X

Mărturii cutremurătoare ale unor medici palestinieni

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Medicii palestinieni de la spitalul Nasser, cel mai mare din Gaza, au fost legați la ochi, reținuți, forțați să se dezbrace și bătuți în mod repetat de trupele israeliene după un raid care a avut loc luna trecută, potrivit unei investigații realizate de BBC. 

BBC a realizat investigația timp de câteva săptămâni, vorbind cu medici, asistente, farmaciști și persoane strămutate care se adăpostesc în curtea spitalului.

Ahmed Abu Sabha a povestit pentru BBC că a fost ținut timp de o săptămână în detenție, unde, a spus el, a fost păzit de câini, iar mâna i-a fost ruptă de un soldat israelian.

Alți doi medici, care au dorit ca numele lor să nu fie făcute publice, au declarat că au fost umiliți, bătuți, stropiți cu apă rece și forțați să îngenuncheze în poziții incomode ore întregi.

Potrivit mărturiilor, 49 de persoane din spitalul Nasser au fost reținute. În plus, Comitetul Internațional al Crucii Roșii a confirmat pentru BBC că a primit zeci de apeluri telefonice de la persoane care spun că membrii familiei, inclusiv medicii, care se aflau la Nasser, sunt acum dispăruți.

Abu Sabha a descris unele tratamente din timpul detenției drept tortură, cum ar fi punerea deținuților să stea în picioare ore întregi fără pauză. El a mai spus că medicii au fost obligați să se întindă pe burtă pentru perioade lungi de timp și nu li s-a dat mâncare.

Un expert în drept umanitar a spus că filmările și mărturia personalului medical intervievat de BBC sunt „extrem de îngrijorătoare”.

„Este împotriva a ceea ce a fost de multă vreme o idee fundamentală în legea care se aplică în conflictele armate, și anume că spitalele și personalul medical sunt protejate”, a declarat Dr. Lawrence Hill-Cawthorne, director al Centrului pentru Drept Internațional de la Universitatea din Bristol.

BBC a transmis Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) acuzațiile medicilor, care au negat că personalul medical a fost rănit în timpul raidului.

Însă, filmările realizate în secret în spital pe 16 februarie, ziua în care medicii au fost reținuți, au fost transmise BBC. Acestea prezintă mai mulți bărbați dezbrăcați în fața clădirii de urgență a spitalului, îngenunchiați, cu mâinile în spatele capului. În fața unora dintre ei se află halate medicale.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button