X

Rubrica incepatorului: MATANIILE, cum le facem?

   Am auzit de ele, dar cei mai multi dintre noi nu le facem corect.  Unii le fac repede, gresit, foarte multe si cu gandul aiurea. Asta deja e exercitiu fizic.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

   Iata cum se face o mătanie:

   Se porneste din stand in picioare, cu spatele drept. Se face corect semnul crucii, precum gasiti explicat la:

Rubrica incepatorului: CUM FACEM CORECT SEMNUL CRUCII?

   Evident, spunand „In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin”, precum gasiti scris acolo. Apoi ingenunchem, punem palmele si fruntea pe podea. Nu stam in pozitia asta, ci ne ridicam imediat in pozitia de drepti si iar facem corect semnul crucii.

   In timpul in care incepem sa ingenunchem si pana ne ridicam in pozitia de drepti spunem RUGACIUNEA LUI IISUS: „Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!”. O data la fiecare matanie.

   Apoi repetam miscarea cu a doua matanie, a treia si tot asa. Deci fiecare matanie incepe si se termina cu semnul crucii.

   Facem cate ne pune duhovicul sa facem. Unii dau un numar fix. Altii, precum parintele Arsenie Papacioc, te pun sa faci un numar minim, lasand la ravna fiecaruia sa faca in plus cat mai multe.

   Din pacate sunt si duhovnici care daca te vad mai corpolent, considera ca daca te pun sa faci cat mai multe, iti fac un bine, ca slabesti. Trebuie insa inteles ca mataniile NU SUNT EXERCITIU FIZIC. Iar daca sunt prea multe, mai ales in cazul incepatorilor, atunci ori nu le faci corect, ori te lasi de ele.      

   E foarte posibil insa ca la inceput sa para multe oricat de putine ar fi. In acest caz, e bine sa le grupam in cateva serii, cu pauze intre ele.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button