X

IPS IOAN SELEJAN – Rugaciunea TATAL NOSTRU la gramada cu ereticii

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

28. 01.2017, Timișoara (Catholica) – Duminică, 22 ianuarie 2017, la orele 16.00 a început la Timișoara cea de-a XXVII-a întâlnire ecumenică de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Gazda acestui moment de rugăciune a fost biserica parohială evanghelică-luterană din Timișoara, din Piața I.C. Brătianu.

Întâlnirea de rugăciune s-a bucurat de prezența și participarea IPS Ioan Selejan, Mitropolit ortodox al Banatului, a prea onoratului pr. Nicolae Ovidiu Teodorescu, Vicar foraneu român unit, greco-catolic de Timișoara, a rabinului Zvika Kfir și a oficiantului de cult Erwin Weinberger, reprezentanții Comunității Evreiești din Timișoara, a pastorului Kovács Zsombor, paroh evanghelic-luteran – gazda întâlnirii – a onoratului Fazakas Csaba, pastor reformat și a pastorului Constantin Leontiuc, reprezentant al Comunității Penticostale. Din partea Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara a participat prea onoratul pr. canonic Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane, Excelența Sa Martin Roos, Episcopul diecezan, fiind plecat în călătorie. IPS Ioan Selejan a fost însoțit de prea onoratul pr. dr. Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Timișoarei.

După intrarea comună a reprezentanților cultelor participante, pastorul Kovács Zsombor, în calitate de gazdă și de moderator al întâlnirii, a rostit o rugăciune de deschidere, în limba germană, i-a salutat pe cei prezenți, mulțumindu-le pentru reînnoita participare și deschidere pentru dialog, rostind u scurtă alocuțiune. Primul vorbitor a fost IPS Ioan Selejan, care s-a referit la tema de anul acesta, a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor – „Împăcarea- dragostea lui Cristos ne stăpânește” (2 Corinteni 5,14) ca fiind, în fapt, un citat adresat timișorenilor, un citat de o perfectă actualitate, care trebuie să se regăsească mereu în inimile noastre. Din partea Bisericii Ortodoxe Române a participat un grup coral bărbătesc format din studenți de Teologie, care a și secondat cuvântul Mitropolitului Banatului. Următorul vorbitor a fost prea onoratul pr. Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane, care s-a referit la împăcare având la bază iertarea și cererea de iertare a fiecăruia dintre noi și a confesiunilor pentru păcatele săvârșite în decursul vremii împotriva unității Bisericii, împotriva aproapelui și împotriva spiritului creștin. Exemplificările pr. Lauš au constituit un bun punct de pornire pentru meditare la tema unității și a păcatului care își lasă amprenta și asupra unității Bisericii. Corul Exultate”, al Domului (catedrala) Sf. Gheorghe din Timișoara, dirijat de Róbert Bajkai-Fábian, a interpretat două cântece în limba latină.

Din partea Bisericii Greco-Catolice a vorbit pr. Nicolae Teodorescu, care s-a referit în alocuțiunea sa și la cele rostite de antecesorii săi, dar a dorit să evidențieze și motivul pentru care gazda din acest an a întâlnirii este biserica evanghelică, și anume, cei 500 de ani de la declanșarea Reformei protestante de către Martin Luther. Din partea Bisericii Greco-Catolice a participat corul Vicariatului, condus de prof. Doina Boșca. În continuarea întâlnirii de rugăciune fiecare reprezentant a transmis un mesaj, o scurtă meditație, chiar un text biblic și o rugăciune. Ordinea vorbitorilor, din acest punct, mai departe, a fost: rabinul Zvika Kfir, care a vorbit despre fraternitate și pace între oameni, ca forme ale unității, fiind urmat de Erwin Weinberger, reprezentantul Comunității Evreiești, care a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru poporul evreu. Au urmat două cântece ale corului Comunității Evreiești. Pastorul Constantin Leontiuc, din partea cultului penticostal, s-a adresat la rândul său celor prezenți, sosiți în număr mare, fiind urmat de un cântec al comunității domniei sale. Pr. Fazakas Csaba, pastor al Bisericii Reformate, s-a referit în alocuțiunea sa de încheiere a întâlnirii, la jubileul aniversat de protestanții din lumea întreagă: Reforma lui Luther și principiile ei de bază, ca fundamente ale comunităților protestante, elemente urmate și în zilele noastre. A urmat de un cântec al Corului Bisericii Reformate, dirijat, în mod excepțional tot de pastorul Fazakas. Aproape fiecare reprezentant al confesiunilor prezente a rostit în încheierea alocuțiunii sale și o rugăciune pentru Unitate.

