X

Polonia acuză că racheta care în noiembrie 2022 a omorât doi civili în satul Przewodow era ucraineană şi nu rusă

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Racheta care în noiembrie 2022 a omorât doi civili în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, era ucraineană şi nu rusă, a confirmat joi ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, potrivit Agerpres.

Explozia nefericită de la o instalaţie de uscare a cerealelor, lângă o şcoală, la aproximativ şase kilometri de graniţa cu Ucraina, a avut loc într-un moment în care Rusia efectua lovituri masive asupra infrastructurii civile ucrainene din întreaga ţară.

„Ancheta efectuată de procurorii polonezi a condus la opinia fără echivoc că această rachetă era ucraineană”, a declarat joi Zbigniew Ziobro, care deţine şi funcţia de procuror general al Poloniei.

„Având în vedere de unde a fost trasă şi de către ce unitate militară, a fost o rachetă ucraineană”, a spus el, indicând în acelaşi timp că a fost un proiectil „de fabricaţie sovietică, rusă”.

Ziobro şi-a exprimat regretul, în acelaşi timp, că „de luni de zile nu a avut nicio cooperare în această chestiune” cu Kievul.

Căderea rachetei asupra satului polonez a stârnit temeri pentru un moment că NATO va fi atrasă în conflict şi că va exista o escaladare majoră a războiului din Ucraina, deoarece Polonia este protejată de un angajament de apărare colectivă al Alianţei Nord-Atlantice.

După o perioadă de întrebări privind originea şi riscurile escaladării, Varşovia a considerat în cele din urmă atunci „foarte probabil” că a fost un „accident nefericit” al unui proiectil ucrainean.

Ziobro nu a menţionat niciun vinovat pentru incident.

Pe de altă parte, partidul polonez de extremă dreapta Konfederacja, anti-european şi anti-ucrainean, a cerut plata unor „despăgubiri” de către Kiev, cu două săptămâni înainte de alegerile generale din Polonia, unde această grupare poate conta pe sprijinul a aproximativ 10% din electorat, relatează Agerpres.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button