X

Isărescu contrazice dur promisiunile de lapte și miere lansate de Ciolacu: România, a doua cea mai inflaționistă țară din UE

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an.  De asemenea, in sedinta din 8 noiembrie, s-a decis mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Rata anuala a inflatiei a coborat in septembrie 2023 la 8,83 la suta, in linie cu previziunile, de la 9,43 la suta in luna august, pe fondul decelerarii cresterii preturilor alimentelor procesate si al accentuarii declinului in termeni anuali al preturilor energiei, mentioneaza raportul BNR, transmis in urma hotararii de politica monetara.

Potrivit datelor din raport, „la inflatia IAPC ne mentinem o pozitie relativ buna. Am pierdut din pozitia relativ mai buna din perioada anterioara. Eram pe locul 7-8 in lunile de vara, acum am ajuns pe locul 2, singura tara care are o variatie anuala mai mare decat noi e Ungaria. De ce? Principalul factor e cel caracteristic Romaniei: avem un deficit fiscal mai mare, o pozitie fiscal bugetara mai vulnerabila si inca nu au intrat in efect masurile pentru a reduce acest deficit bugetar”, a precizat Isarescu.

„Evolutia preturilor agro-alimentare in trimestrul 3 a fost forta motrice care a dus inflatia in jos. Motivele: in UE si in Romania au fost recolte relativ bogate la cereale, masura plafonarii adaosului comercial a contribuit. Avem o revizuire usor descendenta a anticipatiilor pe termen mediu si lung. Avem semne timide de relaxare a pietei muncii in trimestrul III, s-a diminuat ritmul angajarilor. Trebuie sa fim foarte atenti la acest tip de inflatie, cu majorarea costurilor salariale.

Avem o tempereare a cresterii economicein trimestrul II, care va continau si in trimestrul III, nu vedem deocamdata semnele unei recesiuni, dar temperarea cresterii e evidenta. Sa dai inflatia in jos fara sa intri in recesiune e o treaba foartea grea. Va trebui sa fim atenti la mixul de politici economice”, a avertizat guvernatorul BNR.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Asta e omul bancherilor Rotchild care conduc finanțele mondiale și a primit misiunea de a distruge leul prin inflație, după ce l-au omorât evreii pe Ceaușescu.
    Au urmat apoi ”împrumuturile ” de la FMI și Banca Mondiala, în schimbul distrugerii economiei prin vânzarea capitalului romanesc și a resurselor. Deci la ce ne putem aștepta de la asasinul economiei și a leului românesc???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button