X

Alertă de cutremur direct pe telefon: Iată cum poți primi gratuit o notificare cu 25-30 de secunde înainte

http://www.infp.ro/wp-content/uploads/2014/08/img_dc_10.jpg

Ti-ar placea sa poti primi o notificare pe telefonul mobil inainte de producerea unui cutremur puternic, ca sa te poti pune la adapost? Exista o cale foarte simpla si de incredere prin care poti fi anuntat, de care probabil nu stiai.

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului a pus la dispozitia publicului mai multe canale in aplicatia de mesagerie Telegram, disponibila gratuit in Google Play si App Store, prin care poti primi alerte pe mobil cand vine cutremurul.

De ce prin Telegram? Pentru ca aplicatia de chat este extrem de simpla si de stabila, iar comunicatiile prin Internet sunt mult mai rapide decat cele prin SMS, astfel ca vei primi alerta de indata ce aparatele de la INCDFP au detectat producerea seismului.

Astfel, daca te afli in Bucuresti, unde se asteapta ca urmatorul cutremur puternic sa faca ravagii, ai la dispozitie 25-30 de secunde pentru a te pune la adapost.

Ai putea astfel sa iesi din casa sau din lift, sa pleci de pe balcon sau de pe scari, ori sa te pui la adapost intr-un loc sigur, eventual sub o grinda.

Trebuie doar sa iti instalezi gratuit aplicatia Telegram (un fel de WhatsApp) si sa cauti robotul INCDFP care iti va transmite alertele: @alertacutremur_bot.

http://s2.ziareromania.ro/?mmid=a28494de6152820ecb

Apoi apasa START pentru a interactiona cu robotul:

http://s1.ziareromania.ro/?mmid=1fa9e4de61ff0315c2

Va aparea o lista de comenzi si trebuie sa alegi optiunea /alerta dand click pe ea sau scriind-o efectiv in campul de mesaj:

http://s1.ziareromania.ro/?mmid=04db34de626b02557a

Apoi trebuie sa dai click pe butonul Citeste Termenii si Conditiile. Si apasa butonul Accept.

http://s1.ziareromania.ro/?mmid=f105a4de630c8bbc1f

Urmatorul pas este introducerea numarului de telefon si adresei de email. Aceste date sunt stocate de catre INCDFP.

In continuare vei primi acces la patru canale de alerta si unul pentru educatie seismica. Pot fi utilizate mai multe canale in acelasi timp:

  • M < 5 – alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mica de 5;
  • M 5-6 – alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 5 (inclusiv) si 6;
  • M 6-7 – alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 6 (inclusiv) si 7;
  • M 7+ – alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mare sau egala cu 7;
  • Educatie Seismica – masuri de preventie a riscului seismic si comportamentul din timpul acestuia.

Pentru a utiliza aceste canale, da click pe butoanele aferente.

http://s2.ziareromania.ro/?mmid=4f10d4de66ea83f96e

Foarte interesant este faptul ca poti personaliza notificarile modificand frecventa de primire, sunetul de alerta si prioritatea acestora, astfel incat sa primesti alerta sonora chiar daca telefonul tau este pe modul silentios.

Pentru a personaliza notificarile primite pentru un canal da click pe numele canalului atunci cand te afli in el. Apoi click pe Notifications. Alege optiunea Customize si bifeaza casuta Enable Custom Notifications.

Poti incerca, de exemplu, sa folosesti sunetul standard de alerta seismica folosit in Japonia, pe care il poti descarca de AICI si pe care sa speram ca nu-l vei mai auzi apoi prea curand.

Desi nu este prima data cand se scrie despre acest sistem de avertizare timpurie, pana acum canalul prin care se primesc alertele de cutremur de peste 7 grade, care poate face zeci de mii de victime doar in Bucuresti, este urmarit de numai 2.000 de prevazatori. Te numeri si tu printre ei?

Categorii
CutremureInterne
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

  1. V-ati schimbat oare abordarea vizavi de smartphone-uri? Cel putin era evident ca telefoanele de genul asta servesc mai mult sistemului decat posesorului, fiind un mini-aparat de spionaj extrem de performant (include si GPS). Atunci, sa ne lasam supravegheati 24 de ore pe zi de teama unui cutremur?

    Personal am ales sa folosesc un telefon standard, non-smart, fara sistem de operare. Stiu ca si genul asta de telefoane sunt ascultate, se poate face triangulatie (cu echipamente profesionale se poate ajunge la o precizie la fel de buna ca si GPS sau chiar si mai buna), dar macar nu permite „scurgerea de date” din cazul telefoanelor „smart”. Mai am si multe alte motive pentru alegerea mea, cum ar fi si dependenta de internet, obisnuinta de a verifica pe telefon tot felul de lucruri in loc de a gandi rational si nu in ultimul rand distorsionarea comunicarii reale (prin inlocuirea ei cu comunicarea virtuala gen chat, gen „prieteni virtuali” pe care de fapt nici nu-i cunosti in viata reala).

    In concluzie se poate si fara telefon „smart”, se poate si fara avertizari de-astea pe telefon. E suficient (dar si necesar!) sa stii ce sa faci in cazul unui cutremur, sa nu te panichezi si sa fii cat mai rational si logic sau cu sange rece.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!