X

2023 se anunță a fi anul de debut al unei alte crize economice majore

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În primele patru luni ale anului 2023 au falimentat trei bănci în SUA. Într-o societate capitalistă asta n-ar fi chiar o problemă, doar că ce se întâmplă acum e neobișnuit. Cele trei bănci americane care au falimentat până acum intră la categoria băncilor regionale de mărime medie.

La momentul când au falimentat activele acestora erau următoarele:

  • Silicon Valley Bank, care a falimentat în 10 martie 2023, avea active totale în valoare de 209 miliarde de dolari
  • Signature Bank, care a falimentat în 12 martie 2023, avea active totale în valoare de 118 miliarde de dolari
  • First Republic Bank, care a falimentat în 1 mai 2023, avea active totale în valoare de 229 miliarde de dolari

Asta înseamnă că în mai puțin de două luni au dat faliment trei bănci americane cu active totale în valoare de 556 miliarde de dolari.

Ca să ne facem o imagine mai clară a crizei prin care trece sistemul bancar american trebuie să amintim că cele trei falimente bancare amintite mai sus se plasează pe locurile 2, 3 și 4 în clasamentul celor mai mari falimente bancare americane din toate timpurile. Pe primul loc se situează banca Washington Mutual care a falimentat la data de 25 septembrie 2008 și care avea active nominale totale în valoare de 307 miliarde de dolari.

Cu toții cred că ne amintim de criza financiară și recesiunea prin care am trecut în anii 2008-2009. În perioada respectivă au falimentat 35 de bănci americane, totalul activelor acestora având o valoare nominală de 511.5 miliarde de dolari.

Observăm că valoarea nominală a activelor celor trei bănci care au falimentat în ultimele două luni este mai mare decât valoarea nominală a activelor tuturor băncilor care au falimentat pe vremea recesiunii economice din perioada 2008-2009! Consider acest lucru ca fiind extrem de grav, un serios semnal de alarmă pentru ceea ce ne așteaptă, în ciuda declarațiilor liniștitoare ale autorităților de la Washington.

Acestea susțin că totul e în ordine, că sectorul bancar american se află într-o poziție solidă, că economia duduie, iar șomajul e la minime istorice. Nu știu cine-i mai crede, americanul de rând cu siguranță nu. Realitatea e că în SUA inflația a explodat, iar zeci de firme mari anunță disponibilizări masive. De la începutul anului Amazon a anunțat concediera a 27.000 de angajați, Facebook a concediat 11.000 de angajați în noiembrie 2022, iar în martie 2023 a anunțat încă 10.000 de concedieri.

Eu zic că e clar că urmează o nouă criză economică. Iar semnele de până acum ne arată că va fi mult mai gravă decât cea prin care am trecut în 2008-2009. Spun asta pentru că falimentul celor trei bănci americane din ultimele două luni nu a fost cauzat de acțiunile nesăbuite ale acestora, ci de politica financiară a administrației de la Washington. Asta înseamnă că falimentele bancare nu s-au încheiat, ci abia au început. Lucru confirmat de reacția bursei americane de ieri. În cursul zilei de marți, 2 mai 2023, acțiunile băncilor regionale americane au avut mult de suferit. PacWest Bancorp a scăzut cu peste 25%, Western Alliance Bancorporation cu peste 15%, Zions Bancorporation cu peste 10%.

Și la fel ca în 2008, criza economică va cuprinde toată lumea, inclusiv România. Semnele deja se văd.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

2 comentarii

  1. Lunea aceasta, inca 3:
    PacWeat Bancorp – a bank holding company with over $41 billion in assets
    Western Alliance Bank – more than $65 billion in assets, Western Alliance Bancorporation is one of the country’s top-performing banking companies.
    Metropolitan Bank – the subsidiary of MetroCorp Bancshares… la 31 decembrie 2018 = $22,3 miliarde
    –––
    billion (EN) = miliard (RO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button