X

Cutremur de 7.1 grade în Mexic, cu epicentrul la Puebla

ACTUALIZARE: Bilanțul persoanelor care și-au pierdut viața a ajuns la 273. La şcoala din Ciudad de Mexico, unde salvatorii lucrează fără oprire de marţi seară, nu mai este nici un copil dispărut. 19 micuţi au fost scoşi fără viaţă dintre dărâmături, iar 11 au fost salvaţi la timp. În jur de 500 de români, care trăiesc în Mexic, împart cu localnicii durerea acestei tragedii.

La orele 18:14 UTC în orașul Puebla din Mexic s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7.1 grade, la o adâncime de 50 km, conform site-ului emsc-csem.org. Din relatările martorilor acesta s-a simțit foarte puternic, deși a fost scurt. Din primele estimări sunt peste 200 de morți și câteva mii de răniți, iar mai multe clădiri au fost complet distruse. Cutremurul vine la mai puțin de două săptămâni de la cel de 8.1 grade pe scara Richter care a zguduit capitala Mexico City, aflată la aprox. 123 km depărtare de actualul epicentru. Chiar astăzi se comemora cel mai grav cutremur din Mexic, care a avut loc în 1985, soldat cu 9000 de morți.

https://www.youtube.com/watch?v=CUeuPw63CME

Sunt centre medicale disponibile şi spitalele publice îşi pun la dispoziţie serviciile pentru toată lumea”, indiferent dacă pacienţii au asigurare medicală sau nu, a adăugat președintele Mexicului.

De asemenea, preşedintele Mexicului a îndemnat oameni ale căror proprietăţi sunt rezistente din punct de vedere structural să rămână în case, dacă este posibil.

Astfel, serviciile de urgenţă vor avea acces mai uşor pe străzi.

Între timp, zeci sau chiar sute de voluntari ajută la eforturile de salvare.

Cutremurul a avut loc când mulţi oameni luau parte la o simulare de seism, organizată la exact 32 de ani după ce un seism a ucis mii de oameni în Ciudad de Mexico.

Sirenele de avertizare au sunat, dar unii locuitori au crezut că este vorba numai de o simulare şi nu le-au luat în seamă.

Epicentrul celui mai recent seism a fost în apropiere la Atencigo, în statul Puebla, la aproximativ 120 de kilometri de Ciudad de Mexico şi la o adâncime de 51 de kilometri, potrivit Institutului american de Geofizică USGS.

Mexicul este o ţară cu risc seismic mare, iar un cutremur cu magnitudinea 8,1, produs luna aceasta în sudul ţări, s-a soldat cu cel puţin 90 de morţi.

Ciudad de Mexico este unul dintre cele mai dens populate oraşe din lume, cu peste 20 de milioane de oameni în zona metropolitană.

Categorii
Cutremure
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!