X

CĂLUGĂRII de la LAVRA POCEAEV cer IEȘIREA Bisericii Ortodoxe Ruse din Consiliul Mondial al ”bisericilor”

de null

Călugării de la Lavra Poceaev, din Ucraina, au făcut publică adresarea către Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Chiril. Ei îl roagă cu insistență pe Patriarh, dar și Soborul Arhieresc, să satisfacă rugămintea lor privind ieșirea Bisericii Ortodoxe Ruse din cadrul Consiliul Mondial al ”bisericilor” și să părăsească mișcarea ecumenistă.

Călugării de la Lavra ”Adormirea Maicii Domnului” din Poceaev îl roagă insistent pe Întâistătătorul, dar și Soborul Arhieresc să satisfacă rugămintea noastră și a nenumăratelor adresări ale bine-credincioșilor fii ai Bisericii noastre, privind ieșirea Ei din Coniliului Mondial al ”bisericilor” și încetarea oricărei activități a Bisericii noastre în cadrul mișcării ecumeniste, este scris în adresarea călugărilor de la Lavra Poceaev.

Potrivit lor, odată cu aderarea la Consiliului Mondial al ”bisericilor”, toți membrii trebuie să adopte statutul CMB în care scrie că nici una dintre confesiuni nu deține Adevărul în ultimă instanță. Conform statutului CMB, Adevărul Absolut va veni doar după unirea tuturor confesiunilor într-un tot întreg.

Preotul Vsevolod Chaplin, parohul bisericii ”Sfântul Teodor Studitul” din orașul Moscova, a declarat că BORu ar trebui să adopte cât mai curând o decizia privind părăsirea CMB.

Reprezentanții Bisericilor Ortodoxe au încercat să-i lumineze pe ereticii din Consiliul Mondial al ”bisericilor” nu o singură dată, ci pe parcursul a zeci de ani. Oare mulți s-au convertit? […] Iată de ce o astfel de ”misiune” este inutilă. […] Iar cel mai regretabil este ispita și atunci când fii credincioși se îndepărtează de  Biserica Ortodoxă din cauza participării Ei în această mișcare, este o mare crimă înaintea lui Dumnezeu. Iată aceasta este vocea adevărată a poporului ortodox din Ucraina. Și pentru a nu înmulți numărul celor mai buni oameni care părăsesc Patriarhia Moscovei, trebuie să ieșim într-un final din organizația aceasta ”ecumenistă”, din care fac parte și batjocoritorii care ”binecuvântează” ”căsătoriile homosexuale”, precum și cei care pur  și simplu L-au trădat pe Hristos de dragul lumii acesteia. Trebuie de ieșit chiar la următorul Sobor Arhieresc, a scris protoiereul Vsevolod Cheaplin pe pagina sa de Facebook.

Lavra Adormirii Maicii Domnului de la Poceaev este, de secole, unul dintre principalele centre spirituale ale Ortodoxiei ucrainene, alături de Lavra Pecerska. Mănăstirea, aflată în ascultarea canonică a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (Patriarhia Moscovei) este cea mai mare mănăstire ortodoxă din Ucraina Occidentală.

Prima atestare documentară a mănăstirii Poceaev din Volînia datează din anul 1527. Potrivit tradiției locale însă, viața monahală a început la Poceaev cu trei secole mai devreme, când, în perioada invaziilor tătare au întemeiat aici o mănăstire.

Totodată, precizăm că, la început, mișcarea ecumenică viza aspecte sociale, ”bisericile” erau chemate să se implice ca urmare a dezastrelor Primului Război Mondial. Treptat însă, s-au ivit și elementele religioase ale dialogului dintre acestea. Dintre motivațiile apariției mișcării ecumenice, amintim orientările spre unitate și cooperare promovate de Liga Națiunilor.

Din inițiative anglicane și protestante, s-au înfiinţat trei grupări ecumenice la începutul secolului 20, care fuzionează, la Londra, în anul 1937, formând Consiliul Ecumenic al Bisericilor. Prima Adunare Generală a acestui organism a avut loc la Amsterdam, în Olanda, în 1948, aici au participat 146 de biserici.

Decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse privind aderarea la CMB a fost adoptată la 30 martie 1961, confirmată ulterior pe 18 iulie 1961 de către Soborul Arhieresc, iar pe 20 noiembrie, la New Delhi a avut loc ceremonia oficială de aderare a BORu la CMB la care a participat o delegație alcătuită din 17 persoane, în frunte cu Arhiepiscopul Nicodim (Rotov). Tot în acest an au aderat și Biserica Ortodoxă din România, Bulgaria și Polonia.

Anterior, Biserica Ortodoxă din Georgia a părăsit CMB. Pe 22 mai 1997, Sfântul Sinod georgian a transmis oficial către conducerea CMB decizia privind părăsirea organizației, conform ziarului Zavtra.

 

NOTĂ OrtodoxINFO

 

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

5 comentarii

  1. Să ia aminte și conducerea BOR pentru ca și românii ortodocși să iasă din CMB. Poate că n-au îndrăznit până acum, dar acum BOR are un Înaintemergător, pe călugării de la Lavra Poceaev. Măcar așa să poată demonstra înalții BOR că încă mai sunt pe drumul cel bun, altfel totul în zadar. Doamne ajută ca multor ortodocși să le vină mintea călugărilor de la Lavra Poceaev !

    1. Bor este pe drumul gresit demult, de foarte mult timp. In pravila crestinului ortodox din 1920, detinuta de bunica mea, sunt prezente rugaciuni papistase si poze din catedrale papistase. Iar cartea este aprobata de Bor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.