X

Cel mai mare cutremur din istoria României: „Pământul s-a despicat în câteva locuri şi a ţâşnit apă verzuie“

Turnul Colţea înainte şi după cutremurul din 1802

La data de 26 octombrie 1802, în România s-a înregistrat un cutremur estimat în jurul magnitudiii 8 pe scara Richter.

La data de 26 octombrie 1802, în zona Vrancei, a avut loc cel mai puternic cutremur din istoria României. Un seism, despre care istoricii au stabilit că s-ar fi situat în jurul valorii de 8,2 pe scara Richter, a lovit ţara noastră, unda de şoc fiind simţită până în Rusia şi Grecia. Cutremurul a durat două minute şi 30 de secunde, producând pagube importante, mai ales în capitala Bucureşti.

Mai multe clădiri au fost distruse, patru persoane au murit, iar alte câteva sute au fost rănite. Seismul a fost urmat de mai multe replici, cea mai puternică având magnitudinea de 5,5 pe scara Richter.

„Un cutremur a lovit oraşul ieri între orele 12 şi 1. Cutremurul s-a simţit aproape 10 minute şi jumătate a fost atât de violent încât toate hornurile din oraş s-au prăbuşit. Câteva case şi alte câteva biserici s-au sfărmat. Biserica Sfântul Nicolai şi renumitul turn Colţea sunt acum un morman de ruine. Pământul s-a despicat în câteva locuri de unde a ţâşnit o apă verzuie, care a emanat un miros ca de sulf în tot oraşul.

La ora 5 fix a urmat o replică, dar şocul a fost mai mic şi nu a pricinuit nici o stricăciune. În ciuda numărului mare de clădiri prăbuşite în timpul primului cutremur nu s-au înregistrat alţi morţi în afară de o evreică, copilul ei şi alte două persoane. Prinţul Ipsilanti, noul conducător al Valahiei, tocmai ajunsese; s-a dus la biserică să se roage, iar cel mai violent moment al cutremurului a fost în clipa în care era pe punctul de a săruta Sfânta Evanghelie”, au scris jurnaliştii de la revista The European Magazine.

În Bucureşti, capitala Ţării Româneşti, din cauza cutremurului s-au dărâmat mai multe clădiri, printre acestea numărându-se Biserica Sfântul Nicolae, Mănăstirea Cotroceni şi Turnul Colţei. Bucăţi din acest turn au omorât un negustor aflat în apropiere.

„S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din Bucureşti şi clopotniţa cea vestită, care era podoaba oraşului, cu ceasornic au căzut şi s-au sfărâmat, şi era atunci mare frică”, a arătat şi cronicarul Dionisie Eclesiarhul.

Domnitorul Constantin Ipsilanti a dat ordin ca Bucureştiul să fie reconstruit, în ţară fiind aduşi zidari din toate colţurile Europei. Oraşul a fost refăcut în câţiva ani, arătând chiar mai bine decât înainte de cutremur.

Categorii
CutremureInterne
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!