X

Nu vă alarmați, dar se pare că România se afla în preajma unui cutremur de magnitudine 7, conform cercetătorului olandez care a prezis cutremurul din Turcia

Frank Hoogerbeets, un cercetător olandez care a prezis cutremurul din Turcia cu 3 zile înainte ca acesta să se producă, publică într-o postare pe Twitter de astăzi, 14 februarie, o predicție despre România. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

”Din 1900 până în prezent, în România au avut loc cinci cutremure de magnitudine M6 și patru de magnitudine M7, cele mai multe dintre ele la adâncime (90-150 km). Ultimul M7 a avut loc în 1990 și ne aflăm în fereastra pentru următorul”.

În urma cutremurului din Turcia de luni, 6 februarie, postarea cercetătorului olandez a devenit virală, strângând peste 23 de milioane de vizualizări și 25.000 de distribuiri. Un utilizator a remarcat că Hoogerbeets „a prezis cu exactitate zona exactă și aproape magnitudinea exactă” a cutremurului.

”Mai devreme sau mai târziu va avea loc un cutremur cu magnitudinea 7,5 în această regiune (centru-sud Turcia, Iordania, Siria, Liban)”, a scris Frank Hoogerbeets pe Twitter atunci.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO

Nu vă panicați, ci informați-vă din timp cum trebuie să vă pregătiți pentru un cutremur și ce trebuie făcut atunci când se va întâmpla.

Înainte de evenimentului

  • Execută lucrări de reparaţie şi întreţinere la clădirile / locuințele care necesită acest lucru.
  • Nu face modificări la clădiri – măriri sau micşorări de spaţii, care afectează structura de rezistenţă a acestora;
  • Nu monta obiecte grele (antene, instalaţii de ventilaţie/climatizare, etc.) pe elementele structurale sau nestructurale ale clădirii, dacă acestea afectează structura de rezistenţă;
  • Pregătește-ți rucsacul de urgenţă: rucsacul pentru situaţii de urgenţă conţine lucruri care te ajută să supravieţuiești timp de 3-5 zile;
  • Analizează spațiul unde îți petreci mult timp (locuinţa, locul de muncă, școala etc.) şi imaginează-ți ce ar putea să se întâmple (în fiecare cameră) dacă s-ar produce un cutremur, ce ar putea răni persoanele aflate în acel loc.
    – obiecte (grele) care ar putea cădea / s-ar răsturna;
    – lucruri care s-ar putea sparge (ferestre, geamurile de la ușile interioare, etc.);
    – recipiente cu diverse lichide / substanțe periculoase care s-ar putea vărsa / sparge;
    – obiecte / instalații care pot produce incendii;

În timpul evenimentului

Adăpostește-te imediat într-un loc sigur şi rămâi calm pană la încetarea cutremurului.
ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge.

Dacă ești / te afli:

  • în interiorul unei clădiri
     nu încerca să ieşi afară, nu te duce pe balcon, nu folosi liftul.
     adăpostește-te sub o masă / birou, lângă o piesă solidă de mobilier sau sub tocul unei uși fără geamuri.
     dacă ești pe un hol, aşează-te în poziţie ghemuit lângă un perete interior.
     protejează-ți mai ales capul şi faţa.
     îndepărtează-te de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt, aparate de iluminat.
     dacă ești în scaun cu rotile, blochează rotilele şi protejează-ți capul şi ceafa.
  • în lift
    – apăsă butonul de urgenţă.
     când liftul se opreşte, ieşi cât mai repede (dacă este posibil) şi adăpostește-te într-un loc sigur (atenție la scări!).
  • într-un loc public (un magazin)
     stai cât mai departe de ferestre ori de raioane cu obiecte grele plasate mai sus de 1 metru.
  • în exteriorul unei clădiri
    – stai departe de ferestre, clădiri / balcoane, poduri, cabluri electrice sau stâlpi.
    – stai la cel puţin 10 m de cablurile electrice rupte sau căzute.
  • într-un vehicul
    – rămâi în interior.
     oprește într-un loc sigur, fără a bloca drumul, mai departe de clădiri, poduri, stâlpi.
     după cutremur, nu ieşi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. Aşteaptă forţele de intervenţie.
  • pe munte
    – fii atent în jur şi caută un loc sigur, departe de pantele instabile
    – sunt posibile căderi de pietre, copaci ori alunecări de teren.