La final, rugăciunea fundamentală a tuturor creștinilor „Tatăl nostru”, a fost rostită în trei limbi, fiind începută în română de IPS Selejan, în germană de pr. Lauš și în limba maghiară de pastorul Fazakas. La invitația pastorului Zsombor, binecuvântarea a fost acordată celor prezenți, pe rând, de către preoții și oficianții confesiunilor prezente, în ordinea în care s-a luat cuvântul, după specificul fiecăruia. Credincioșii evanghelici i-au salutat la ieșire pe toți oaspeții prezenți cu un ceai cald și cu cozonac. (text&foto: Claudiu Călin)

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Cateva detalii despre Mitropolitul Ioan Selejan:

24-27 ianuarie 2002 – a participat la „Ziua de rugăciune pentru pacea în lume”, eveniment organizat la Assisi (Italia) de către Oficiul de Celebrări Liturgice al Vaticanului.

30 august – 4 septembrie 2002 – face parte din delegaţia BOR aflată la conferința ecumenică de la Palermo (Italia).

3-5 octombrie 2010 – La invitaţia Comunităţii Sant Egidio din Italia, ÎPS Ioan a participat la Barcelona, Spania, la întâlnirea cu tema „Locuiesc împreună într-o perioadă de criză: Familia de popoare, Familia lui Dumnezeu” a reprezentanţilor Marilor Religii ale lumii.

11- 13 septembrie 2011 – ÎPS Ioan a participat la Cea de-a 25-a Întâlnire Internaţională pentru Pacea reprezentanţilor Marilor Religii ale lumii organizată de Comunitatea Sant`Egidio la München, cu tema „Destinaţi la convieţuire”. Între participanţii la acest eveniment s-au numărat şi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Dl. Christian Wulf, Preşedintele Germaniei şi D-na Angela Merkel, Cancelarul Germaniei.

În perioada 8-12 septembrie 2012 a participat la Cea de-a 26-a Întâlnire Internaţională pentru Pacea reprezentanţilor Marilor Religii ale lumii organizată de Comunitatea Sant` Egidio la Sarajevo.

29 septembrie-1 octombrie 2013 – ÎPS Ioan a participat la Roma, Italia, la Întâlnirea internaţională pentru pace „Curajul speranţei – religii şi culturi în dialog” organizată de Comunitatea Sant’Egidio.

20-22 martie 2014- ÎPS Ioan a participat la Roma, Italia, la Întâlnirea internaţională „Le periferie umane ed esistentiali nei Padri della Chiesa”, organizată de Comunitatea Sant’Egidio. La acest eveniment au participat numeroase alte personalităţi ale lumii religioase, politice şi culturale din întreaga lume.

17-26 iunie 2016 – Î.P.S. Ioan a participat în Creta – Grecia, la Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe.

18-20 septembrie 2016 – Î.P.S. Ioan a participat la Assisi-Italia la întrunirea internațională cu tema: “Sete pentru pace. Religii și culturi în dialog”.

Posibil relatii cu masoneria.

Cititi va rog mai multe la:

„Masonii din Biserica” – un articolul de studiat despre ierahi masoni

Iata si cum e la Assisi:

Cititi va rog si:

LISTA MEMBRII SFANTUL SINOD (BOR) scoliti in occident, cu functii in organismele ecumeniste din occident sau participanti la intrunirile ecumeniste

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button