X

Urmează al doilea șoc chinezesc

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Economia mondială a experimentat „șocul Chinei” la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000 – un boom în importul de bunuri ieftine fabricate din China.  Economiștii cred că ar trebui să ne așteptăm în curând la o repetare a acestei perioade, scrie  Wall Street Journal.

Beijingul dublează exporturile pentru a relansa creșterea economică slabă, fabricile producând deja mai multe mașini, electrocasnice și electronice de larg consum decât este necesar pentru piața internă. Companiile chineze, bazându-se pe împrumuturile guvernamentale, suprasaturează piețele externe cu produse pe care nu le-ar putea vinde pe plan intern. Deși acest lucru a ajutat China să mențină inflația la un nivel scăzut pentru prima dată, unii economiști se așteaptă ca efectul deflaționist să fie și mai puternic a doua oară.

Primul „șoc al Chinei” a avut loc după o serie de reforme liberale din anii 1990 și după intrarea Chinei în Organizația Mondială a Comerțului (OMC) în 2001. Acest lucru a adus beneficii și pentru Statele Unite: prețurile de consum pe piața americană au scăzut, cele mai mari beneficii fiind resimțite de americanii cu venituri mici și medii.
Totuși, Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia nu vor să se repete situația de la începutul anilor 2000, când boom-ul importurilor din China a ruinat multe industrii locale, scrie publicația. Primul „șoc din China” a făcut ca Statele Unite să piardă peste 2 milioane de locuri de muncă din 1999 până în 2011, deoarece producătorii de mobilă, jucării și îmbrăcăminte nu au reușit să concureze. Țările occidentale au angajat miliarde de dolari pentru a sprijini industriile strategice și au impus sau amenință să impună tarife la importurile din China.

Dacă situația se repetă, noul „șoc din China” va fi diferit, avertizează David Autor, profesor de economie la MIT, care a studiat boom-ul importurilor din China. El a subliniat că preocupările occidentale sunt acum mai fundamentale, deoarece China concurează acum în produse de înaltă tehnologie, cum ar fi mașini, cipuri de computer și inginerie complexă – industrii cu valoare adăugată mai mare considerate importante pentru conducerea tehnologică.

Anul trecut, economia Chinei a crescut cu 5,2%, o cifră scăzută în raport cu standardele sale, subliniază WSJ. Economiștii se așteaptă la o nouă încetinire pe fondul crizei prelungite de pe piața imobiliară, scăderii investițiilor și scăderii cheltuielilor de consum.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Articol scris de un sinofob ignorant care nu are habar de realitatile economic-financiare din lume.
    Da, 5,2% ritm de crestere scazut pentru standardele Chinei din perioada de inflorire, dar de 2-4 ori mai mare decat al economiilor dezvoltata de pe planeta, care se zbat acum sa nu intre in negativ.
    OK, sa presupunem ca China nu-si va dezvolta propria industrie de cipuri avansate si ca acesta vor fi fabricate in SUA, Taiwan, Sud Coreea si Japonia. Dar daca ele fac aceste cipuri cu’i o sa le vanda, caci sanctiunile le opresc pe aceste tari sa vanda Chinei cipuri sau Olanda sa vanda masinile de facut cipuri?
    Pe piata de cipuri China consuma/importa cca. 85% din productia mondiala de cipuri, caci ea produce bunurile de consum si masini ce necesita aceste cipuri. Ce or sa faca aceste tari cu cipurile? Nu’s bune de supozitoare!
    China deja a dezvoltat si aplicat nanocipuri, vezi Huawei si continua cercetarile nu sa ajunga la nivelul occidentului ci sa-l depaseasca. Daca China isi dezvolta propria productie de cipuri si are toate sansele, inseamna ca industria occidentala de cipuri va intra sigur in faliment, din lipsa de piata de desfacere.
    Dar o privire de ansamblu a situatiei nu caracterizeaza ziaricii din presa de doi bani.
    Inca mai speram sa citim si articole inteligente si nu doar copy-paste al propagandei transatlantice de care ni s-a facut deja greata.
    Voua inca nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button