X

România, culoar de transport pentru livrările de armament către Ucraina. Iohannis a semnat

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Klaus Iohannis a aprobat tranzitarea țării a unor echipamente şi bunuri materiale donate Ucrainei de către Estonia, dar şi instruirea militarilor ucraineni pentru cunoaşterea, utilizarea şi întreţinerea echipamentelor respective.

„Agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei a condus la deteriorarea semnificativă a mediului de securitate, determinând plasarea statelor din regiunea Mării Negre, inclusiv a României, într-o zonă de insecuritate persistentă, acestea fiind nevoite să opereze modificări în ierarhia priorităţilor strategice, care se concentrează acum pe intensificarea coordonării regionale şi aliate pentru sprijinirea pe multiple planuri a Ucrainei şi a cetăţenilor ucraineni. Astfel, în contextul răspunsului la cererile de asistenţă adresate de Ucraina în vederea creşterii rezilienţei acestui stat, în luna februarie 2024, Ministerul Apărării din Estonia a transmis o solicitare către Ministerul Apărării Naţionale din România în care a precizat că intenţionează să efectueze o donaţie de echipamente şi bunuri materiale către Ucraina”, se arată în scrisoarea preşedintelui.

Şeful statului a precizat că, în acest context, a fost solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului naţional, precum şi organizarea unor activităţi de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire şi să opereze echipamentele donate.

„Implicarea României în activităţile de instruire pentru militarii ucraineni reprezintă un element de sprijin important şi necesar în cadrul acţiunilor colective ale statelor membre NATO şi partenere pentru sprijinirea Ucrainei”, a afirmat Klaus Iohannis.

Şeful statului a precizat că a aprobat, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de Estonia către Ucraina şi instruirea militarilor ucraineni.

„În conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi ale Legii nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, am aprobat tranzitarea teritoriului naţional a echipamentelor şi bunurilor materiale donate de Estonia către Ucraina şi instruirea militarilor ucraineni, vizând pregătirea pentru cunoaşterea, utilizarea şi întreţinerea echipamentelor donate”, se mai arată în scrisoarea preşedintelui Iohannis.

Fondurile financiare necesare activităţii de instruire a detaşamentului ucrainean (cazarea, hrănirea şi transportul militarilor la/de la locul de instruire, asigurarea carburanţilor pentru alimentarea ambarcaţiunilor), precum şi eventualele costuri neprevăzute, necesare pentru finalizarea activităţilor până la predarea bunurilor către partenerul ucrainean sunt asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2024, se precizează în documentul citat.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

  1. Ideea este ca, rusii pot lovi oricand in mod legitim pe teritoriul Romaniei, ca parte cobeligeranta in conflict, orice transport cu arme, bunuri si echipamente care se indreapta spre Ucraina, cu distrugerile si victimele de rigoare! Si sunt convins ca asta se va intampla in scurt timp!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button