X

Scandalos: ASF bagă, din nou, Euroins pe piața asigurărilor

Pericolul Euroins a apărut din nou. Cadou de la ASF înainte de predarea mandatului

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România atrage atenția că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a introdus, în 13 noiembrie, în Registrul Asigurătorilor, societatea Euroins, care va putea emite asigurări pe piața românească, deocamdată, mai puțin în sectorul RCA.  Măsura este una halucinantă, având în vedere că falimentul previzibil al firmei de asigurări în țara noastră a însemnat o gaură de peste 300 milioane de euro, plătită de cetățeni prin majorarea tarifelor.

Potrivit Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR), în data de 13 noiembrie 2023, ASF a introdus în Registrul Asigurătorilor și Intermediarilor din Spațiul Economic European faptul că societatea Euroins Insurance AD poate vinde în România toate clasele de asigurări, mai puțin RCA. Exceptarea vânzării polițelor RCA este temporară, având în vedere faptul că, pentru acest lucru, Euroins Insurance AD mai are nevoie doar de autorizația din partea BAAR.

”Ce se întâmplă cu instituțiile românești care acceptă la licitații asigurări de bună execuție pentru mari lucrări de infrastructură, în condițiile în care polițele sunt emise de către Euroins Insurance AD din Bulgaria? Societatea Euroins Asigurări din România a dat faliment la jumătatea lunii martie, iar în cazul asigurărilor facultative nu există schema de garantare în Bulgaria. Adică, dacă Euroins Insurance AD intră în faliment, niciun beneficiar nu va primi niciun ban, nici din partea Fondului de Garantare a Asiguraților din România și nici de la cel din Bulgaria. Nu credem că este o simplă coincidență faptul că în data de 13 noiembrie 2023, cu o zi înainte de terminarea mandatului consiliului ASF, Euroins Insurance AD este înscrisă de către ASF în Registrul Asigurătorilor și Intermediarilor din Spațiul Economic European, compania bulgărească putând vinde în România 16 clase de asigurare”, se arată într-un comunicat al COTAR.

Pierderi de peste 300 milioane de euro

Cu doar cu o săptămână înainte de a se constata că Euroins era falimentară, COTAR a solicitat public Autorității de Supraveghere Financiară să prezinte urgent situația financiară reală a companiei de asigurări Euroins, care deținea 41% din piața RCA. Și asta deoarece datele prezentate de ASF pentru Euroins erau, tot timpul, din perioade anterioare.

În momentul falimentului Euroins, 4 din 10 autovehicule care circulă pe drumurile publice din România erau asigurate la această companie, peste 50.000 de dosare de litigiu ale companiei Euroins se aflau pe rolul instanțelor de judecată, dauna medie pentru dosarele aflate în instanță era de aproximativ 3.000 de euro/dosar, iar numărul de dosare de daună avizate și nesoluționate, instrumentate de compania Euroins era de peste 30.000, susține conducerea COTAR. Dauna medie RCA este de aproximativ 2.000 de euro/dosar, iar rezerva de daună minimă pe care compania de asigurări trebuia să o fi constituit era de minimum 310 milioane de euro pentru dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată și pentru cele avizate și neachitate, aflate în etapa de instrumentare, ceea ce Euroins nu făcuse. ”Autoritatea de Supraveghere Financiară s-a transformat într-o instituție opacă, partizană cu firmele de asigurări și susține în mod suspect compania de asigurări Euroins”, a precizat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

Comportamente abuzive

ASF a refuzat, în ultimii 2 ani, să mai publice raportul privind reclamațiile înregistrate la adresa pieței de asigurări, iar ultimul raport publicat de către ASF se referă la reclamațiile înregistrate în primul semestru al anului 2021, când piața de asigurări înregistra un număr de 32.179 petiții, în creștere cu 51% față de semestrul I al anului 2020, semnalează conducerea COTAR.

„Numărul de reclamații transmise de către asigurați la adresa pieței de asigurări reflectă în mod direct nivelul de satisfacție și încredere al acestora în piața de asigurări, iar ASF are obligația de a informa și proteja consumatorii de asigurări, misiune pe care a ratat-o din plin, în permanență. Nu poți asigura o protecție minimă consumatorilor de asigurări neinformându-i, timp de 2 ani, cât de bune sau proaste sunt serviciile oferite de către piața de asigurări pe care se presupune ca o supraveghezi. Este piață cu comportamente abuzive și cu peste 1.000 de încălcări pe zi ale Legii RCA, care nu se disciplinează cu avertismente scrise. ASF s-a transformat în fabrică de avertismente pentru societățile de asigurări din România”, a declarat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button