X

„Biserica” unde slujesc ortodocșii și catolicii în același timp

“Pe canalul tv belorus, STV, a fost difuzat un reportaj despre o biserică unică, în care se roagă atît catolicii, cît şi ortodocşii, relatează site-ul catolic sib-catholic.ru

Biserica din satul Berezovka, districtul Dokahitat, este unica biserică din Belarus cu o cruce dublă, a Bisericii ortodoxe şi a catolicilor. Ideea de a realiza un astfel de “semn de unitate” a fost implementată de parohul bisericii, călugarul de ordin capucin, Marek Pasyut şi artistul Valerii Schastnyi. Biserica poartă hramul în cinstea icoanei Maicii Domnului de Ostrobamsk – icoană venerată atît de catolici cît şi de ortodocşi.

În Berezovka trăiesc aproximativ 200 de persoane. Înainte de al doilea război mondial, atunci cînd acest sat a aparţinut Poloniei, aici erau mai mulţi catolici, însă după aderarea la URSS, aceştia au devenit mai puţini la număr. Astfel că în anul 2010, cînd a fost deschisă biserica de aici, parohul a decis să accentueze unitatea creştinismului şi că această “biserică” aparţine tuturor.

Credincioşii ortodocşi, împreună cu catolicii, vin aici nu numai la slujbă dar şi la orele de cateheză, deoarece în sat nu există o biserică ortodoxă. Reprezentanţii locali ai Bisericii Ortodoxe sunt recunoscători parohului acestei “biserici”, afirmînd că numai datorită acestuia, mulţi copii ortodocşi învaţă rugăciunea “Tatăl Nostru” cît şi a citi”. Iar icoanele în “biserică” sunt şi catolice şi ortodoxe.”

Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!