După eveniment

  • Încearcă să rămâi calm. Liniştește persoanele speriate şi copiii.
  • Verifică dacă ești rănit, vezi şi persoanele din jur. Dacă există răniţi în jur, acordă primul ajutordoar dacă știi cum.
  • Dacă ești blocat sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, lovește cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care ești blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate şi localizate de aparatura specială de căutare-salvare.
  • Nu vorbi la telefon mult timp – rețelele sunt afectate. Sună doar pt. a semnala o urgenţă sau anunță scurt pe cineva despre tine.
  • Poartă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fii rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă.
  • Verifică starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun. Dacă sunt / simți emisii de gaz, deschide fereastra, apoi închide robinetul de gaz și îndepărtează sursele de foc.
  • Dacă alimentarea cu apă funcționează, umple cada şi alte recipiente, pentru rezervă (s-ar putea opri ulterior).
  • Verifică dacă locuinţa a suferit pagube majore, mai ales pereti, tavan, podea, căi de acces / evacuare.
  • Dacă trebuie să părăsești locuinţa pentru că nu mai este sigură, ai grijă la scări / lift (posibil să fie afectată rezistenţa acestora) și nu uita rucsacul de urgenţă!
  • Dacă nu mai poţi ieşi din locuinţă și ai nevoie de ajutor, semnalizează sau scrie cu litere foarte mari la ferestre: A J U T O R sau S. O. S.
  • Verifică / ascultă instrucţiunile autorităţilor (radio, tv, internet, aplicații mobil).
  • Nu folosi maşina decât în situaţii extreme. Căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie.
  • În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Info ajutător (foto / video)

Ce este cutremurul?
Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului, în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

Suprafața de-a lungul căreia rocile “se rup” și se deplasează se numește plan de falie. Cutremurele din România de origine tectonica se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi de peste 60 de kilometri) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 de kilometri adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub forma de unde seismice. Magnitudinea se determină, în mod uzual, pe scara Richter folosind înregistrările diferitelor stații seismice.

> Vezi proiect „Cutremurele din România și efectele lor” (INFP)

Cum se măsoară un cutremur?
Scara de magnitudine este exponențială: o creștere cu o unitate a magnitudinii corespunde cu o creștere de 30 de ori a energiei eliberate. De exemplu, pentru un cutremur de magnitudine 6.0 energia eliberată este de aproximativ 30 de ori mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0, în timp ce la un cutremur de magnitudine 7.0 energia eliberata este de aproximativ 900 de ori (30 x 30) mai mare decât la un cutremur de magnitudine 5.0.

Seismicitatea României
Zonele seismogene se definesc ca arii cu seismicitate grupată, în interiorul cărora activitatea seismică şi câmpul de tensiuni sunt considerate a fi relativ uniforme. Identificarea caracteristicilor pe termen lung ale procesului de generare a cutremurelor în fiecare zonă seismogenă este de importanţă majoră pentru estimarea hazardului seismic.

Pe teritoriul României, zona seismogenă cu cel mai ridicat potențial distructiv este situată în litosfera subcrustală, la curbura Carpaţilor Orientali – regiunea Vrancea.
Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importanţă locală pentru hazardul seismic: zonele Est – vrânceană, Făgăraş – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crişana – Maramureş, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeană, falia Intramoesică, depresiunea Transilvaniei (Radulian et al., 2000).
Seismicitatea de fond – evenimente crustale cu magnitudine Mw < 5.0 – se observă sporadic, cu precădere în nordul Olteniei, Depresiunea Haţeg, partea estică a Câmpiei Române, Platforma Moldovenească, Orogenul Carpaţilor Orientali.

Care sunt principalele zone seismice din România? (video INFP)

ALTE RESURSE UTILE
Materiale educative – jocuri, broșuri de seismologie (pe grupe de vârstă)
Tur ghidat digital „Bucureștii și cutremurele
Arhiva foto a efectelor cutremurelor din România
Cutremurul vrâncean din 10 noiembrie 1940 (video)
Hărți de hazard și risc seismic
Infografic Cutremur 1940 | Infografic Cutremur 1977
Documente istorice scanate despre cutremurele din România
Cum și când se transmit info despre cutremur în România

Tipărește și completează PLANUL DE URGENȚĂ AL FAMILIEI (1 pagină)

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

    1. Nimeni nu poate sti exact cand – doar Dumnezeu (si aia care se cred dumnezei si fac ei cutremure ca sa santajeze lumea. Tehnologia cica exista din anii ”80).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button