care ar putea lua o astfel de inițiativă.
Președintele Partidului Social Democrat, la putere în România, Liviu Dragnea, a acreditat această ipoteză spunând că ”România ar trebui să ia în considerare în mod serios transferul“ ambasadei sale la Ierusalim, în special din motive de „logistică“.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!