X

Petrișor Peiu: Nu exclud o rețea de tip mafiot între distribuitori și lanţurile marilor retaileri împotriva fermierilor români!

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

A apărut o relatare de presă despre mafia din agricultura românească, care controlează piața de așa natură încât să importăm masiv produse din afară. Profesorul de economie Petrișor Peiu a comentat acest subiect deosebit de grav pentru parcursul economic și pentru societatea României, în emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM.

Cea mai mare nenorocire care se abate asupra țării și asupra agricultorilor și fermierilor este că marile lanțuri de supermarketuri au o altă politică și nu par să aibă niciun interes să cumpere din piața internă. Cu cât rețeaua de supermarketuri este mai mare și mai puternică, cu atât are și o forță de negociere mai mare și își va permite să ignore producătorii locali. Pe de altă parte, majoritatea agricultorilor și fermierilor din România obțin producții mici și nu vor putea niciodată să livreze cantitățile uriașe de alimente pe care le solicită aceste rețele de supermarketuri. De aceea se caută furnizori care au capacitatea de a livra produse cât mai multe, la un preț cât mai bun și cât mai uniforme, acest ultim criteriu nefiind în totală concordanță cu nivelul calitativ al produselor.

Avantajul producătorilor locali constă tocmai în ideea unui lanț mai scurt de aprovizionare pentru magazine, care asigură prospețimea și calitatea produselor vândute. Din păcate, însă, piața este sufocată de rețelele de mari supermarketuri și de aceea inclusiv magazinele mici, de cartier, care ar opta pentru aprovizionarea pe lanțul scurt, abia reușesc să rămână „în viață”.

Nu exclud, pe de altă parte, să existe și o mafie a rețelelor de distribuție, care își împart țara, care nu sunt foarte multe și care fac aceste manevre care au apărut și în presă. Ei exportă produsele românești la un preț destul de ieftin și importă produse de o calitate mai puțin bună din străinătate. Toți fermierii români sunt dependenți de finanțare, și atunci trebuie să ne gândim că aceia care sunt dispuși să-i finanțeze le și pun diferite condiții. Dacă finanțatorul este o rețea din aceasta de distribuție sau trader, atunci e limpede că acesta poate pune orice condiție, profitând de acest statut și de disperarea producătorilor mici pentru a se îmbogăți de pe urma unor schimburi comerciale nu tocmai avantajoase pentru România”, a punctat Petrișor Peiu.

Mai mult decât, s-a creat un cerc vicios prin faptul că s-au distrus fermele mari, ceea ce a dus la nedezvoltarea industriei alimentare și a declanșat mai departe slaba dezvoltare a agriculturii și a zootehniei, ceea ce a generat imposibilitatea de procesare și distribuție interne.

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre sunt la 10%. Vă mulțumim! DONAȚIE